Holy Spider – Les Films de Cannes a Bucarest 2022
Holy Spider ne spune povestea unui criminal in serie, care infaptuia crimele in numele religiei. Povestea este reala, e petrecandu-se candva la inceputul anilor 2000.
Saeed este un familist devotat, este muncitor si este o persoana foarte credincioasa. Din cauza credintei exagerate, fanatice, el uraste viciul, pacatul. Asa ca incepe sa ademeneasca prostituate pe motocicleta lui pentru a le omori. Reuseste sa omoare 16 prostituate, insa starea lui de spirit se schimba cu fiecare crima pe care o infaptuieste. Este frustrat ca presa nu vede in lumina corecta opera sa, doreste ca el sa fie vazut drept un sfant, unul care curata orasul sfant (Mashad) de pacat.
Pentru a-l descoperi pe criminal, in oras vine o ziarista, Rahimi. Ea pare singura care empatizeaza cu victimele.
Deznodamantul il veti afla singuri vazand filmul. Pana atunci voi sublinia cele 3 lucruri importante despre Holy Spider, cele 3 lucruri la care m-am gandit pe parcursul filmului.
Holy Spider pune fata in fata 2 ingeri: un inger al dreptatii pamantene (ziarista Rahimi) se impotriveste ingerului dreptatii religioase si morale
Fiecare dintre personaje este bine conturat, fiind deopotriva si bine jucat. Excelent jucat as zice.
Legat de personajul ziaristei, aici trebuie sa semnalez cateva „probleme” (mai precis, „curiozitati”). Personajul, de fapt, este plin de mister. Nu se stiu multe lucruri despre ea: nu se stie DE UNDE vine (din capitala Teheran?), nu se stie PENTRU CINE LUCREAZA (ce ziar? ce revista?) si nici ce religie/credinta are (crestina? atee? o musulmana foarte liberala?).
Pare a fi, metaforic, cineva venit din cer pentru a face dreptate, pentru a contrabalansa situatia. Un fel de deus-ex machina uman.
Despre celalalt personaj stim totul, si cum gandeste, si cum gandesc cei din jur. Absolut totul.
Holy Spider mi-a aratat inca o data cum arata o comunitate DEFECTA
Deja vazusem asta in alte randuri, in alte 3 filme: Apropierea, The Beasts si R.M.N. (despre acesta din urma inca nu am scris). Aici, intreaga comunitate, toti apropiatii, erau de partea lui, ii ajutau familia, il incurajau. Pentru ei, el nu era criminal, ci erou. Martir.
Era de nevoie, din punctul lor de vedere, de multi altii ca el.
Partea trista este ca toate acestea se petreceau nu intr-o comunitate rurala izolata, lipsita de educatie, ca-n celelalte 3 filme, ci in al doilea cel mai mare oras din Iran. Intr-o comunitate urbana mare.
Deci uneori educatia NU face diferenta, mai ales daca educatia este intai si intai una religioasa.
Acest aspect m-a pus pe ganduri mai ales din perspectiva ultimului lucru pe care vreau sa-l subliniez. Si anume …
Holy Spider mi-a aratat de ce o legislatie penala precum cea europeana ori precum cea americana nu ar functiona in Iran
Atentie, urmeaza un pic de spoiler, insa daca veti citi despre cazul real deja ati aflat deznodamantul.
Ideea este asa: in Iran este pedeapsa cu moartea pentru crime, pedeapsa care este executata imediat, la cateva zile dupa.
Acum sa vedem cum ar fi stat lucrurile daca un astfel de caz s-ar fi judecat dupa legile europene sau americane:
- Daca s-ar fi aplicat legile europene, acel criminal ar fi primit inchisoare pe viata. El ar fi fost acolo, in inchisoare, ca martir, unde ar fi avut toate drepturile. Iar oamenii ar fi protestat constant, zi de zi, pentru eliberarea lui.
- Daca s-ar fi aplicat legile din SUA lucrurile ar fi fost cu atat mai interesante. DACA ar fi fost condamnat, el ar fi asteptat minimum 5 ani (maximum 20) pentru a fi executat. Intre timp, tulburarile sociale ar fi fost majore. Insa ar fi fost condamnat oare? Daca-n Iran ar fi functionat curtile cu jurati, NICIUN JURIU din acea tara nu l-ar fi condamnat la moarte.
Atentie: nu spun cum s-ar fi judecat in UE sau in SUA. In SUA sigur se gaseau atei ori crestini care sa nu fie de acord cu ceea ce a facut. Insa in IRAN sigur nu s-ar fi gasit jurii care sa-l condamne (conform legislatiei americane).
Asa ca atunci cand ne gandim sa aplicam o legislatie sau alta in tari precum Iran, Afganistan ori habar n-am ce alta tara (asiatica ori africana), ar trebui sa ne gandim bine daca este cu adevarat posibil acest lucru. Un astfel de caz ne spune clar si raspicat ca nu.
Holy Spider este, per total, un film excelent, plin de suspans, cu personaje extrem de bine conturate si extrem de bine interpretate. Ne arata o realitate dura, ne arata cum ajunge o societate educata intens din punct de vedere religios. Nu insist asupra detaliilor.
Holy Spider va intra in circuitul normal al cinematografelor pe data de 27 ianuarie 2023, urmand a fi distribuit in Romania de Independenta Film.
ps: Holy Spider a fost bine primit la Cannes, intorcandu-se cu premiul pentru cea mai buna actrita. Mai sus vedeti conferinta de presa de Cannes. Iar pe parcursul articolului am inserat cateva recenzii video ale filmului. Plus un Q&A de la TIFF-ul canadian, unde s-a vazut pentru prima data.
Be the first to leave a reply