Chappie

Chappie

Chappie - blueback - 6x3

 

Introducere Chappie

Un nou film cu roboti se anunta la orizont. Batai intre roboti, robot cu suflet si minte. Nimic nou, desi de data aceasta criticii l-au laudat mai mult decat as fi anticipat. Curiozitatea era oricum mare, asa c-am mers sa vad filmul.

Rezumat Chappie

In viitorul apropiat, infractionalitatea in Africa de Sud va fi atat de mare incat doar robotii o mai pot stavili. Americanii, cine altcineva, vor veni cu niste androizi capabili sa scada infractionalitatea la niveluri record. E drept,  doi inventatori au propriile modele de roboti: Chappie, un robot dotat cu constiinta si inteligenta proprie, si Elanul, robot controlat de la distanta de o minte umana. Firma producatoare nu este incantata de cei 2 roboti speciali, asa ca inventatorii lor trebuie sa se descurce cum pot. In final, lucrurile scapa de sub control, ramanand sa descoperiti voi cum se termina totul. Hint: finalul este deschis unor eventuale sequel-uri 🙂

?????????????????

Puncte de interes Chappie

 • Spre deosebire de alte filme, gen Pacific Rim, facute doar pentru efecte, Filmul Chappie pune accentul mai mult pe poveste. Robotul este umanizat, este tratat ca un copil, spectatorii ar trebui sa se ataseze de el. De asemenea, vedem atasamentul inventatorului fata de creatia sa, un fel de Geppeto si Pinochio.
 • Filmul este 2D, dar este disponibil si-n format IMAX. Are putine efecte, poate la IMAX sunt un pic accentuate, insa nu stiu daca, per total, este relevant daca il vedeti intr-un cinematograf normal de mall sau la IMAX.
 • Neill Blomkamp, regizor si scenarist, a mai fost in ambele ipostaze la filmele District 9 si Elysium. Hint: atat actiunea din District 9, cat si cea din Chappie se desfasoara in Africa de Sud.
 • Pare facut pentru piata asiatica, in special pentru fanii jocurilor pe consola (PS4, va zic imediat si de ce).

?????????????????

Puncte tari Chappie

 • Personajul Chappie este cel mai bine conturat personaj. Un copil genial, care invata cand lucruri bune, cand lucrurile rele, urmand ca in final sa salveze ce se mai poate salva din situatie. Daca ar fi vreun motiv pentru care mi-as dori sa existe o continuare, acest motiv ar fi personajul Chappie. Este prea bine conturat pentru a-l pierde dupa doar 2 ore.
 • Paradoxal pentru un astfel de film, este extrem de imprevizibil. Spre final ne dam seama de ce se va intampla, dar dupa jumatate de ora pe bune ca nu putem intui nimic. Din punctul de vedere al suspansului Blomkamp a reusit.
 • Este printre cele mai umanizate filme cu roboti vazute. Robotul are prim planul, dar permite si oamenilor sa se desfasoare pe langa el. Nu este o lupta absurda intre roboti, este mai mult o comuniune intre oameni si roboti. Cel putin ca intentie filmul trebuie laudat.
 • Un film extrem de dinamic, fara puncte moarte, tinandu-te in priza pe intreaga sa durata. De asteptat pentru un film de actiune.

Chappie

Puncte slabe Chappie

 • O chestie des intalnita in acest film este proasta inspiratie (exprimare mai blanda pe bune ca n-am gasit) care loveste constant personajele. Cei mici au de multe ori tendinta de a vorbi cu personajele filmelor si desenelor pe care le urmaresc: nu te duce acolo, nu face aia, de ce ai mers acolo? Personajele din Chappie pare ca vor sa faca in ciuda celor care se comporta astfel cand vad un film. Pur si simplu iau aproape de fiecare data cea mai proasta decizie. Si vorba lu Malaezu: deciziile le iau conform scenariului, nu de capul lor.
 • In mai multe momente publicitatea a invins cinematografia. Sony este producatorul filmului, asta stim deja, iar brandul cu pricina apare constant in film. Partial firesc. Drept urmare, toate laptopurile erau Sony (se vedea si sigla Sony, dar si sigla Vaio), iar la un moment dat, fara sa intelegem de ce, apar in prim plan niste console PS4. Iar aici reclama este si mai tare: se dovedeste cat de puternice sunt consolele si, mai ales, faptul ca ele pot fi folosite si la altceva in afara de a te juca (am acasa o astfel de consola, insa n-am casca d-aia de transfera constiinta, deci nu va pot spune daca functioneaza SI la asa ceva). In afara de Sony, mai avem reclama la Red Bull (inventatorul cere unui robot DA-MI UN RED BULL, iar robotul repeta, ca pentru publicul surd, numele energizantului). Al treilea brand, Vodafone, isi face reclama intr-un alt mod: numele firmei apare modificat (Vodacon), pastrandu-si, insa, logo-ul. Aproape imediat dupa ce aparuse brandul cu pricina vedem cum laptopul si consola s-au conectat la internet (dupa cum arata ecranul chiar cred ca era prin intermediul unui stick de la aceasta firma). NU ma intelegeti gresit, nu am nimic cu reclamele, le inteleg utilitatea, de aceasta data, insa, mi se par prea multe si prea evidente. Si, as zice eu, destul de stangaci alese ca momente.
 • Efectele sunt putine pentru un astfel de film. Pot intelege absenta 3D-ului, e mai odihnitor un 2D, dar parca prea putine efecte pentru un film cu roboti. Le lasa, oare, pentru urmatoarele parti?
 • Unele personaje sunt EXTREM de ciudat conturate. Cel mai enervant si ambiguu personaj este inventatorul lui Chappie. Nu-mi dau seama daca este prost ales personajul, daca este prost jucat sau daca este prost construit. Sau, poate, toate la un loc. Rezultatul este, insa, unul deloc multumitor.

?????????????????

Opinii Chappie

Per total, opinia mea este complet neutra. M-a surprins pozitiv prin unele aspecte, in frunte cu personajul Chappie, dar si prin dinamismul general al filmului, insa am fost dezamagit de efecte, dar si de proasta inspiratie care loveste constant personajele. Per total, matematic, plusurile si minusurile se anuleaza, persoana mea aflandu-se pe axa fix la mijloc. Filmul va fi apreciat de public, vrand, prin personajul Chappie, sa atraga si publicul sensibil, care altfel ar evita filmele de genul acesta. Cred ca va avea o continuare si chiar imi doresc acest lucru.

Despre Chappie au mai scris (in afara de Malaezu, articol deja citat): RadioTopic.com, Andreea Mihai (extrem de incantata de Chappie) si BlogVedete.Com.

Chappie este de ieri in cinematografe, fiind distribuit in Romania de InterCom Film. Salutari CINEMILE tuturor!

ps: Din Chappie lipseste o prezenta feminina sexy. L-as fi pus la puncte slabe, dar prezenta ar fi putut genera o doza prea mare de romantism. Asa ca daca stau bine sa ma gandesc aceasta absenta ar putea figura la puncte tari. Hmmm, sa vedem ce se intampla in sequel (de care eu sunt sigur, insa asupra caruia altii au dubii).

. 1 comentariu la Chappie. Categories: 2015, Filme noi. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Chappie

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.