Belle – Animest 2021

Spun din start: animatiile nu sunt specialitatea mea. Nu ca nu le pot savura, nu ca nu pot recunoaste o animatie bine facuta, insa exista in cazul lor foarte multe lucruri pe care o le ignor. Sunt o gramada de tehnici de animatie, de mod in care ele sunt construite, chestii la care evident ca nu sunt atent. Drept urmare, va invit sa cititi in continuare cateva IMPRESII despre animatia japoneza BELLE, vazuta de mine in cadrul Animest 2021 (a rulat in deschidere, la 18:30, dar a mai avut o proiectie in aceeasi zi, la acelasi cinema, de la 21:30; eu am vazut-o la a doua proiectie, caci a trebuit sa vad care-i treaba cu Uratul).

Avand in vedere cele de mai sus, este clar ca ma voi referi cu precadere la actiunea filmului, la morala lui, lasand analiza tehnicilor cinematografice in dauna celor care se pricep.

O avem, deci, pe Suzu, o adolescenta timida de 17 ani, care locuieste impreuna cu tatal sau, cu care are o relatie dificila. Mama ei a murit in urma cu mai multi ani, incercand sa salveze viata unui copil, de atunci Suzu inchizandu-se aproape complet in ea.

Salvarea ei urma sa vina din lumea virtuala, de la jocul virtual U, cel de mai succes joc al momentului, cu 5 miliarde de utilizatori activi. Acel joc era special prin faptul ca-ti genera un personaj apropiat de cel real. Nu va spun exact cum si in ce fel, ramane sa descoperiti singuri. Cert este ca personajul ei din lumea virtuala a fost botezat Belle, acest personaj reusind sa atraga atentia prin cantecele sale.

Acolo, in acea lume virtuala a U, intalneste un dragon ce locuia izolat intr-un castel, alaturi de care are parte de foarte multe provocari. Nu vi le spun, va dezvalui doar faptul ca in acel joc cea mai mare pedeapsa era sa-ti fie dezvaluita identitatea ta reala.

Partea care m-a intrigat pe mine este cea legata de legatura dintre cele 2 lumi. Spre deosebire de alte filme, unde oamenii nu mai pot iesi din lumea virtuala, sunt blocati acolo, in acest caz lumea virtuala este o salvare. De acolo inveti multe lucruri, acolo iti faci prieteni, de acolo iesi o alta persoana. As spune ca este viziunea japoneza asupra lumii virtuale. Mie partea asta mi se pare mult mai importanta si mai relevanta decat evidenta paralela intre Frumoasa si Bestia. O Frumoasa si bestia reala si virtuala, pe taram japonez – iata un subiect bun pentru povesti, dar mai putin interesant pentru un insensibil ca mine.

Filmul Belle, vazut in avanpremiera nationala la Animest 2021, va putea fi vazut in curand in cinematografe, fiind distribuit de Bad Unicorn. Sper, totusi, ca spre deosebire de majoritatea celorlalte animatii, Belle sa fie disponibila in varianta subtitrata. Pe langa faptul ca muzica nu are cum sa fie tradusa (am vazut acum ceva timp o animatie indiana dublata inclusiv la cantece, un clar ASA NU), mi s-ar parea ciudat si sa se auda 2 limbi (sa vorbeasca in romaneste si sa se auda cantecele in japoneza, cantece care oricum ar trebui subtitrate).

Totodata, eu am vazut BELLE la Elvira Popescu, insa cred ca m-as fi bucurat mai mult de el intr-o sala de mall. Cine stie, poate-i disponibil si-n format 3D (nu am gasit nicaieri aceasta informatie), lucru care l-ar face cu atat mai interesant.

ps: Animatia Belle este regizata de Oscar Mamoru Hosoda. Daca numele nu va spune mare lucru inseamna ca veti privi animatia exact cum am privit-o si eu. Daca numele va suna cunoscut, acest articol ar putea sa vi se para inutil.

. Niciun comentariu la Belle – Animest 2021. Categories: 2021, Animatii, Animest 2021. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.