Insula fanteziilor – Fantasy Island

Insula fanteziilor – Fantasy Island este cel mai nou horror pe care il putem vedea in cinematografele patriei. Spre deosebire de horror-urile precedente, acesta mi-a placut, insa ca de obicei am mici obiectii.

Intai si intai, trebuie sa va spun despre ce-i vorba: Insula fanteziilor este o insula tropicala extrem de dubioasa. Domnul Roarke, patronul/seful insulei, este persoana care-ti indeplineste orice dorinta. Cum reuseste sa faca asta si cu ce costuri, cu ce riscuri, ramane sa descoperiti singuri. Ideea de baza este simpla: fiecare fantezie de-a ta va fi dusa pana la capat, indiferent de costuri. Si uneori chiar si fanteziile pozitive, cele in care iti doresti doar binele tau, fara sa te gandesti la nimic altceva, se pot termina rau.

Oamenii veneau pe insula si completau un chestionar de o pagina. Acolo, pe acea foaie de hartie, cea mai importanta rubrica era fantezia. Partea interesanta, importanta, este ca fantezia nu putea fi schimbata. Nu te puteai razgandi.

Nu va zic nimic despre personaje, nu va zic nimic despre Domnul Roarke, nu va spun nimic despre fanteziile celor care vin in vizita pe aceasta insula. Trebuie, insa, sa va spun 5 lucruri despre acest film. Cu bune si cu rele, ca sa zic asa:

Prea fantastic, prea putin horror

Pe autohtonul Cinemagia filmul figureaza doar horror; pe internationalul IMDB filmul este adventure, horror, comedy. Dupa ce am vazut filmul, vreau sa contrazic ambele site-uri: filmul este fantasy. Titlul acela, in special cel original, este pus in mod corect. Caci nu orice film ce se petrece pe o insula, dubioasa sau nu, e automat film de aventura.

Iar comedie?! Cine o mai fi scos si prostia asta? Are cateva glume, cateva replici care te fac sa razi, uneori rasetele avand rolul de a te descarca de tensiune, razi isteric la o gluma altfel slaba; asta nu face filmul nicidecum o comedie. Departe de a fi comedie.

Este pur si simplu fantasy. Poate si un pic thriller, nicidecum horror.

Culmea, asta este principala mea dezamagire: desi lucrurile scapa de sub control, desi oamenii mor pe bune, explicatiile nu sunt unele logice, ci sunt unele … magice. Le veti gasi vazand filmul.

Cert este ca oricat de crancene ar fi bataliile si oricate pericole ar pandi, nimic nu m-a speriat in acest film. Nu despre asta trebuia sa fie un horror?

Fantezia proprie vs fantezia altuia: Inception cu fantezii

Ideea in sine, ca nu stii unde te afli, in fantezia cui, este o idee inspirata din Inception. Ma rog, si Inception era inspirat, la randul sau, din altele. Dar, cumva, el a ajuns filmul reper, deci pe el il voi da exemplu. Mai ales ca daca e sa se fi inspirat din altele, a facut-o din filme vechi, deloc cunoscute generatiilor actuale.

Nu, nu ai un totem propriu, ca-n Inception, sa stii daca te afli in fantezia ta sau nu. Chestie care face ca suspansul sa fie la cote ridicate.

Nu exista personaje negative, doar victime

Daca va explic chestia asta, fac spoilere. Drept urmare, o las asa. Spun doar ca fiecare reactioneaza in felul sau la durere si la lovituri: unii se refugiaza in fantezii, altii aleg calea razbunarii.

Insula fanteziilor - Fantasy Island

Fracturi logice evidente

Nici pe acestea nu le pot explica. Spun doar ca, in mod fantastic, marea fantezie a unuia i-a adus pe toti laolalta, toti care aveau si ei, fiecare-n parte, cate o fantezie proprie. Fantezie cu fantezie fac mai multe fantezii, cum ar zice poetul. Din cauza lor multi au sters pe jos cu acest film. Ca de exemplu, cel de mai jos (clip cu care NU sunt de acord, dar il dau ca exemplu):

Efecte speciale zero

Ok, nu e horror, nu e chiar film de aventuri, comedie nu e, poate drama, intr-un fel, dar e sigur fantasy. Drept urmare, nu merita si el niste efecte speciale demne de 2020? Nu zic neaparat un 3D, desi n-ar fi stricat, dar macar ceva care sa accentueze suspansul.

Filmul are imagini superbe, doar suntem pe o insula, are cateva fotografii demne de pus in rama, un rai autentic, dar cam atat. O desfatare pentru fotografi, in special in prima parte, insa prea putin lucrat pe partea de efecte.

S-a dorit a fi un film realist? Apai n-avea cum sa fie atat timp cat explicatiile erau magice, drept urmare realismul s-a dus inca de cand a fost scris scenariul.

Cu toate astea, Insula fanteziilor – Fantasy Island este un film interesant, bunicel, cu personaje bine construite si cu un suspans bine dozat. Putea fi mult mai bun, premise erau din belsug. Cu toate astea, nu-mi doresc nicicum un sequel. Un prequel poate, mai ales daca acesta ar indrepta oarecum micile inexactitati ale povestii.

E drept, afara filmul a fost desfiintat: pe IMDB are 4.7, iar pe Metacritic are un metascore de 22. Cam putin din punctul meu de vedere. Dar incep sa cred ca sunt printre putinii care gandeste asa.

Insula fanteziilor – Fantasy Island a intrat in cinematografe din 14 februarie, fiind distribuit in Romania de InterCom Film.

One thought on “Insula fanteziilor – Fantasy Island”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.