Edmond – Cyrano mon amour

Edmond, pe numele sau original Cyrano mon amour, este un film frantuzesc din 2018, aparut la noi cu cateva luni mai tarziu, pe care, spre rusinea mea, il ratasem la vremea lui. Acum, trebuie sa precizez din start: vorbim despre un film teatral, povestea unei celebre piese de teatru, film pe care eu m-as strofoca sa-l proiectez intr-un teatru, nu intr-un cinema si nicidecum pe vreo platforma de streaming online. Daca s-ar putea, impreuna cu punerea in scena a piesei de teatru despre care-i vorba in film ori macar a alteia scrisa de Edmond Rostand.

Piesa de teatru despre care va vorbeam este Cyrano de Bergerac, scrisa de celebrul dramaturg francez Edmond Rostand, considerat Shakespeare al Frantei. Nu va povestesc mai multe, va trebui sa vedeti filmul ori sa cautati pe internet detaliile, eu, insa, vreau sa spun fix 5 chestii despre acest film, 5 lucruri relevante despre acest film. Pana sa vedeti cele cinci chestii, va las mai jos clipul meu cel scurt tras inaintea inceperii proiectiei.

  1. V-ati gandit vreodata la povestea din spatele unei piese de teatru, unei carti sau unui film? Sa va puneti problema cum s-a nascut acea povestea, cum arata cel care a conceput-o? Eu recunosc ca nu ma gandesc la asta. Eu incerc sa ma bag in poveste, sa ma pun in locul unuia ori mai multor personaje si sa ma gandesc ce as face, cum as actiona. Nu ma gandesc aproape deloc la cine a scris acea piesa ori scenariul acelui film. Dar poate dupa alte cateva filme de genul as putea sa-mi pun mai des astfel de probleme.
  2. Plecand de la premisa ca niciodata nu voi ajunge sa scriu vreo piesa geniala, nu am putut sa ma pun in pielea lui Edmond Rostand. Drept urmare, pe tot parcursul filmului m-am pus in pielea celorlalte personaje. Si ma tot gandesc: cum ar fi sa cunosc, la un moment, vreun artist genial? Cum ar fi sa-l inspir, habar n-am cum, si sa ajung indirect in vreo opera celebra? Eu va sfatuiesc, mai ales daca sunteti de sex feminin, sa va puneti atat in pielea sotiei lui Edmond, cat si in pielea muzei. Caci, da, nu fac vreun spoiler daca spun ca cele 2 nu coincid. In fond, de ce ar coincide? Ce farmec ar avea? Ganditi-va, deci, cum ati fi actionat daca ati fi fost in locul lor.
  3. Un film frantuzesc, despre Shakespeare al Frantei, vazut pe terasa din spatele Institutului Francez este un mix extrem de interesant. Mai adaugam una bucata burger Vito Corleone (SUA + Italia = love), pentru ca mixul sa devina cu atat mai … suculent. Plus 2 beri reci.
  4. Mai adaugam: nu mai vazusem un spectacol de teatru de peste 3 luni, exact de cand nu mai vazusem vreun film in alta parte decat de acasa. Drept urmare, un film teatral era exact ce aveam nevoie. E drept, repet pentru a treia oara asta (sau a patra?): as proiecta acest film intr-o sala de teatru. Acolo simt si cred ca ii este locul. Nu in cinema ori pe vreo platforma de streaming.
  5. Nu pot sa inchei fara sa va vorbesc despre actorul Thomas Solivéres, cel care-l interpreteaza pe eroul principal Edmond Rostand. Recunosc, nu sunt foarte la curent cu cinematografia franceza, nu ma laud, ci dimpotriva, drept urmare trebuie sa va marturisesc un lucru: SINGURUL film cu acest actor pe care l-am mai vazut este superbul (de-a dreptul divinul, de fapt) Intouchables (Invincibilii) din 2011. Nu va zic nimic altceva despre acel film decat ca trebuie NEAPARAT sa-l vedeti, daca n-ati facut-o deja. Iar daca ati facut-o, n-ar strica sa-l revedeti. MERITA!

Per total, Edmond – Cyrano mon amour este un film excelent, pastreaza parfumul Parisului acelor vremuri, adaugand o doza importanta de umor de buna calitate. Filmul a fost adus la noi de Independenta Film, intrand in cinematografe pe data de 31 mai 2019. Poate aveti noroc si-l prindeti in perioada in cateva proiectii speciale in aer liber. Online, zic ca s-ar potrivi in peisaj pe TIFF Unlimited, fara sa am vreo informatie ca ar urma sa apara pe acolo. E doar o parere personala.

3 thoughts on “Edmond – Cyrano mon amour”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.