Inima unui calculator

Inima unui calculator

 

V-ati imaginat vreodata o discutie intre componentele unui calculator? V-ati pus vreodata problema care este cea mai importanta si care este cea mai putin importanta? Eu mi-am imaginat asa ceva si a iesit urmatoarea poveste, demna de a fi ecranizata ori pusa-n scena.

Deskstop marketonline

La un moment dat proprietarul unui PC decide ca acesta nu mai este de trebuinta. Decide sa isi cumpere un laptop, nou, performant si micut, urmand a renunta la batranul sau PC. Pentru ca acesta era prea mare si ocupa prea mult spatiu, decide sa-l arunce.

Inauntrul PC-ului se iscase o mare zarva. Cu gura cea mai mare este placa de baza:

– Voi sunteti de vina. Voi. Tu, procesorule, esti prea lent si prea batran. Din cauza ta, ca nu mai faci fata noilor programe si noilor jocuri. Din cauza ta ma arunca si pe mine, ne arunca pe noi toti.

Procesorul intervine nervos:

Procesor I5

– Dar care este vina mea ca nu e niciun cooler puternic pe aici, sa ma raceasca, pentru a putea performa mai bine? Si, in fond, nu doar eu sunt de vina. Placa video este vinovata. Eu inca tin cateva jocuri, dar ea nu duce cum ar trebui sa duca.

Placa video intervine suparata:

– Sa vedem daca pe mogaldeata aia noua va avea ceva comparative. Si-a luat laptop pentru ca e de fite. Nu va putea face ce face cu noi. Asta e cert.

Placa de sunet ofteaza:

– Voi va dati seama ca pe chestiile ale amici eu nici nu mai exist? Sunt inclusa in placa de baza. Un apendice. Nu e nevoie de mine. Si cica asta se cheama progres.

Ramul intervine:

– Eu nu ma suparam, putea sa mai adauge semeni de-ai mei. E loc pentru mai multa lume aici. Slot-uri sunt destule.

Hard disk-ul simte nevoia sa intervina:

– Numai eu stiu cat am muncit. Am stocat de toate, fara sa fiu intrebat daca vreau sa nu. Aici au fost de toate: fratele proprietarului e manelist, m-a umplut la un moment dat de manele. M-a intrebat daca imi plac? Nu m-a intrebat. M-a umplut de poze, le tineam undeva, la vedere, desi nu le accesa niciodata. M-a umplut de jocuri. Juca 2 sau 3, dar eu aveam inca 5 pregatite. Pentru orice eventualitate. Acum, in ultima vreme, m-a umplut cu filme. Nu am spatiu nici sa respir. Sunt plin. Sa nu mai zic de virusi. Si acum am cativa, nu e nimeni interesat. Ma lupt singur cu ei si cu ce ceva ajutoare, prea putine. Si drept multumire ce primesc? Ma arunca la gunoi ca pe o masea stricata?

Undeva, izolata, statea Sursa Fortron. Facea parte din familia Fortron, un producator surse extrem de apreciat pe piata. Aproape ca plangea.

Fotron

– Mie nu are ce sa-mi reproseze nimeni. Am fost ultima venita aici, insa m-am comportat ireprosabil. Putea sa mai puna inca 2 procesoare si 3 placi video. Reuseam sa fac fata. Care este, insa, vina mea ca sunt prea mare? Ca ocup prea mult spatiu. Asa sunt eu, asa am fost conceputa. E ceva gresit?

– Nu mai vorbi de greseli si de vinovati, surso, intervine placa video nervoasa. Asa am fost lasati cu totii. Daca tu te-ai strica, noi, oricat de buni si performanti am fi, am sta pe bara. Noi depindem de tine, desi efectiv noi nu avem nicio vina. Vorbeste de vina, auzi la ea…

Dupa ce se calmeaza si trage aer in piept, continua:

– Voi va dati seama ca eu muncesc de zor, scot o imagine superba, iar unii, copii, adolescent, chiar si oameni maturi, au impresia ca meritul este al monitorului ori televizorului? Eu ma strofoc aici, ma incing pana aproape sa explodez, pun la munca si coolerul, iar ei au impresia ca meritul este exclusive al televizorului?

Cand cearta era in toi, intervine carcasa:

– Dragii mei, eu sunt ultima care ar trebui sa intervina. In fond, eu, in forma mea actuala, sunt pe cale de disparitie. Laptopurile vin cu totul, monitorul si carcasa sunt una si aceeasi persoana. Problema, pe care refuzati s-o intelegeti voi, este ca voi nu aveti nicio vina, dar asa sunt vremurile. Este timpul portabilitatii. Nu va reproseaza nimic, dar are nevoie de voi, de unii ca voi, oriunde. Nu se poate cara cu voi peste tot. A cauta pe magazinul MarketOnline.ro promotii componente, a gasit ce avea nevoie si a cumparat. Nimeni nu e vinovat, cum atunci cand proprietarul era multumit, nimeni nu avea meritul principal.

Ceilalti taceau. Si carcasa tace un pic, studiaza cu atentie componentele, apoi continua:

– Sursa isi facea treaba, fara ea erati inutili cu totii, insa in evidenta iesea placa video. Ea aducea fericirea, bucuria, placerea. Placa de sunet la fel, prin ea se auzea muzica, oricare ar fi fost ea si oricat de mult am aprecia-o sau nu. La fel hard-ul, care vad ca se plange de zor. Da, a stocat ce a fost nevoie, si-a facut datoria.

Sursa vrea sa intervina, insa este oprita:

Sursa Fortron

– Tu, surso, ce te-ai face fara current? Daca totul e perfect si toata lumea functioneaza perfect, daca, dintr-un motiv anume, se ia curentul, asa e ca voi, cu totii, stati degeaba?

– SI la laptop e la fel, intervine sursa.

– Gresit, laptopul tine un pic, macar o ora, si daca se ia curentul. Tine cat sa termini de scris documentul (ori macar sa-l salvezi), tine cat sa salvezi jocul in care esti, tine cat sa termini un articol blogosferic pentru care ai deadline. Tine, uneori, fix cat e nevoie pana sa revina curentul. Iar tu, placa video, nu accepti faptul ca nu ai drept concurenta laptopurile, ci consolele. Cine vrea sa se joace isi cumpara consola. Laptopul este pentru chestiunile serioase si pentru portabilitate.

Un cablu ratacit intervine:

– Oricat de bune ati fi voi, daca fac eu vreo prostie nu mai functioneaza nimic. Oricat de mic m-ati vedea, tot va pot strica feng shui-ul.

Cand toti se calmasera constata un zgomot ciudat. Se face lumina. Se aud niste voci din exterior:

– Nu, nu mai arunc calculatorul. Il tin de rezerva. Cred ca-I voi face un upgrade. Din tot ce am in el, cred ca pastrez doar carcasa si sursa. Am consola, am laptop, asta va fi de rezerva.

Carcasa zambea. Si au trait fericiti in continuare. Nu pana la adanci batraneti, ca nu exista asa ceva in IT, ci pana la viitorul upgrade tehnologic din acea familie.

Articolul Inima unui calculator este proba numarul 14 in Super-Blog 2015. Titlul este inspirat din celebra fraza spusa de un si mai celebru blogger intr-o emisiune televizata: Acest telefon are un procesor cu 4 inimi. Salutari superCINEMILE tuturor!

. 3 comentarii la Inima unui calculator. Categories: Cinemilii speciale, Super-Blog 2015. Tags: , , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Inima unui calculator

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.