Emil Calinescu la avanpremiera Dungeons and Dragons Fratia hotilor

Dungeons and Dragons: Fratia hotilor este un reboot, asa ca poate fi vazut distinct, fara sa fi vazut niciun alt film al seriei. Reboot inseamna cand iei o serie, un univers, de la zero. De ce faci asta, care-s pretextele ori motivele, este o discutie distincta. Pentru cine este curios, acestea-s toate filmele (in numar de 3, acesta fiind reboot-ul).

Jocurile din serie sunt mult mai multe, primul dintre ele, ca sa va imaginati cat de veche e seria, dateaza din 1988! Unii dintre voi nici nu erati nascuti.

Am incercat sa joc vreo 3 sau 4 dintre ele, dar nu m-au prins. Ideea de RPG, de quest pe care-l faci, de caracter pe care-l cresti, pe care-l imbunatatesti, nu m-a prins. Am incercat cumva din curiozitate, sa simt atmosfera. Care nu m-a prins, nu m-a atras. Prea multa magie si prea multa atmosfera medievala pentru mine, ca sa zic asa.

Cu toate astea, filmele bazate pe jocuri imi plac, imi place sa regasesc atmosfera de gaming in sala de cinema.

Drept urmare, nu sunt chiar publicul tinta al filmului Dungeons and Dragons: Fratia hotilor, insa nu sunt nicidecum un adversar, o persoana care nu intelege ideea, care respinge din start.

Primul lucru pe care-l spun, caci este primul care se observa: titlul este in romgleza. S-a considerat ca expresia Dungeons and Dragons suna mai bine, mai natural, in engleza. Cu toate ca in 2012 ultimul film al vechii serii, cea oprita, a purtat numele Temnite si dragoni: Cartea tenebrelor. Deci acum 11 ani suna la fel de bine si traducerea, acum nu mai suna.

Povestea este deopotriva simpla si complicata, depinde cat de adanc vrei sa intri in ea: suntem intr-o lume fantastica, in Evul Mediu, undeva unde mai multe rase convietuiesc. Edgin si Holga sunt in inchisoare pentru ca au incercat sa fure un obiect magic. Acel obiect trebuia sa o readuca la viata pe sotia lui Edgin, plan care este dat peste cap de o vrajitoare. Cei 2 protagonisti evadeaza din inchisoare, strang un grup dubios si incearca nu doar sa fure acel obiect, dar si sa o recupereze pe fiica lui Edgin. Evident ca sunand ca un sinopsis cinematografic, povestea pare banala si neinteresanta.

Din perspectiva de gaming, povestea pare de acolo, din acel univers. Asa ca fanii seriei (probabil cea mai COMPLEXA) de jocuri au fost foarte incantati, unii considerand acest film ca fiind PRIMUL care cu adevarat reda atmosfera jocurilor. Ceea ce este bine, dar nu este neaparat de ajuns.

Cinematografic vorbind, filmul sta bine: povestea se tine, este un fantasy decent, fara sa fie nici extrem de complex, insa nici foarte simplist. Nu pare nici foarte pueril, dar nici ceva extrem de profund. Cum ar zice noua generatie: „e ce trebuie”.

Vizual noul Dungeons and Dragons: Fratia hotilor sta foarte bine, mai ales in IMAX, iar auditiv nu exceleaza, fara sa aiba vreun defect major. Este fix ce te-ai astepta de la un asemenea film. Nu stiu care este diferenta dintre IMAX si un cinema normal, oricum e IMAX 2D, nu 3D, dar ce va pot spune sigur este ca a fost filmat special pentru IMAX. Deci ar cam merita sa il vedeti si voi in acest format.

Umorul este de buna calitate, superior asteptarilor mele. Este peste umorul din filmele cu super-eroi, de pilda, desi publicul tinta nu este neaparat unul foarte matur. Desi avand in vedere vechimea seriei de jocuri, sunt destui nostalgici care vor dori sa regaseasca atmosfera din jocuri in sala de cinema.

Per total, Dungeons and Dragons: Fratia hotilor este un film bun, el reusind sa-mi intreaca asteptarile. Trailerul ma dezamagise, asa ca va sfatuiesc sa nu vedeti trailerul inainte sa mergeti la cinema. Sau poate-s eu prea pretentios si in ceea ce priveste trailerele.

Dungeons and Dragons: Fratia hotilor va intra in circuitul normal al cinematografelor pe data de 31 martie 2023, fiind distribuit in Romania de Ro Image.

ps: Dungeons and Dragons: Fratia hotilor nu are after-credits, dar are un mid-credits. Sa nu il ratati!

Etichete: