Bestia – La bête – The Beast – BIFF 2023

Bestia – La bête – The Beast este o ecranizare a unei nuvele, The beast in the jungle, scrisa de Henry James in 1903. Hai sa spunem ca este INSPIRAT de acea nuvela, termenul de ecranizare fiind, in acest caz, mai mult decat exagerat.

Bestia – La bête – The Beast este o poveste SF ce se petrece in anul 2044, perioada de timp in care sentimentele disparusera complet. Nu disparusera de buna-voie, ca sa zic asa, ci cu forta. Practic, oamenii nu-si gaseau joburi foarte bune daca aveau sentimente. Iar pentru a scapa de ele, de sentimente, acestia trebuiau sa treaca prin PURIFICARE, un proces prin care ADN-ul tau era curatat de tot ce putea sa te influenteze din acest punct de vedere.

Ce este interesant, de urmarit, este ca PURIFICAREA viza vietile anterioare. Gabrielle simte o legatura puternica cu un timp in vietile sale anterioare din 1910 si 2014.

Daca vreti sa vedeti un sinopsis al povestirii scurte The beast in the jungle, puteti citi acest articol de pe Wikipedia. Pe baza a ce v-am spus eu, asa-i ca vi se pare ca nu exista NICIO LEGATURA intre cele 2? Va dezamagesc: legatura exista. Insa nu v-o dezvalui, va trebui s-o descoperiti singuri. Bestia trebuie descoperita de fiecare spectator in parte.

Revenind la filmul Bestia – La bête – The Beast, m-am bucurat sa vad ca subiectul este aproximativ acelasi ca-n cazul filmului Din alte vieti – Past Lives, film ce a fost invocat fix inainte de incerea proiectiei Bestia, caci Past Lives a primit marele premiu al acestui film. Cu aceasta ocazie, mintea mea mi l-a scos la suprafata dintr-un sertar al memoriei, pur si simplu puteam inchide ochii si-l vedeam in fata mea.

Daca in filmul Din alte vieti vedem vietile pe care le traim pe parcursul aceleiasi vieti, mai multe vieti fiind un termen cumva metaforic (practic, intr-o viata de sa zicem 80 de ani un om traieste, de fapt, mai multe vieti!), in acest Bestia – La bête – The Beast notiunea de vieti anterioare trebuie inteleasa la propriu. Este o cu totul alta perspectiva, una cu premisa SF, dar ideea de baza ramane in esenta aceeasi.

Stiu ca ideea nu este noua, nici macar perspectiva din care este prezentata, insa aceste lucruri nu ar trebui sa impiedice un regizor sa faca un film. Este un banc celebru legat de publicitari: „De ce nu fac publicitarii sex? Pentru ca s-a mai facut”. Daca toti cineastii ar gandi asa, nu s-ar face decat maximum 10 filme pe an. Hai 15.

Bestia – La bête – The Beast se desfasoara, dupa cum ziceam, pe 3 planuri temporale diferite, insa are marele avantaj de a nu bulversa spectatorul: stii tot timpul unde te afli, exista indeajuns de multe elemente care sa-ti spuna cu exactitate unde te afli, in ce an. Si sunt doar 3, nu 6 ca la Cloud Atlas, un film pe care multi il considera etalon din multe puncte de vedere, dar care pe mine, ca spectator, m-a pierdut. Puterea mea de concentrare in cazul acelui film a fost invinsa.

Revenind la Bestia – La bête – The Beast, trebuie sa semnalez o capcana in care pica multi critici de film, influenceri si simpli spectatori: „din ce filme s-a inspirat aceasta pelicula”. Evident ca subiectul il vedem in alte cateva filme, pe unul dintre ele l-am evocat mai sus, insa ceea ce nu stim este sensul inspiratiei. Caci atunci cand o povestire din 1903 este ecranizata in 2023, deci dupa 120 de ani!, nu stim exact cine dupa cine s-a inspirat: producatorii filmului s-au inspirat din productii anterioare sau acele productii s-au inspirat, PRINTRE ALTELE, din aceasta povestire? Greu de raspuns la aceasta intrebare.

Un ultim aspect demn de mentionat: durata este de 145 de minute, adica 2 ore si 25. Aparent, o durata mare, imensa, un film greu de digerat. Insa din fericire Bestia – La bête – The Beast este construit in asa fel incat vizionarea lui sa fie o placere, nicidecum o corvoada. Nu este o poveste usoara, nicidecum un film de popcorn, insa nu am iesit din sala de cinema obosit. Ma simteam cumva coplesit, cumva plin de intrebari si de ganduri, rotitele din capul meu pareau ca functioneaza la viteza maxima. Insa nu eram obosit, nu eram extenuat.

Faptul ca Bestia – La bête – The Beast a incheiat BIFF 2023 este o nota foarte buna pentru acest festival. Pentru mine, in cele mai multe cazuri filmul de incheiere va ramane in mintea mea un reper pentru editia din acel an a festivalului. Peste cativa ani, voi asocia BIFF 2023 drept festivalul la care am vazut Past Lives si in incheiere Bestia – La bête – The Beast. Deci imi voi aduce aminte cu placere, cu bucurie, de acest festival.

Din pacate, Bestia – La bête – The Beast nu are momentan distribuitor in Romania, deci cel mai probabil nu va rula in circuitul normal al cinematografelor. Drept urmare, cinefilii il vor putea vedea fie in festivaluri, pe unde va mai rula, fie pe vreo platforma de streaming. Lucru pe care chiar il incurajez din tot sufletul.

Bestia – La bête – The Beast este per total un film excelent, care abordeaza un subiect dificil. Desi subiectul si durata ar trebui sa-l faca greu de vizionat, adevarul este cu totul altul. Trebuie sa-i dati o sansa si imi veti da dreptate.

ps: Nu confundati acest Bestia – La bête – The Beast cu The beast in the jungle, aparut tot anul acesta. Va dau link si catre acest film, pe care vreau de asemenea sa-l vad.

. Niciun comentariu la Bestia – La bête – The Beast – BIFF 2023. Categories: 2023, Bucharest International Film Festival 2023. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.