Hands of Stone – Pumni de piatra

Hands of Stone – Pumni de piatra

pumni-de-piatra-trailer

Introducere Hands of Stone – Pumni de piatra

Majoritatea filmelor cu box au acelasi calapod: un jucator de box ajunge un ratat, e antrenat de unul mare si tare (cu cat mai batran, cu atat mai bine) si reuseste sa revina invingand pe unul mare si tare. In ultima vreme au fost alte 2 filme cu box: Creed (Rocky Balboa este acum antrenor) si Southpaw. Ce ar fi putut aduce nou acest Hands of Stone – Pumni de piatra?

In alta ordine de idei, desi nu sunt fan box, cumva mi-a ajuns la urechi numele Roberto Duran. Cand am auzit numele personajului am tresarit. Hmm, deja ceva promitator.

pumni-de-piatra-emil-calinescu-dan-coscai

Rezumat Hands of Stone – Pumni de piatra

Filmul prezinta povestea marelui boxeor panamez Roberto Duran, fiul unui puscas marin american si al unei localnice panameze, care isi traieste mare parte din viata cu dorinta de a-si razbuna conationalii. El este antrenat de marele Ray Arcel, ce trebuise sa se pensioneze din cauza Mafiei. In prim plan avem, de fapt, relatia profesionala si personala dintre cei 2, cum ei isi influenteaza reciproc vietile.

Totodata, este reliefata si rivalitatea dusa pana la extrem dintre Roberto Duran si Sugar Ray Leonard, transformata ulterior intr-o frumoasa relatie de prietenie.

pumni-de-piatra-roberto-duran-sugar-ray-leonard

Puncte de interes Hands of Stone – Pumni de piatra

  • Este o poveste adevarata, bazata in mare parte, pe o carte.. Din ce am citit pana acum, este real in proportie de 90% (detalii aici si aici). Cartea omonima a fost scrisa de Christian Giudice, fost boxeor de performanta, specializat acum pe scrierea biografiilor mai multor boxeori (in afara de aceasta, a mai scris biografia lui Wilfredo Gomez si a lui Alexis Argüello.
  • Are o distributie ofertanta: Robert De Niro (antrenorul Ray Arcel), Edgar Ramirez (Roberto Duran) si Usher Raymond (Sugar Ray Leonard).
  • In film intalnim foarte multe nume cunoscute din lumea boxului, inclusiv celebrul Don King (care seamana extrem de mult cu personajul real).
  • Regia este semnata nu de un american, ci de un venezuelean, Jonathan Jakubowicz. Acesta semneaza si scenariul si este si unul dintre producatori.
  • Durata filmului este 105 minute.
  • Criticii au pareri impartite despre film: 6.7 pe IMDB, 55 pe Metacritic si 44% pe RottenTomatoes (cu un scor al audientei de 69%).

pumni-de-piatra-emil-calinescu

Puncte tari Hands of Stone – Pumni de piatra

  • Intai si intai, marele avantaj al acestui film este realismul sau. Chiar daca este facut pe acelasi calapod precum alte filme cu box, personajele sunt reale si realist construite. Rocky Balboa, oricat de bine ar fi fost jucat, nu era, oricum ai fi luat-o, un personaj realist. Nu te puteai identifica cu el. In acest caz, povestea reala, deloc exagerata de scenaristi si regizori, este 100% credibila.
  • Interpretarile sunt magistrale, in special Robert de Niro (care vine dupa cateva filme usoare, acum are un rol EXTREM de greu) si Edgar Ramirez (extrem de NATURAL).
  • Atmosfera anilor 70-80 este extrem de bine redata. Te simti acolo, in mijlocul actiunii. In plus, modul cum erau aratate luptele, cu grafica de televiziune, accentueaza senzatia. Da, te simti acolo, in acea perioada, uitandu-te la acele lupte.
  • Propaganda americana zero. Am putea spune chiar ca este o usoara propaganda ANTI-americana (absolut necesara pentru a respecta adevarul, Roberto Duran chiar avand, in tinerete, sentimente profund anti-americane).
  • Durata nu exagerat de lunga il face un film extrem de dinamic.

pumni-de-piatra-avanpremiera

Puncte slabe Hands of Stone – Pumni de piatra

Doua puncte slabe evidente ale acestui film:

  • Cateva personaje sunt insuficient portretizate. Eu mi-as fi dorit mai multe detalii legate de antrenorul Ray Arcel, insa cele mai evidente lipsuri sunt la rivalul sau american Sugar Ray Leonard. Intai si intai, momentul impacarii ar fi trebuit mult mai accentuat. In fond 2 mari rivali, doi dusmani de moarte, sunt brusc prieteni. Macar o explicatie ulterioara ar fi fost utila. Totodata, viata sa familiala este trecuta in plan secund. Da, pentru a portretiza o intreaga viata ti-ar trebui mult mai mult timp, eventual un serial, deci pot intelege aceste lipsuri. Totusi, imi fac datoria sa le semnalez, in fond niciun film nu este perfect.
  • Ca poveste, ca imagine, ca interpretare, filmul sta foarte bine, insa, in anul 2016, nu mergeau si niste batalii epocale in 3D? Ar fi fost nevoie de timp mai mult si de buget mult mai mare, dar zic ca au ratat o sansa mare: sa faca in 3D un film REAL. Pacat, i-ar fi stat bine lui Robert Duran in 3D. Ne-am fi simtit mai aproape de actiunea filmului. Bine, cu conditia ca acel 3D sa aiba cu adevarat efecte memorabile.

pumni-de-piatra-cover

Opinii Hands of Stone – Pumni de piatra

Hands of Stone – Pumni de piatra este, in ciuda celor 2 minusuri, cel mai bun fix cu box din ultimii ani. Reda fidel intamplarile petrecute in realitate, este extrem de bine interpretat, este scris bine si cu siguranta va prinde la public. Vorbesc de cel american, romanii nu sunt atat de mari fani box. De asemenea, va prinde si la publicul latino american, acolo filmul va fi apreciat pentru latura sa ideologica.

Hands of Stone – Pumni de piatra este din 9 septembrie in cinematografe, fiind adus in Romania de Cineforum. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Hands of Stone – Pumni de piatra. Categories: 2016. Tags: , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.