Ce aveti cu actorii neprofesionisti?

Spun din start: actorii neprofesionisti sunt acei cetateni care joaca in filme, in seriale ori in spectacole de teatru fara sa fi facut vreo facultate de actorie.

Acum, actorii profesionisti sunt si ei de mai multe feluri, se impart in mai multe categorii. Nu voi enumera TOATE categoriile de actori neprofesionisti, ci voi evoca doar cateva.

De pilda, sunt actori care fac meseria asta in mod constant, fara sa fie actori profesionist. Care pur si simplu au invatat din mers actoria, ramanand actori. Brad Pitt este cel mai important exemplu caci, ghiciti ce, obiceiul nu este tipic romanesc. Nicidecum.

Mai sunt cantareti care au ajuns actori. Aurelian Temisan joaca de ceva ani teatru la Elisabeta (si nu numai), Nicole Cherry tocmai a debutat in Romina VTM, insa din afara cel mai rasunator exemplu este cel al lui Whitney Houston. Stiu, veti spune ca Nicole Cherry si cu Temisan nu au nici macar 1% din vocea pe care o avea Whitney Houston. Nu combat ori confirm acest lucru, discutia aici este cu totul alta.

Mai sunt, de asemenea, cei care au facut 1-2 cursuri de actorie, de teatru ori de film, care se legitimeaza cu ele si se dau actori. Eu tot neprofesionisti ii consider, chiar daca admit faptul ca strict educational ei sunt usor superiori celor fara niciun fel de studii.

Mai nou, din 2019 incoace, de la 5gang: Un altfel de Craciun, vloggerii au inceput sa ia cu asalt salile de cinema. Nu enumar toate fimele vloggerilor care au avut succes in cinema. Spun doar ca vloggerii sunt o alta categorie de actori neprofesionisti.

Nu in ultimul rand, aici trebuie sa includem si vedetele cu bani, tip Codin Maticiuc, care finanteaza anumite filme si drept recompensa primeste un rol acolo, unul mai mic sau mai mare.

Tot la actori neprofesionisti intra si regizorii care aleg sa joace in filmele lor. Sergiu Nicolaescu, care n-avea studii nici de regie, nici de actorie, a jucat in mai multe filme regizate de el. Insa si Cristi Puiu a jucat in Aurora, marturisind, la o intalnire cu studentii de la sociologie de prin 2010-2011, ca nu a gasit niciun actor care sa inteleaga cu adevarat acel personaj.

Acum, intrebarea corecta la care incerc eu sa raspund este DE CE? Acest DE CE se pune in 3 moduri: De ce este nevoie de actori neprofesionisti atat timp cat facultatile de actorie produc atatia actori an de an? De ce acesti actori neprofesionisti isi doresc sa joace in film (de ce „se expun”)? Si, nu in ultimul rand, de ce sunt atat de multi oameni deranjati de ei?

Sa le luam pe rand.

La prima intrebare, raspunsul initial, „la prima strigare”, pare facil: din motive comerciale. Doar ca aceste motive comerciale, daca sunt detaliate, ne ofera o imagine completa.

Caci vorbim de niste actori putin pretentiosi din punct de vedere financiar, care deseori joaca gratis. Doresc sa se promoveze, doresc sa iasa din zona lor de confort, asa ca riscurile sunt minime. Risc sa fac un film cu actori neprofesionisti? Apai imi risc reputatia, nu si banii. Unii chiar FINANTEAZA filmul, cum e cazul lui Maticiuc. Ori aduc finantare.

Un alt aspect comercial important: ei vor promova filmul in mediile lor. Ei isi vor aduce publicul lor in salile de cinema. Un public care poate n-ar merge la cinema. Ori la teatru.

Legat de acest aspect, imi amintesc cum George Mihaita imi vorbea la un moment dat despre actorul Liviu Varciu. Pentru cine nu stie, George Mihaita este directorul Teatrului de Comedie, teatru care a gazduit mai multe spectacole de-ale lui Liviu Varciu. Domnul Mihaita imi spunea ca Liviu Varciu are o „carisma” aparte, pe care el n-o are, si ca atrage un public care ulterior ramane la teatru. Ma rog, nu tot, dar daca aduce 300 de spectatori noi si dintre ei raman 10% fani ai teatrului, tot e bine. Cifrele pot fi altele, insa procentul de 10% ramane unul realist.

