Fara arma in linia intai – Americanii reusesc sa te faca sa urasti eroii!
Fara arma in linia intai – Americanii reusesc sa te faca sa urasti eroii!
Recunosc, nu am fost niciodata fan al filmelor de razboi. Nici al celor romanesti, nici al celor straine. Principalele doua motive sunt: subiectiv vorbind, nu am trait drama razboiului, nu stiu ce se intampla acolo, asa ca nu am de unde sa stiu cat de bine este redata atmosfera si, in plus, neavand tangente cu asa ceva, nu ma pot atasa de personaje; obiectiv vorbind, orice film de razboi are gradul sau de propaganda.
Acum, filmele de razboi sunt si ele de mai multe feluri. De orice fel ar fi, ele sunt, in sine, drame. Intr-unele este presarat mai mult umor, in altele mai multa actiune, insa, oricum am lua-o, avem de-a face cu o drama.
Majoritatea filmelor de razboi proclama faptul ca s-ar baza pe fapte reale. Este firesc, din acest motiv te uiti la un film despre Al Doilea Razboi Mondial, nu ca nu ar exista si fictiuni bune legate de razboi.
Acum, sa va mai zic un lucru deja cunoscut: toata lumea stie ca orice film real este inflorit in scopuri comerciale. Orice poveste reala de razboi trebuie sa fie inflorita de catre scenaristi si regizori, pentru ca publicului sa-i dea realmente lacrimile. Pentru ca publicul sa empatizez pana la capat cu personajele.
Problema e ca exagerarile s-ar putea sa te duca in extrema cealalta. Uneori, exagerarile te fac sa-ti dai seama ca acel personaj nu a existat, in forma aceasta, si sa nu te mai identifici cu el. Ori, mai grav, sa incepi sa-l urasti, asa cum urasti o echipa de fotbal pentru ca e avantajata de arbitri. Pentru ca acea conditie fizica de invidiat ar putea fi datorata dopajului si nu unei corecte pregatiri.
Personajul din filmul Fara arma in prima linie are fix acest defect: altfel, in realitate, a fost un om demn de tot respectul. Un om in fata caruia te inclini. In film, insa, il urasti. Il dispretuiesti. Laolalta cu toti cei care au facut filmul. Cu toti cei care i-au facut pe japonezi barbari, brute, fara onoare, fara minte. Cu toti cei care si-au imaginat ca el, doctorul, poate merge in picioare, pe front, printre gloante, supravietuind de fiecare data. Cu toti cei care au vrut sa faca dintr-un erou real un erou de benzi desenate.
Fara arma in linia intai este un film slab. Jumatate de film este bun, adica prima parte, cea in care vedem viata personajului de pana la inrolare. Cealalta jumatate, insa, are toate defectele pe care le-ar putea avea: facuta in pripa, scene deloc memorabile, se desfasoara pe repede inainte, deloc realista si plina de propaganda. Propaganda mincinoasa, ostentativa.
Nu stiu cum gandesc criticii, nu stiu cum gandesc americanii, dar daca as fi rau as zice ca filmul va lua sigur un Oscar. N-o zic, insa am puterea sa spun ca daca va lua vreun Oscar, inseamna ca americanii nu iubesc deloc cinematografia, ci iubesc doar toate produsele culturale si pseudo-culturale care-i ridica in slavi. Problema lor, a americanilor, este ca au impresia ca si altii apreciaza laudele si ca acele laude le fac bine. Ceea ce este total gresit.
Daca este sa apreciez, totusi, ceva la filmul asta este gradul redus de propaganda religios. Eu, ateu convins, eram pregatit pentru un film plin de sfinti, Dumnezei si cruci. Nu a fost deloc asa, propaganda americana acoperind toate celelalte posibile propagande.
Fara arma in linia intai este de astazi in cinematografe. Nu veti muri daca veti merge sa-l vedeti, dar am dubii ca veti iesi multumiti din sala. Puteti incerca, rog a-mi spune si mie cum vi s-a parut. Despre acest film recomand un singur articol, scris in ziarul Adevarul, articol cu care sunt 100% de acord! Salutari RAZBOINICE tuturor!
Asta e parerea ta.Mie mi-a placut foarte mult filmul!
Evident că asta e părerea lui. Doar e blogul lui și vorbește la persoana I-a singular. 🙂
Buna. Care sunt mai exact exagerarile de care vorbesti? Si cum mai exact crezi ca a reusit sa salveze 75 de persoane? Tarandu-se? Chiar si asa, ti s-ar parea mai realist? Sa arate cum i-a tarat km intregi? Ai vazut documentarul despre Desmond Doss, cu propriile sale declaratii si ale altor soldati care au fost de fata? Ti-l recomand. Este pe youtube. Sau crezi ca si cei care au fost la fata locului mint, inclusiv Doss? (un veteran de altfel extrem de modest, care a refuzat in timpul vietii sa ii fie ecranizata povestea).
Fix cum am zis in articol: m-a facut sa „urasc” un om altfel foarte misto. Tot respectul pt acel om, regizorul acestui film, altfel un actor bun, a cam dat-o-n bara. E parerea mea.