Birdman – Omul Pasare
Birdman – Omul Pasare
Introducere Birdman – Omul Pasare
Cu titlul complet Omul Pasare sau Virtutea nesperata a ignorantei, acest film vine in Romania cu o oarecare intarziere. Acest lucru poate fi vazut si ca dezavantaj, unii vazandu-l deja de pe internet, dar si ca avantaj, auzind lucruri din ce in ce mai bune despre el. Nominalizat la Oscar ori la alte premii internationale, primit bine si de critici si de public, Birdman avea toate premisele unui film reusit. Un lucru ma intriga pe mine: titlul. Nu versiunea prescurtata, ci cea completa. Cum ziceam si-ntr-un articol despre un spectacol de teatru, de multe ori o intrebare fara raspuns este De ce a fost pus acest titlu? Daca as putea vreodata sa adresez vreo intrebare producatorilor, fix aceasta va fi.
Rezumat Birdman – Omul Pasare
Riggan Thomson, celebru in urma cu 20 de ani pentru rolul sau de SuperErou, se lupta sa revina in lumina reflectoarelor. Modalitatea aleasa de el este un spectacol de teatru pe Broadway. Marele sau defect este egoul sau nemarginit: el, in spectacolul cu pricina, urma sa fie scenarist, regizor si actor principal. Urma sa fie SPECTACOLUL LUI. Asa ca o sarcina normala a unui regizor, gasirea distributiei, devine al dracului de grea pentru Riggan. Pe langa problemele sale profesionale, acesta avea si probleme familiale. Acestea se suprapun, toate parand a veni ca un uragan peste un Riggan aparent tot mai neputincios. Finalul va las pe voi sa-l descoperiti.
Puncte de interes Birdman – Omul Pasare
- Tipul de film care poate fi oricand jucat pe o scena de teatru. Este chiar despre … o piesa de teatru. Foarte buna sintetizarea facuta de colegii de la Cinemateca.eu: Birdman e o piesa de teatru despre un film in care se joaca insasi piesa de teatru.
- Ca o continuare a punctului anterior, Birdman – Omul Pasare reliefeaza teoria conform careia un actor complet este cel care joaca bine si in teatru, si in film. Unii nu sunt de acord cu aceasta teorie, sustinand ca uneori poti face doar o chestie, insa sa o faci foarte bine.
- Poate fi judecat din mai multe perspective: din perspectiva spectatorului, din perspectiva actorului, din perspectiva regizorului, din perspectiva omului simplu. Fiecare abordare este partial diferita, insa nu este un film care sa se adreseze unui public exclusivist.
- Are 9 nominalizari la Oscar si multe alte premii si nominaliari (pe toate le puteti vedea pe IMDB). A cam placut criticilor, ca sa zic asa.
- Asemanarile personajului Riggan cu actorul care-l interpreteaza, Michael Keaton, sunt izbitoare. In film, jucase cu 20 de ani pe … Birdman, iar in realitate a jucat in 1989 pe … Batman. Mai sunt si alte similitudini, pe care le veti descoperi singuri.
- Are o metoda interesanta de fimare: dintr-o bucata. Totul pare liniar, nefiind evidente taierile. Acest lucru accentueaza teatralitatea filmului.
- What We Talk About When We Talk About Love este o colectie de povestiri scrisa de Raymond Carver in 1981. Birdman – Omul Pasare este, de fapt, un colaj de personaje extras din mai multe povestiri din acel volum. Piesa de teatru cu acest titlu urma sa regizeze si sa joace personajul Riggan in filmul Birdman – Omul Pasare.
Puncte tari Birdman – Omul Pasare
- Michael Keaton are o interpretare magistrala. E drept, uneori pare ca se interpreteaza pe el. Sau chiar asta face?
- Edward Norton, Mike, actorul ales de Riggan sa joace in piesa, are si el o interpretare de zile mari. Este tot un fel de Riggan, asemanarile dintre ei fiind izbitoare. Producatorii au vrut, probabil, sa contrazica proverbul Nu incap doua sabii in aceeasi teaca.
- Desi catalogarea sa drept comedie este fortata, are unele glume bine tintite. „People, they love blood. They love action. Not this talky, depressing, philosophical bullshit.” Si sunt multe altele la care chiar razi cu pofta. Nu sunt multe, dar sunt bine tintite.
- Durata, 119 minute, desi aparent mare, nu este deranjanta. Acest lucru se datoreaza, probabil, modului in care este filmat: totul este un fir continuu, ritmul este alert, iar momentele moarte sunt inexistente.
- Este un personaj care imi place poate mai mult decat Riggan: doamna critic de film Tabitha Dickinson, interpretata de Lindsay Duncan. Pe langa interpretarea foarte buna, mi-am pus o intrebare: oare exista in Romania vreun critic, de teatru ori de film, care sa fie DECISIV? Sa poti spune despre a sa opinie ca este decisiva: daca este o opinie pozitiva, spectacolul ori filmul va avea viitor; daca este una negativa, spectacolul ori filmul este mort.
Puncte slabe Birdman – Omul Pasare
- Un film mai greoi, neaccesibil publicului larg. Iar incadrarea sa in genul COMEDIE, facuta de unele site-uri importante (inclusiv IMDB), face ca unii spectatori sa aiba cu totul alte asteptari de la film. Daca vii setat pe comedie, s-ar putea sa te adaptezi cu greu unui astfel de film.
- Pare ca pune prea multe probleme deodata, unele ramanand, poate nemeritat, in plan secund. Altfel spus, sunt deschise prea multe paranteze, unele uitand a mai fi inchise.
- Persojaul laudat de mine mai sus, criticul de teatru Tabitha, mi se pare insuficient creionat. Mi-as fi dorit un personaj mai bine conturat, mai proeminent. Un inceput bun, dar parca aveam asteptari mai mari.
- Are cateva fracturi logice, cea mai evidenta fiind cea din final: un om care se impusca in cap NU MOARE (nu e chiar #spoiler, ca nu va zic exact ce se intampla).
- De multe ori povestea pare un scarpinat cu mana stanga la urechea dreapta. Lucrurile sunt complicate inutil si sunt spuse alambicat, prin intermediul unei povesti, in loc sa fie spuse mai simplu si mai direct. Oare personajul nu putea fi numit Michael Keaton, iar Birdman sa se numeasca, de fapt, Batman?
Opinii Birdman – Omul Pasare
Birdman – Omul pasare este un must-see. Nu este perfect, insa regia si interpretarea celor 2 actori sunt la inaltime. In plus, este tipul de film care te pune pe ganduri mult timp dupa vizionare. La fel, personajul Rigann iti va ramane in minte, indiferent ca vei empatiza cu el ori il vei repudia. Mie mai imi ramane-n minte si intrebarea: Oare cand vom avea, in Romania, un critic de film a carui parere sa fie DECISIVA? Pentru ca, probabil, suntem cu totii de acord ca in acest moment NU avem asa ceva. Iar marea problema a mea este daca vom avea vreodata asa ceva. As tinde sa zic nu, dar sa vedem ce ne va rezerva viitorul.
Despre Birdman – Omul Pasare mai gasiti articole pe CineAmator, AndreiCiobanu.EU si Malaezu.RO (pe langa opinia de pe Cinemateca.EU, deja mentionata in articol).
Birdman – Omul Pasare intra de astazi, 16 ianuarie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon. Salutari CINEMILE tuturor!
5 thoughts on “Birdman – Omul Pasare”