The Beasts (As bestas) – Les Films de Cannes a Bucarest 2022

Incep direct si spun ca The Beasts (As bestas) este DE DEPARTE cel mai bun film vazut la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2022. Am vazut filme bune, nu e nici macar unul care sa ma fi dezamagit (sunt unele bune si atat, care nu m-au dat pe spate, insa filme SLABE nu am vazut), insa The Beasts (As bestas) este pur si simplu PERFECT.

Cinematografic nu ai ce sa-i reprosezi: regie, interpretari, imagine, totul este la superlativ. Totul pare la locul lui, simti ca daca ai schimba ceva, orice, ai strica totul. Caci filmul este perfect atat ca intreg, cat si la fiecare aspect in parte.

Povestea suna cam asa: Vincent si Olga sunt doi francezi stabiliti de mai multi ani intr-un sat din Galicia spaniola. Aici se ocupa cu agricultura bio, fiind foarte pasionati de ceea ce fac.

Desi oricum nu erau bine vazuti in sat, fiind straini, oferta unei firme norvegiene de a instala centrale eoliene acolo a infierbantat mintile multor localnici. Vincent si Olga nu doar ca s-au opus, dar au mai reusit si sa convinga alte 2 gospodarii nu semneze. Drept urmare, cei 2 francezi au devenit dusmanii intregului sat.

Care erau argumentele lor, cine ii ura, de fapt, cel mai mult si cum se termina totul va las pe voi sa descoperiti.

Pentru ca deja v-am zis mai sus ca The Beasts (As bestas) este perfect, ca nu am ce spune despre aspectele cinematografice, ma voi referi in continuare la problema morala expusa. De fapt, sunt 2 care vin la pachet: problema banilor nemunciti (fix asta promite acea firma: ca va da bani oamenilor fara ca ei sa trebuiasca sa faca nimic; bani din cer, ca sa zic asa) si problema strainilor veniti intr-o comunitate inchisa.

Prima problema este destul de clara: unii oameni considera acei bani ca fiind UN CADOU, o sansa pe care n-o pot rata. Nu pot asculta argumentele rationale (ca acea firma ofera prea putin, ca o firma NORVEGIANA nu vrea sa faca acel parc/acea ferma eoliana in tara de origine, oare de ce?), preferand sa se gandeasca la bani si numai la bani. Fara calcule, fara ganduri profunde. Pur si simplu LI SE CUVIN niste bani, asa ca cei care se opun sunt niste DUSMANI.

Problema a doua este mai complicata si merita o discutie mai ampla. Primul lucru care-mi vine-n minte este situatia din tara noastra. Multi concetateni de-ai mei au impresia ca sovinismul este inventie proprie romaneasca. Unii sunt convinsi ca suntem cel mai incuiat si mai sovin popor. De fapt, daca vom judeca locuri comparabile, comunitati comparabile, vom constata ca gradul de sovinism este cam acelasi. Uneori sovinismul este latent (au ceva cu strainii, dar pentru ca acestia nu-i afecteaza cu nimic ii lasa in pace; insa parerea lor despre straini este aceeasi), alteori el rabufneste, este scos brusc la suprafata.

Si, atentie, cand vorbim de STRAINI nu vorbim neaparat de persoane de NATIONALITATE diferita. Pentru un satean, strain este cel care vine din alt sat ori de la oras. Este STRAIN fata de acea localitati, de acea comunitate.

Vorbim despre un sat izolat, de sateni fara scoala, pentru care singura distractie este bautul la carciuma. Evident ca astfel de oameni sunt incuiati si unora ca ei banii le iau mintile. La fel se comporta astfel de sateni indiferent unde se afla acest sat: in Spania, in Franta, in Romania ori, habar n-am, in Italia ori in Polonia.

Evident ca sunt si „stereotipuri” locale, rivalitati (dusmanii) intre spanioli si francezi. La fel cum exista, de pilda, intre romani si unguri. Insa ele sunt un bonus. Un condiment. La fel s-ar fi purtat si daca era italian, elvetian, englez ori american. Era strain. Gaseau ei chestii rele de spus despre el. Despre ei, de fapt, ca sunt 2, chiar daca doar barbatul este vizat.

Nu pot sa inchei fara sa mai subliniez un aspect, pe care-l voi folosi drept concluzie: The Beasts (As bestas) dureaza 137 de minute, insa nu le resimti deloc. E drept, nici nu simti ca ar fi trebuit sa mai fie ceva. Se termina exact cand trebuie sa se termine, niciun minut mai mult sau mai putin. Durata perfecta pentru ce avea de aratat.

Personal, am vazut la The Beasts (As bestas) la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest 2022. Nu stiu unde va mai rula ori pe ce platforma de streaming va putea fi vazut, insa va recomand sa-l cautati si sa-l vedeti. Daca dati de el in vreun festival NU TREBUIE sa il ratati!

. 2 comentarii la The Beasts (As bestas) – Les Films de Cannes a Bucarest 2022. Categories: 2022, Les Films de Cannes a Bucarest 2022. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “The Beasts (As bestas) – Les Films de Cannes a Bucarest 2022

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.