Baghead: Mesagerul mortii

Baghead: Mesagerul mortii este un horror decent, scurt, intens, care reuseste si performanta de a fi si rational, de a avea o logica interna pe care o urmeaza pana la capat.

Baghead: Mesagerul mortii ne spune povestea unei case-pub extrem de dubioase: in ea locuia o creatura sinistra, Baghead, creatura care „traia” dupa anumite reguli. Atunci cand Iris Clark mosteneste acest pub de la tatal ei, cu care nu mai vorbise de ani de zile, aceasta se bucura, considera ca i-a picat din cer un mare noroc. Ea nu statea deloc bine cu banii, „n-avea niciun rost”, n-avea nici macar unde sa stea, asa ca aceasta noua locuinta picase la fix. Nu va zic mai multe despre ea, nici despre prietena ei care o insoteste, insa trebuie sa va spun cateva cuvinte despre creatura.

Baghead te ajuta sa vorbesti cu oameni din lumea de dincolo, insa trebuia sa respecti anumite reguli. Si ea respecta anumite reguli, asa ca atunci cineva a incalcat una dintre reguli, fragilul echilibru s-a rupt. Consecintele au fost dintre cele mai devastatoare.

Nu va spun cum se termina totul, trebuie sa aflati singuri, insa fiind vorba despre un horror nu va asteptati la unicorni roz. Bonus: finalul lasa o usa larg deschisa pentru o eventuala continuare, pe care eu as vedea-o cu placere. Probabil aceasta depinde de incasarile pe care le va avea acest Baghead: Mesagerul mortii.

Despre Baghead: Mesagerul mortii trebuie sa mai spun inca 5 lucruri importante, relevante:

  1. Regizorul filmului este Alberto Corredor, cineast aflat la debutul sau in lungmetraj. In astfel de cazuri, de obicei indemn la prudenta, la indulgenta. Nu si de aceasta data, caci nu am gasit vreun defect evident al regiei. Evident, nu este un film de arta ori vreunul de Oscar, insa livreaza fix ceea ce-si propune. Iar genul horror este oricum mult prea nisat, mult prea putin apreciat de marea masa a criticilor de film. Ceea ce e nedrept, dar nu acesta este subiectul articolului de fata.
  2. Durata de 94 de minute mi-a atras atentia din prima. Dupa ce am vazut filmul, mi s-a parut durata ideala. Un horror trebuie sa fie, printre altele, foarte dinamic si foarte intens. Este foarte greu, aproape imposibil, sa faci un film de peste 2 ore sa fie extrem de dinamic. Cu siguranta va avea momente moarte. Drept urmare, simt nevoia sa dau Cezarului ce este al Cezarului si sa laud decizia inspirata de a face un film atat de scurt.
  3. Multe filme de groaza patimesc prin faptul ca sunt scarboase. Unii apreciaza asa ceva, eu recunosc ca-s mai sensibil la stomac. In acest Baghead: Mesagerul mortii exista o singura scena scarboasa, in care creatura vomita pe altcineva. Atat. Cum ar zice proverbul romanesc, „o data si-n graba nici popa nu-ntreaba”, drept urmare am iertat filmul pentru acea scena. Am putut trece peste ea. Ceea ce va doresc si voua.
  4. Eu am vazut acest Baghead: Mesagerul mortii seara tarziu, proiectia incepand dupa ora 22:00. Pana acum ceva timp consideram ca ora proiectiei este irelevanta, ca un film bun este bun la orice ora. Ceea ce este adevarat, insa un horror vazut la ore tarzii in noapte, urmat de o mica plimbare printr-un mall gol, parasit, unde se aud constant diverse sunete, diversi pasi, este ceva aparte. Serios: uneori senzatiile traite sunt determinate de context, care context ti-l poti construi singur. Norocul ti-l faci cu mana ta – zice un alt proverb romanesc. La fel si contextul ideal pentru un film, adaug eu.
  5. Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez interpretarea excelenta a personajului principal Iris din partea actritei Freya Allan. Daca nu stiti cine este si in ce filme a jucat, puteti consulta site-urile de specialitate. Eu va spun doar atat: are o experienta suprinzator de bogata pentru varsta ei de doar 22 de ani. In acest rol ea pare o alegere foarte buna, este extrem de credibila in pielea lui Iris.

Baghead: Mesagerul mortii este, cum v-am zis deja la inceput, un horror foarte bun, printre cele mai bune din ultimii ani. Da, putem gasi lejer horror-uri mai bune, insa din pacate trebuie sa cautam printre cele vechi. In ultima vreme acest gen cinematografic a cam dezamagit. Nu si acest film, chiar daca sunt constient ca acum 20 de ani l-as fi considerat doar decent. Si nu doar eu.

Baghead: Mesagerul mortii a intrat in cinematografe din 23-02-2024, fiind distribuit in Romania de RoImage.

. Niciun comentariu la Baghead: Mesagerul mortii. Categories: 2024. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.