Un ultim aspect, deloc de neglijat, care tot la comercial intra, este cel legat de promovare. Un actor neprofesionist are mai mult timp sa mearga sa promoveze filmul decat are un actor cu alte 5 angajamente. Nimic nu e mai frustrant pentru un spectator „exhibitionist” decat sa auda ca vine „o parte din echipa”, insa fara actorul/actorii principali. Regizorul, producatorii ori cine stie ce sunetisti sunt neinteresanti pentru publicul larg. Daca, insa, vin actorii neprofesionisti, dar cu priza la public, succesul e garantat, cel putin la avanpremierele speciale. Cu cat filmul are mai multe avanpremiere si proiectii speciale in prezenta echipei, cu atat vor veni mai multi spectatori si la restul proiectiilor.

Din pacate pentru multi, pe langa aceste criterii comerciale mai sunt si altele. Socant, dar adevarat.

De pilda, pentru ca tot eram la capitolul cantareti, acestia sunt uneori preferati de regizori pentru a juca in musicaluri (atat teatrale, cat si cinematografice). Nicole Cherry canta LIVE in Romina VTM, la fel si Bogdan de la Ploiesti. Putem da mai multe exemple, atat din Romania, cat si din alte tari. Whitney Houston, de pilda, a debutat intr-un film in care CANTA.

Un alt motiv este NATURALETEA: unii regizori URASC teatralitatea multor actori. Imi povestea un prieten regizor ca pentru rolurile de figuratie a ales intentionat actori neprofesionisti: avea nevoie de oameni care stea intr-un bar si sa bea o bere. Prefera niste oameni normali, care pur si simplu isi savureaza berea, in dauna unor actori ori studenti la actorie, care ar bea berea cu incetinitorul, lent, teatral. Care ar strica, zicea el, realismul filmului.

Tot la naturalete intra si specificul anumitor roluri. De pilda, rolul unui cantaret, chiar si daca NU este nevoit sa cante, ar putea fi jucat mai autentic de catre un om care asta face in viata reala. In cu totul alt registru, imi amintesc de filmul Soldatii. Poveste din Ferentari, unde in rolul antropologului care merge in Ferentari pentru a isi face un doctorat despre manele a fost ales exact Adrian Schiop, antropologul care a scris cartea ecranizata. Ar fi jucat oare mai autentic acel personaj un actor profesionist? Greu de spus.

Mai adaug ceva aici, lucru pe care 99% dintre regizori nu vor sa-l recunoasca: multi prefera actorii neprofesionisti pentru ca sunt mai supusi, mai docili. Sunt regizori care nu vor sa lucreze cu actorii profesionisti pentru ca sunt fitosi, la fel cum sunt regizori PREA MICI pentru multi actori MARI. Altfel spus, regizorul X este prea mic pentru actori vedeta, asa ca alege vedete care nu sunt actori.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont de prietenii, de chimia dintre oameni. In unele filme ori pe scena de teatru, X prefera sa joace cu partenerul de viata si o face excelent. De pilda, Aurelian Temisan joaca excelent alaturi de sotia sa, Monica Davidescu. In televiziune, in serialul Clanul ii putem vedea pe Anghel Damian si pe proaspata sa sotie, Theo Rose. Chimia bate actoria, ca sa zic asa. Evident, exista si cupluri de actori, pe scena ori pe sticla, a caror chimie se vede si se simte excelent. Insa nu tot timpul un actor se cupleaza cu o actrita.

De ce vor actorii neprofesionisti sa joace in filme? Evident, pentru promovare, pentru imaginea lor. La fel de evident, pentru ei este o provocare, vor sa vada de ce sunt in stare. Putini refuza sansa. Cine da cu pietre in ei pentru ca ACCEPTA ar trebui sa se uite in oglinda si sa se intrebe daca ei ar accepta sau ar refuza. Va spun eu: AR ACCEPTA! Eu, unul, as accepta fara sa clipesc. Din pacate, nu a venit niciun regizor la mine sa-mi solicite serviciile.

