Intreaga serie Hunger Games
Intreaga serie Hunger Games
Introducere Intreaga serie Hunger Games
Pentru ca Hunger Games este o serie care poate fi vazuta doar pe de-a intregul, am decis sa scriu despre intreaga serie, cu referiri ample la ultima parte, vazut aseara. Mentionez faptul ca acest blog a debutat in online pe 29 noiembrie 2014 cu un articol despre Hunger Games. Asta dupa ce scrisesem cateva randuri despre acel film si pe EmilCalinescu.eu.
Puncte de interes Intreaga serie Hunger Games
1. Primul film al seriei, Hunger Games – Jocurile Foamei, a aparut in 2012. Ce e interesant la el e faptul ca, vazandu-l acum, dupa celelalte 2 (m-am apucat sa le revad pe toate 3 inainte de ultimul) constat cat de slab e. In afara de ea, Jennifer Lawrence, toate celelalte personaje par a juca in reluare. Are marele merit de a atrage atentia asupra seriei (in special a cartilor), insa retrospectiv vorbind, putea fi facut un film MULT mai bun.
2. Primul film a fost regizat de Garry Ross, regizor care a fost schimbat ulterior. Celelalte parti (Hunger Games – Sfidarea si Hunger Games – Revolta – partile I si II) au fost regizate de Francis Lawrence. Acesta NU are nicio legatura de rudenie cu actrita Jennifer Lawrence, chiar daca poarta acelasi nume.
3. In ultimele 3 parti apare Philip Seymour Hoffman. El nu apucase sa termine filmarile pentru ultima parte, insa regizorii au taiat scenele in care urma sa mai apara. Ultima parte din Hunger Games este ULTIMUL film in care apare acest indragit actor.
4. Filmele se bazeaza pe cartile omonime scrise de Suzanne Collins. Aceasta a lucrat si la filme, din acest motiv ecranizarile urmand, in proportie de peste 90%, litera cartii.
In Romania cartile au aparut la Editura Nemira, inca se mai gasesc la diverse librarii online.
5. A treia carte a fost sparta in 2 filme. Dupa filmul precedent spusesem ca pare a fi o decizie buna, ca filmul a iesit peste asteptarile mele. Dupa ce am vazut aseara ultima parte tind sa-mi schimb aceasta parere.
6. Anul trecut vazusem filmul intr-un context politic extrem de interesant: lumea il ura pe Ponta si se mobilizau masiv impotriva lui. Daramarea lui Ponta se asemana izbitor cu daramarea presedintelui Snow. Vazand desfasurarea ulterioara a evenimentelor, pot spune ca noul presedinte Iohannis nu e cu mult diferit de lidera rebeliunii, Alma Coin. Nu zic mai multe, cine a citit cartile si a vazut ultima parte stie cum sfarseste Coin, lucru de neconceput intr-o democratie (hai, c-am bagat-o si p-asta :D).
7. De la prima la a doua parte a seriei au avut loc multe schimbari. Au schimbat pana si motanul. La insistentele autoarei, bineinteles. In carte nu ni se zice cum arata efectiv, ci doar ca era Cel mai urat motan din lume. Sa va arat motanul din ultimele 3 parti si sa-mi spuneti daca va pare atat de urat pe cat este laudat in carte.
8. Aceasta ultima parte este SINGURA ce poate fi vazuta in 3D.
9. Despre Trandafirul alb in special si despre simbolistica florilor din Intreaga serie Hunger Games pot fi scrise carti intregi. Eu va dau un sfat (pe care l-am mai dat si-n articolul precedent): daca vreti sa faceti un cadou misto unei fane a seriei de sex feminin, alaturati un trandafir alb biletului la film. Efect garantat.
10. Semnalez si cele 2 parodii: Starving Games si HungOver Games. Le-am vazut pe ambele si le recomand.
Puncte tari Intreaga serie Hunger Games
- Urmeaza intocmai litera cartii. Se simte in actiunea filmului ca scenariul e scris de un scriitor si nu de cine stie ce scenarist. Este legat, are o logica a lui, are niste dialoguri foarte bune.
- Actorii isi fac foarte bine treaba, in frunte cu actrita principala Jennifer Lawrence. Intreaga serie Hunger Games i-a facut pe multi sa exclame, atunci cand o vad pe Jennifer jucand in alt film: uite-o pe Katniss.
- Analogiile cu sistemele politice din ziua de azi sunt extrem de bine venite. Nu intru in detalii, va las pe voi sa descoperiti analogiile.
- Principalul argument pentru vizionarea acestor ecranizari: actorii care interpreteaza foarte bine personajele cartii. Lasam la o parte prima parte, unde doar Katniss si presedintele Snow au fost bine interpretati cu adevarat. Luam ca reper ultimele 2 parti, unde toate personajele par a fi FOARTE BINE interpretate si FOARTE BINE alese.
Puncte slabe INTREAGA SERIE HUNGER GAMES
- Prima parte, din 2012, contrasteaza enorm cu celelalte 3 parti. Pare, la propriu, din alt film.
- Spargerea in 2 a ultimei carti se dovedeste, per total, o decizie gresita. Ar fi iesit un film EXCEPTIONAL din ultima carte: alert, plin de suspans, desi, poate, ar fi iesit cam lung (sa zicem 3 ore). Ultimul film al seriei a patimit din cauza ca nu prea mai avea multe de spus.
- In cazul ultimului film mai e o problema: 3D-ul INEXISTENT. Am stat cu ochelarii 3D pe nas aproape degeaba.
Opinie Hunger Games
Recomand cu caldura Intreaga serie Hunger Games, desi daca ati citit cartile exista riscul sa va plictisiti nitel. Prima parte contrasteaza foarte mult cu celelalte, revazand-o acum pot spune ca e chiar un film slab, insa are meritul de a-mi fi starnit interesul pentru serie. Incheierea nu este, din pacate, de gala, „finalul epic” nefiind precum se lauda trailerul. Nu dezamageste, dar nici nu da pe spate.
Ultima parte din Hunger Games intra in cinematografe vineri 20 noiembrie, fiind adusa in Romania de CineForum. Salutari CINEMILE tuturor!
Băi, eu am citit cărțile și nu m-a plictisit filmul. :d
Adică actorii mi s-au părut super buni și, de câteva ori, deși știam ce avea să se întâmple, am tresărit și m-am speriat. Adică pe mine chiar m-a prins filmul. Totuși, ar fi fost mai bine să facă și cartea a 3-a tot un singur film.