Nerve: Adevar sau provocare

Nerve: Adevar sau provocare

nerve-adevar-sau-provocare-poster-romania

Introducere + Rezumat Nerve: Adevar sau provocare

Adevar sau provocare este un joc pe care-l jucam deseori in copilarie. Fie ca-l jucam cu sticla (invarteam o sticla, care sticla arata spre 2, unul intreba, celalalt raspundea), fie ca puneam intrebarea asta pe rand, jocul acesta era un fel de emblema a petrecerilor din anii 90. Ultima oara l-am jucat prin facultate, desi e clar ca nu mai avea acelasi farmec.

Titlul de mai sus este departe de adevar. De obicei nu spun asta in introducere, dar acum sunt nevoit. Nerve este, in film, un joc unde oamenii au de ales nu intre adevar sau provocare, ci intre a fi privitor si a fi jucator. Ca privitor platesti bani, ca jucator dai bani. Mai multe aflati vazand filmul.

Eu, insa, trebuie sa subliniez principalele doua idei ale acestui film (da, deci nu va fi o cronica tipica pentru Cinemil.ro). Asadar:

avanpremiera-nerve-adevar-sau-provocare-emil-calinescu

Un joc poate degenera atunci cand va fi vazut mai mult decat un joc

Putem vorbi despre acest fenomen si in cazul Pokemon Go: oamenii au facut accidente, isi sacrifica multe alte activitati pentru acest joc, joaca peste tot, joaca tot timpul, simt ca nu se pot opri. In plus, cei care nu joaca sunt priviti urat. Fix la fel e-n film, fix la fel e-n realitate.

Revenind la Nerve, Marius a semnalat faptul ca exista un joc asemanator Nerve in realitate, putand fi descarcat de aici. Ideea e simpla: ceri ca urmaritorii tai sa-ti trimita provocari, pentru a dovedi ca le-ai indeplinit trebuind sa ai video ori poze. Nu ai, precum in film, un timp atat de mic (cateva minute), ci ai cateva zile ori saptamani. Ma rog, nu am jucat, nu stiu exact cum sta treaba, am citit doar instructiunile de baza. Sincer, nu ma intereseaza sa joc, desi, intr-un moment de nebunie, m-as apuca (cand nu ma simt bine fac lucruri nebunesti).

Acum, ca sa revin la comparatia din titlul (romanesc al) filmului, va reamintesc ceva: cand jucam Adevar sau Provocare stabileam dinainte limite. Daca eram la o petrecere, in casa cuiva de exemplu, nu aveam voie sa iesim. Nu ieseam pe strada sa fluieram dupa fete, nu spargeam capul nimanui. Provocarea e provocare, dar in anumite limite. Daca n-am fi avut aceste limite, ar fi iesit de multe ori chiar si cu politie.

nerve-adevar-sau-provocare-poza

Cei mai curajosi internauti sunt anonimii

Urasc anonimii. Ii urasc, i-as vrea disparuti. Nu vreau ca un om care comenteaza anonim pe bloguri sa moara, vreau doar ca el sa nu mai poata fi anonim. Sa dispara ideea de anonimitate.

De multe ori mi-am dorit sa le raspund anonimilor care-mi comenteaza pe blog-uri cu lucruri de genul: Salutare, Alex din Craiova. Iti multumesc pentru feedback. Ceea ce as vrea eu sa fac cica are si o denumire: doxxing (Detalii mai multe gasiti pe Wikipedia). Pacat ca nu am capacitatile tehnice necesare, ca asta le-as face anonimilor. Sa le stea-n gat anonimitatea.

Apropo, in film veti vedea cu exactitate ce patesc anonimii. Spun doar ca jocul se baza pe anonimitate, din cauza ei jocul degenerase.

avanpremiera-nerve-adevar-sau-provocare-bloggeri

Cum este NERVE din punct de vedere cinematografic?

Cinci caracteristici principale: nu foarte original (mai gasim filme cu idei asemanatoare), dar foarte bine adaptat in prezent; bine jucat, imprevizibil, intens si destul de bolnav (in sensul bun al cuvantului). Are cateva lucruri lasate fara explicatii, fara sa insemne neaparat ca sunt fracturi logice (pur si simplu publicul spectator este nevoit sa umple golurile, ceea ce nu este neaparat un lucru rau).

avanpremiera-nerve-adevar-sau-provocare

Celelalte minusuri si plusuri le veti gasi singuri.

Concluzii NERVE

Nerve: Adevar sau provocare (asa-l veti gasi la noi) este, per total, un film extrem de interesant. Pe mine m-a atras, vi-l recomand cu caldura. Filmul intra in cinematografe incepand de vineri, 16 septembrie, fiind adus in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!

. 2 comentarii la Nerve: Adevar sau provocare. Categories: 2016. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Nerve: Adevar sau provocare

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.