Fals tratat de mantuire a sufletului
Fals tratat de mantuire a sufletului este un film care a aparut mult prea tarziu. Este despre CNSAS, despre restabilirea adevarului din trecut, despre urmarirea unor fosti securisti, dar si despre iertare si impacarea cu trecutul.
De ce spun ca a aparut prea tarziu? Pai pentru ca filmul avea mult mai mult sens in 2000. Atunci cand discutiile despre CNSAS, despre ce ar trebui sa faca acest consiliu, erau la ordinea zilei. Erau de interes pentru publicul larg.
In 2018 discutia despre CNSAS afecteaza vietile a foarte putini oameni. Fostii turnatori ori tortionari au murit ori sunt grav bolnavi, drept urmare subiectul nu mai este de interes.
Personajele, insa, sunt foarte bine conturate. Inspectatorul Toma este un inspector zelos, care ii uraste din suflet pe comunisti. Vrea sa-i vada condamnati. crede ca face un bine ca-i da in vileag. Vrea sa-i convinga si pe ceilalti de acest lucru.
Noul sau adjunct, Radu, absolvent de drept cu 10, este un tanar foarte calm. Lipsit de incrancenarea colegului sau, lipsit de orice dorinta de razbunare, Radu este lucid si pe alocuri fricos. Incearca sa-l inteleaga pe Toma, reusind doar pe alocuri.
Diferenta dintre ei era si de natura confesionala: Toma era un ateu convins care dispretuia profund preotii, in timp ce Radu parea mai tolerant cu acestia. Poate chiar credincios, in felul sau.
Punctul culminant al filmului este atunci cand cei doi se duc la chilia unui batran calugar, al carui trecut cu Securitatea nu era pe deplin elucidat.
Acest personaj, parintele Iustin Manu, interpretat foarte bine de catre Remus Margineanu, este personajul meu preferat din film (urmat indeaproape de inspectorul Toma). Un parinte batran, calm, intelept, care avea motivele sale sa nu rascoleasca trecutul. Si nu pentru ca acesta l-ar fi dezavantajat.
Un al treilea personaj extrem de bine intepretat este Maica Stareta. Nu va zic mai multe, trebuie s-o descoperiti singuri.
Nu mi-a placut, insa, tanarul personaj Radu. Invatacelul. Ca personaj, a parut util doar pentru a-l scoate in evidenta pe Toma. Pentru a-l contrazice. Pentru a-i arata, in momentele cheie, umanitatea. Pentru a-l provoca la discutii despre credinta, despre viata, despre trecut si prezent. Altfel, actorul Bogdan Nechifor, cel care-l interpreteaza pe Radu, nu mi-a parut ca si-a inteles foarte bine personajul. Dimpotriva. Mi s-a parut din alt film in multe momente.
Povestea, scenariul, mi se par foarte bune, personajele foarte bine conturate, trei dintre ele foarte bine interpretate, un al patrulea, un rol foarte greu, m-a dezamagit, insa marea problema a acestui film este anul aparitiei. Fals tratat de mantuire a sufletului a aparut mult prea tarziu, intr-un moment in care discutiile sunt cu totul si cu totul altele. Din pacate, desi calitativ vorbind, este peste MULTE filme romanesti aparute in ultimii ani, va trece neobservat. Si e pacat.
Fals tratat de mantuire a sufletului este, deci, un film bun. Foarte bun avand in vedere bugetul sau. O surpriza placuta pentru mine. Sper ca numarul spectatorilor sa-mi contrazica intuitia si, totodata, sper ca acest film sa ruleze in cat mai multe institutii de invatamant. In facultati de teologie, istorie, sociologie, drept, psihologie si stiinte politice. Cred ca ar genera dezbateri realmente interesante.
Fals tratat de mantuire a sufletului a intrat in cinematografe din 21 septembrie, fiind distribuit in Romania de Cinemagix ID. In Bucuresti ruleaza in foarte putine cinematografe, lista lor putand fi vazuta in fotografia de mai sus.
Bun, cam asa este 🙂