Din alte vieti – Past Lives
Din alte vieti – Past Lives incepe cu o scena extrem de interesanta, care te pune pe ganduri. Incep si eu acest articol cu exercitiul de imaginatie de la inceputul filmului: priviti poza de mai jos. Incercati sa va ganditi la cei 3 din imagine. Ce reprezinta ei? Care este relatia dintre ei? Ce i-a adus impreuna?
Acum sa va spun si cine sunt: cea din mijloc este Nora, a carei familie a emigrat din Coreea de Sud in SUA atunci cand ea era copil. Cei doi sunt cele 2 vieti ale ei: in stanga este fosta sa viata, prietenul din copilarie, iar cel din dreapta este actuala sa viata, din SUA. Ea este elementul de legatura dintre cei 2, daca ea dispare din peisaj cei 2 dispar automat. Fara ea, ei doi nu au sens in acelasi loc.
In mod gresit, unii considera ca filmul Din alte vieti – Past Lives vorbeste despre prima iubire. Am vazut multi internauti, influenceri, chiar critici de film, care tot bat moneda pe prima iubire, cum aceasta pelicula le-a adus aminte de „primii fiori ai dragostei”. Ceea ce, din pacate, este adevarat doar 5%. Poate nici atat.
Hae Sung, cel din stanga, este prietenul ei din copilarie. Stiti voi, acel cel mai bun prieten care uneori, nu tot timpul, se poate transforma in partenerul tau de viata. Uneori acel cel mai bun prieten ramane cel mai bun prieten, confidentul, refugiul tau (atunci cand sunt 2 persoane de acelasi sex ori cand amandoi au atat sexe diferite, cat si orientari sexuale diferite), alteori acel cel mai bun prieten dispare complet din viata ta. Poate disparea pentru ca s-a mutat, poate disparea pentru ca drumul educational nu mai este acelasi ori poate disparea treptat, pentru ca cei 2 se dezvolta diferit.
In coreeana exista termenul intraductibil de „in-yun”. S-ar putea traduce soarta, destin. Dar este un pic mai mult de atat. Este modul in care destinul aduce doi oameni impreuna pe baza nenumaratelor legaturi din vietile lor anterioare. Este termenul-cheie al acestui film. Daca ai inteles acest termen, ai inteles acest film.
Paradoxal, desi sfarseste in lacrimi, Nora este norocoasa dintr-un punct de vedere: ea are clar delimitate cele 2 vieti. Nu toti au acest noroc. Nu toti stiu cand li s-a terminat o viata si cand le-a inceput o alta.
Incercati un alt exercitiu. Sa zicem ca aveti 35 de ani. Incercati sa va intalniti, intr-o perioada rezonabila de timp (sa zicem intr-o luna), cu cate o persoana cu care nu v-ati mai vazut de mult timp. Insa acele persoane sa fie din etape diferite ale vietii: va intalniti cu un fost coleg de scoala generala, cu un fost coleg de liceu, cu un fost coleg de facultate (poate cu un profesor, daca ati avut vreunul cu care sa va intelegeti bine), cu un fost coleg de la primul job etc. Incercati sa-i intrebati, pe ocolite, cum li se pare ca sunteti acum, cat de diferit fata de cum erati, insa incercati in acelasi timp sa va uitati si la el.
Eu am facut acest exercitiu de mai multe ori. De fiecare data involuntar. Nu mi-am propus sa fac asta, insa am facut-o. Am intalnit destule persoane care par a nu se fi schimbat, care-s la fel ca acum 15 ani. Asa cum pot intalni persoane care sunt RADICAL diferite de cum le stiam.
In general, oamenii sunt schimbati in bine, maturizati, au progresat. Exista si putine exemple contrare, persoane care s-au inrait, carora depresia li s-a accentuat, persoane care parca au innebunit ori persoane tot timpul obosite. La fel cum exista persoane care erau extrem de amuzante, de spontane, de pline de viata, care s-au transformat in niste persoane sictirite, care nu fac altceva decat sa munceasca si sa aiba grija de casa si de copii.
Sociologii considera ca este vorba de intervale de varsta. Ca esti diferit la 35 de ani fata de 21 de ani pentru ca esti intr-un alt interval. Ceea ce e partial corect. Fix din acest motiv, la multe interviuri de angajare inca se pune intrebarea Cum te vezi peste 10 ani. Problema este ca nu toti au acelasi parcurs. Nu toti se schimba in acelasi timp.
Este o expresie metaforica extrem de misto: daca plantezi 3 bulbi in acelasi timp, fiecare va inflori in alta zi. Altfel spus, fiecare om se maturizeaza la varste diferite.
Iar legat de numarul de vieti, aici iarasi este o discutie interesanta. Discutia despre reincarnare, facuta deseori la propriu, trebuie dusa si in sensul figurat. Practic, un om TRAIESTE intr-o viata mai multe vieti. Uneori este constient de acest lucru, alteori o face pur si simplu. Merge cu valul.
In cazul multor oameni, chiar si al meu, sunt constient de diferente, sunt altul de cum eram acum 15 ani, insa pe bune daca as putea spune cand am intrat in noua viata. Cu siguranta n-am facut-o brusc, radical. Chiar daca a fost un eveniment care sa ma fi schimbat, acela nu a facut-o brusc.
Cei care isi schimba tara ori macar orasul au un reper clar, sigur. O noua casa = o noua viata. Sau mai multe.
Cu toate astea, dupa ce am citit mai multe reactii ale unor internauti, influenceri, unii dintre ei cu pretentii de critici de film, imi pun o intrebare importante: de ce, totusi, multa lume INCA are impresia ca Din alte vieti – Past Lives este despre prima iubire? Poate pentru ca iubirea e oarba si orbeste? Ori poate pentru ca e mai usor sa vorbesti despre prima iubire in loc sa vorbesti despre mai multe vieti. Este o discutie mai simpla si mai „comerciala”: atragi mai mult oameni cu o astfel de discutie. Si, evident, ai mai multe de spus. Nu trebuie sa fi citit mii de carti ca sa vorbesti despre prima iubire. Sau este vorba, in sens metaforic, despre Obligatia de a iubi?
Din alte vieti – Past Lives este un film extraordinar, pe care il recomand absolut tuturor. Nu are contraindicatii de niciun fel. Cu toate astea, l-as recomanda CU PRECADERE celor care s-au mutat, recent ori mai putin recent, in alta tara.
Eu am vazut filmul Din alte vieti – Past Lives la BIFF 2023, unde a si castigat un premiu. Nu ma pronunt asupra premiului, caci nu am vazut toate filmele din competitie, insa va recomand sa mergeti sa vedeti filmul in circuitul normal al cinematografelor, caci a intrat de ieri, 22 septembrie 2023, fiind distribuit in tara noastra de Bad Unicorn. Daca va veti gandi la prima iubire ori la vietile traite pana acum depinde doar de voi.
ps: Ganditi-va la Din alte vieti – Past Lives si la fotografia initiala si din alta perspectiva: Nora, din mijloc, este si translator pentru tipul din dreapta. Practic, el nu poate intelege Coreea, nu-i poate intelege VIATA ei de dinainte decat prin lentila EI. O cunoastere DIRECTA, nemediata, este imposibila. Incercati sa vizualizati acest paragraf SI in sens metaforic.
2 thoughts on “Din alte vieti – Past Lives”