Criticul de film Cristian Tudor Popescu ma sperie

Criticul de film Cristian Tudor Popescu este unul si acelasi cu analistul politic Cristian Tudor Popescu, cu scriitorul (ratat) de SF Cristian Tudor Popescu, cu ziaristul Cristian Tudor Popescu … Este un om polivalent, care emite pareri despre tot ce misca.

Lucru cu care, sa ne intelegem, nu am nimic. Cred in libertatea de exprimare, fiecare om trebuie sa aiba dreptul sa-si poata exprima parerea despre orice.

Este la fel de democratic ca o televiziune PRIVATA sa-i dea spatiu de emisie. Criticul de film Cristian Tudor Popescu aduce audienta. Este firesc ca televiziunile sa aduca invitati care sa faca audienta.

Am, insa, o mare problema cu criticul de film Cristian Tudor Popescu: omul a fost cadru didactic la UNATC timp de zece ani. Si-a dat o demisie rasunatoare, in urma unui scandal legat de conducerea UNATC. Articolul prin care-si anunta demisia, scris la vremea respectiva in Gandul, pare cel mai bun articol scris de criticul de film Cristian Tudor Popescu despre aceasta arta.

Problema, atat a mea, cat si a multor altor persoane, este tripla:

  1. Ce a putut sa-i invete criticul de film Cristian Tudor Popescu pe tinerii studenti?
  2. De ce o institutie de stat i-a confirmat statutul de critic de film? Toate aberatiile pe care el le debiteaza despre filme au un statut semi-oficial, caci sunt spuse de un fost cadru didactic din domeniu.
  3. Cum a ajuns sa plece criticul de film Cristian Tudor Popescu de la UNATC stim, ce nu stim, insa, este cum ajunsese sa predea acolo? Cine i-a dat acest drept? Cine i-a oferit aceasta sansa. Inteleg, omul si-a dat doctoratul in domeniu, insa un proaspat doctor in domeniu devine brusc calificat sa predea? Cati oameni isi dau doctoratul si sunt ignorati de facultatea care tocmai le-a conferit acest titlu?

Daca va intrebati ce mi-a venit sa scriu acest articol, va rog sa cititi articolul despre filmul Joker. Nu fac o analiza efectiva pe text, desi ar merita si o chestie de genul.

Spun, insa, ce chestii reies clar din articol:

  1. Omul vrea sa se laude, vrea sa arate ca are cultura cinematografica. Vrea sa se laude ca a vazut multe filme, musai filme bune. El nu compara Joker cu filmele din Universul DC, este sub demnitatea lui. Comparatiile lui se fac cu filme gen Portocala Mecanica ori Pshycho.
  2. Din articolul lui reiese, in mod clar, ura. Omul asta respira rautate. Nu-mi dau seama pe cine uraste mai mult, pe cei care plac noul Joker ori pe cei care l-au produs, dar e clar ca omul uraste acest film. De fapt, stiu: il uraste pe regizor. Altfel nu-mi explic exprimarea „Regizorul Todd si nu mai stiu cum”. Acum 30 de ani, cand nu aveai internetul la indemana, ori intr-o emisiune tv, o astfel de exprimare poate fi inteleasa drept una fireasca. Omul are un lapsus. Cand, insa, ai posibilitatea sa te documentezi, sa faci 2 click-uri si sa afli numele regizorului, o astfel de exprimare arata doar ura: criticul de film Cristian Tudor Popescu vrea sa arate cat de neimportant este nenea Todd.
  3. Inca nu m-am prins daca omul joaca un rol de bad-guy ori daca el chiar crede pe bune ce scrie si ce vorbeste la TV. In primul caz nu pot sa spun ca-l apreciez, nu incurajez falsitatea, nu-mi place, dar macar pot dormi linistit. In al doilea caz, insa, somnul meu e nitel mai tulburat, caci ma tem realmente de ce ar putea face CTP daca ar avea ocazia. Si nu ma refer doar la puterea politica.

Vazand ce aberatii scrie criticul de film Cristian Tudor Popescu, critic oficial, validat de catre o institutie educationala de stat, eu voi face in continuare ceea ce fac de mult timp: frecventez doar bloguri.

Cum am mai zis, eu ca cititor am painea si cutitul. Eu aleg ce bloguri sa citesc, eu aleg pe cine promovez.

In cazul filmului Joker, recomand 2 articole: cel scris de Stefan Trepadus si cel scris de Bogdan Constantinescu. Recitind cele 2 articole imediat dupa ce recitisem articolul lui CTP, imi dau seama ce idee proasta este sa ma apuc sa citesc criticii oficiali. Si nu ca-s io blogger, dar bloggerii inca sunt citibili. Ma rog, unii o iau pe aratura, devin critici wannabe, o specie mult mai dubioasa decat criticii pe bune, dar cum scriam mai sus, painea si cutitul sunt la voi. Daca v-au placut 5 articole scrise de un blogger, nu inseamna ca sunteti obligati sa-l cititi. Daca 3 articole consecutive de-ale lui care nu v-au placut, eu zic sa-l taiati de pe lista. Eu, unul, asa fac. E drept, am cativa bloggeri pe care-i cunosc in offline si pe care-i citesc, desi deseori stiu de la inceput la ce sa ma astept. Obligatie amicala, daca-mi este permis termenul.

Articolul MEU despre Joker nu este stralucit, pot recunoaste asta, dar macar nu au de lucru psihiatrii dupa ce-l citesc. Macar din punctul asta de vedere pot sta linistit.

Acum astept si parerile voastre despre criticul de film Cristian Tudor Popescu. Astept sa-mi spuneti de ce va place, de ce nu va place. Astept sa-mi dati link-uri cu articole BUNE scrise de el despre filme, la fel cum astept link-uri cu articole mai nebunesti decat cel despre Joker. Eu nu cred, totusi, sa existe, de data asta cred ca s-a depasit pe el insusi. Sau cel putin asa sper.

ps: Criticul de film Cristian Tudor Popescu ma sperie, insa citesc cu placere articolele analistului politic cu acelasi nume, neinsemnand ca-s musai de acord cu el. Mai mult nu, dar tot il frecventez cu placere. Si, mai mult decat analizele sale, imi plac si anumite luari de pozitie, precum cea mai recenta dintre ele. Tot ce-mi doresc, deci, este sa se exprime cat mai putin despre filme si cat mai mult despre politica. In fond, scena politica ii ofera indeajuns de multe subiecte de articole incat sincer nu inteleg de ce si-a pierdut timpul cu un film pentru plebe precum Joker.

 

4 thoughts on “Criticul de film Cristian Tudor Popescu ma sperie”

  1. Hey, tu nu esti fan SF, de unde pana unde crezi ca e scriitor ratat CTP? 😀 Poate doar in sensul ca nu a scris decat un volum SF, ceea ce e chiar pacat. 🙂 Dintre cele mai bune cinci proze scurte SF pe care le-am citit in viata mea, Critian Tudor Popescu a scris trei. Din tot universul, din toata istoria umanitatii: Casargoz, Phytia si Omohom. Restul povestirilor lui sunt mult mai slabe, dar cele trei sunt sufieciente ca sa il faca genial in domeniu. 🙂

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.