Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Big Eyes – Ferestrele Sufletului
INTRODUCERE Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Big Eyes – Ferestrele Sufletului este o drama biografica in regia Tim Burton, care pana acum ne-a obisnuit cu stilul fantastic, acum parca vrea sa ne surprinda cu acest film. Scenariul este realizat de Scott Alexander si Larry Karaszewski iar in rolurile principale ii gasim pe Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter.
REZUMAT Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Bazat pe fapte reale filmul ne prezinta recunoasterea ca artista a lui Margaret Keane. O femeie divortata care vrea sa o ia de la capat alaturi de fiica ei in San Francisco, unde destul de repede s-a recasatorit. Noul sot Walter Kane, vede calitatea picturilor sale si avand capacitatea unui geniu in vanzari sau marketing, a atins culmile succesului in anii 50` dupa ce si-a insusit lucrarile ei. A facut avere, a capatat notorietate dar in aceasi timp si un dezechilibru mental tipic persoanelor faimoase. In tot acest timp Margaret devenea din ce in ce mai obosita sa traiasca o minciuna sub presiunea atmosferei creeate de sot.
PUNCTE DE INTERES Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Una din primele imagini este cu o strada suburbana din anii 50 cu o masina turquise in parcare, acel ceva parca te transpune in epoca din film, nu in imaginile Tehnicolor ci in lumea privata Kodak. Eu spun ca este o mare realizare transpunerea imaginii care mai tarziu ne da ocazia sa apreciem expresiv arta acelor vremuri prin picturile „hoinarilor” care sunt subiectul central al actiunii.
PUNCTE TARI Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Cadru dupa cadru avem de urmarit poate unul din cele mai bune filme ale anului 2014. Nu doar placut ochiului, deoarece nu este doar un film frumos, constatam istetimea vizuala si efectul psihologic care il lasa opera realizata asupra unei audiente.
PUNCTE SLABE Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Cu toate ca rolurile principale sunt extrem de bine interpretate, ne este lasata impresia ca un sadic exploatator a intalnit un artist caruia ii place durerea si suporta aproape orice cu docilitate. In film apar personaje episodice prezentate intr-un con negativ care critica operele doamnei Keane si le declara un kitch al epocii, aceste personaje apar si afara filmului in publicatii cunoscute iar spusele lor sunt intarite de renumiti critici de arta.
OPINII Big Eyes – Ferestrele Sufletului
Big Eyes – Ferestrele Sufletului este genul de film care il intalnesti rar si nu il poti compara usor cu altul, ne prezinta valorile artistice, dar si latura lor mercantila si pune un accent puternic social pe conditia femeii in lumea vestica in anii 50`. Margaret fara Walter nu ar fi vandut nimic niciodata, iar picturile sale parca sunt copiii ei, acei „copii pierduti cu ochii mari care isi pastreaza calitatea tulburatoare”.
Personal imi face placere sa ma uit la poza cu hoinarul cap de afis si sa dau play unei piese jazz, ori de la Coldplay sau Veritasaga – Copilul din mine pentru a mai derula putin spre anii adolsentei.
Cel mai uman film al lui Timp Burton de la „Ed Wood” incoace, Margarest Keane, marcheaza o mica dar semnificanta crestere artistica. Inkoo Kang – The Wrap
Un film despre o istorie a talentului din spatele kitsch-ului din anii 50`-60`, imaginile cu copiii cu ochi mari, care pana la urma au patruns pe piata ajungand sa fie un „mass-produced print”. Jordan Hoffman – The Guardian
Amy Adams interpreteaza perfect rolul lui Margaret Keane, o artista ciudata care ar fi ramas o alta femeie nefericita a anilor 50` daca nu ar fi avut curajul sa dea un sut unui partener de viata mincinos. Totusi fara acest ipocrit partener, interpretat maestral de Christoph Waltz, poate nu ar fi atins niciodata celebritatea deoarece in acea perioada cum chiar el sustinea cu ipocrizia unui om de vanzari: „lumea nu cumpara lady art”. Peter Travers – Rolling Stone. Chiar ar fi o situatie buna de interpretat daca s-ar fi remarcat singura, trecutul a avut alta poveste pentru ea.
Big Eyes – Ferestrele Sufletului are premiera vineri 20 februarie si este distribuit in Romania de Forum Film. Cum spunea un domn la iesire: „Filmul acesta merita vazut si cu bani !” asa ca: Vizionare Placuta !
Be the first to leave a reply