Confort nordic - TIFF 2023 AFIS

In mod oficial, Confort nordic a deschis editia cu numarul 22 a Transilvania International Film Festival. Neoficial, insa, au rulat filme pe tot parcursul zilei. Pentru mine nu a fost primul film vazut, dar am vrut sa fie primul articol de la acest TIFF 2023.

Pe scurt, ideea de baza a filmului Confort nordic este frica de zborul cu avionul. In film, mai multi astfel de oameni se inscriu la un curs exclusivist, curs care urmeaza sa ii lecuiasca de aceasta fobie. Testul final urma sa fie un zbor Londra – Reykjavik. Ce se intampla pe acest drum, de ce raman cursantii blocati in capitala Islandei si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Nu va voi vorbi despre regie ori interpretari, nici macar despre Timothy Spall, ci va voi vorbi despre aceasta fobie, una pe care recunosc ca o inteleg intr-o mai mare masura decat multe altele.

In principiu, fobiile sunt frici irationale. Nu poti explica de ce unui om ii e teama de paianjeni, dar aceasta fobie este foarte prezenta. Cunosc pe cineva care din cauza acestei fobii nu se poate uita nici macar la filmele cu Spiderman. Cunosc multi oameni cu alte fobii. Din pacate, insa, niciunul dintre cunoscutii mei nu vrea sa-si trateze fobia. O considera inofensiva. Cumva farmecul propriu.

Legat de frica de a merge cu avionul, fobia aceasta pare cea mai rationala. Un gandac nu te poate omori, nici un paianjen, dar zborul cu avionul chiar o poate face. Chiar daca, statistic vorbind, sansele sunt mult mai mici decat atunci cand mergi cu trenul ori masina personala.

Cunosc si astfel de persoane. Cunosc pe cineva care nu s-a urcat niciodata in avion, care merge doar cu masina personala. Si care sta cu grija pentru familia lui atunci cand aceasta calatoreste cu avionul. Ii indeamna constant sa ia autocarul sau trenul.

Nici in acest caz, nu cunosc pe cineva care sa doreasca sa-si trateze fobia. Oamenii o iau ca atare, traiesc cu ea. Duc povara pe umeri.

Drept urmare, filmul acesta arata o categorie speciala de oameni: cei care isi accepta fobiile, fricile, si vor sa le elimine. E drept, o fac ascunzandu-se de familie. Le e cumva rusine, nu-mi dau seama daca rusinea este legata de fobia lor, ca nu vor s-o accepte nici macar fata de familie, ori este legata de participarea la astfel de cursuri. Oricum, trebuie sa acceptam ideea ca acesti participanti sunt, dintr-o perspectiva, foarte curajosi. Si foarte realisti: da, eu am frica aceasta, trebuie sa ma lupt cu ea.

Ca sa va fac o dezvaluire din film, Confort nordic era … un cocktail. Nu ni s-a zis ce continea, nu stim nimic despre el, asa ca trebuie sa ne folosim imaginatia. Trebuie sa ne gandim la ce s-ar potrivi in Islanda si trebuie sa comparam cu cocktailurile care au denumiri asemanatoare. Nu, descoperirea nu ne-ar ajuta sa intelegem mai bine filmul, insa pe mine m-a facut curios si cumva mi-a facut pofta.

Dintre personaje, cel mai mult mi-a placut vloggerita (instagramarita). Este un personaj extrem de misto, extrem de ofertant. Si nu spuneti ca este artificiala, ca este fake, caci fix asta este ideea. Eu zic ca este un personaj pe care-l intalnim usor peste tot prin aceasta lume. Inclusiv in Romania.

Ce nu v-am spus este ca filmul Confort nordic este comedie. Este coproductie, Islanda – Marea Britanie – Germania, drept urmare m-a surprins umorul. Ma rog, as zice ca de umor s-au ocupat strict britanicii, de atmosfera inghetsata islandezii, iar nemtii s-au asigurat ca toti isi fac treaba cum trebuie. Glumesc: ideea este ca o editie de TIFF cu Focus Nordic nu putea incepe decat cu … o comedie nordica. De ce comedie? E simplu: trebuia ceva comercial nordic. Fie si coproductie. Deschiderea TIFF 2023 a fost live pe YouTube, voi inca puteti vedea inregistra. Deschiderea inseamna discursurile, sa nu credeti ca e filmul complet pe YouTube.

Eu am vazut comedia Confort nordic in Piata Unirii din Cluj. Parerea mea foarte buna despre film se datoreaza si contextului. In acel loc, orice film pare deseori mai bun decat este. O gluma poate slaba devine buna atunci cand rad la ea 3000 de oameni. Eu vi-l recomand, chiar daca subiectul ar putea parea plictisitor, inutil, pentru multi. Un subiect serios, pe care nu-l iei in seama daca nu ai aceasta fobie. Ori daca oricum nu ai ocazia sa circuli cu avionul.

Articolul despre filmul de debut de la TIFF 2023, Confort Nordic, a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

Etichete: ,