La ultima intrebare, de ce sunt acesti actori neprofesionisti repudiati, raspunsul este la fel de simplu: breasla isi apara MESERIA. Isi apara studiile. Un actor profesionist ARE IMPRESIA ca a muncit degeaba 3 ani in facultate, are impresia ca a sa cariera este zero. Si se revolta.

In plus, multi actori au scoli private de actorie, in special de film. Drept urmare, isi vad puse in pericol aceste scoli: cum pot juca in filme oameni care nici macar o astfel de scoala nu au absolvit? Evident, ei pleaca de la premisa ca acolo se vor inscrie absolventi de actorie: au facut in facultate actorie de teatru, apoi se vor specializa (si) pe actoria de film.

Nu mai zic de actorii, regizorii ori criticii de film care sunt si profesori. Isi apara institutia de invatamant care-i plateste. Isi vad pus in pericol postul. Nu spun ca ei nu cred in ce spun. Cred foarte bine! Insa nu sunt nicidecum OBIECTIVI. Fiecare PROFESOR isi va apara meseria, se va considera FUNDAMENTAL: fiecare profesor de jurnalism va spune ca jurnalismul poate fi facut doar de absolventi ai unor facultati de profesor; fiecare profesor de comunicare va spune ca un PR ar trebui sa lucreze un astfel de post doar daca a absolvit facultatea de profil… Si tot asa.

E drept, daca actorii profesionisti ar vrea sa faca ceva, ar putea pur si simplu sa-i izoleze, sa-i boicoteze, pe actorii neprofesionisti. Ar putea refuza sa urce pe scena alaturi de actorii neprofesionisti, cei care „fac de ras” meseria de actor. Ar putea refuza sa joace in filme si seriale in care joaca si neprofesionisti.

Din pacate sau din fericire, NU se intampla asta. In fiecare film cu actori neprofesionisti gasim si actori profesionisti. Daca breasla ar fi unita si daca actorii neprofesionisti ar fi cu adevarat un pericol, nu am fi vazut atatia actori profesionisti, autentici, jucand alaturi de „amatori”. Chiar si in proaspatul Romina VTM joaca actori profesionisti. Va las pe voi sa-i descoperiti. 🙂

Personal, prefer sa ma bucur de un film, un spectacol de teatru ori un serial indiferent de actori. De altfel, in ultima vreme am ajuns sa ma uit mai mult la mesaj, la suspans, decat la interpretari. 

Deci NU ma deranjeaza actorii neprofesionisti, nu-i consider un pericol si ma distreaza teribil furia multor snobi intelectuali (critici de film si nu numai). 

Consider ca actoria se bazeaza INTAI SI INTAI pe talent. Daca-l ai, il poti etala si cu, si fara studii de profil. Iar daca nu-l ai, o diploma nu te salveaza. Si, va rog frumos, nu-mi spuneti ca la facultatile de profil, DE STAT SAU PRIVATE, nu intra si netalentati. Va rog io, NU VA MAI MINTITI SINGURI crezand asta! 

La final, spun ca separat de discutia despre actorii neprofesionisti trebuie purtata discutia despre regizorii neprofesionisti. Eu nu spun nimic aici, insa voi, daca simtiti nevoia, puteti lasa parerile voastre in sectiunea de comentarii. Lucru pe care chiar il incurajez.

ps: Intrebarea Ce aveti cu actorii neprofesionisti? se adreseaza publicului larg, spectatorilor si telespectatorilor, cinefililor de rand. Nu inteleg de ce va deranjeaza faptul ca actorul din fata voastra NU are studii de profil. Va poate deranja lipsa talentului, asta da. Dar in acest caz CHIAR nu cred ca conteaza (atat de mult) prezenta ori absenta diplomei. 

. 2 comentarii la Ce aveti cu actorii neprofesionisti?. Categories: Diverse opinii CINEMILE. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Ce aveti cu actorii neprofesionisti?

  1. Sunt prejudecati din tara de la noi, am înțeles că în alte țări mai civilizate nu se face diferența, cum e si normal. Actoria e arta, se face din pasiune, e o vocație, nu o meserie oarecare, e absurd să stai în loc de o diploma recunoscuta bla bla bla.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.