Interviu Iulia Rugină: Cred că RUXX vorbește despre multe și mulți dintre noi și e ușor să te apropii de el și de toate personajele care îl populează.
Bună, Iulia. Mulțumesc că ai acceptat invitația mea la interviu. Nu este prima dată, chiar dacă de data aceasta interviul va fi mult mai scurt și va fi strict legat de filme. Dar exact ca data trecută, prima oară va trebui sa te prezinți tu.
Cred că am răspuns similar și prima oară. Sunt Iulia Rugină, regizor și scenarist la bază, lector universitar la UNATC ca funcție, cu diverse activități conexe în rest.
Cel mai recent proiect al tău este Ruxx, un serial produs de Mobra Films în colaborare cu HBO România. Spune-ne întâi a cui a fost ideea, cum ai ajuns să regizezi un serial?
De la HBO a venit ideea. Scenariul e scris de Vera Ion. Eu m-am alăturat proiectului ca regizor, împreună cu Octav Gheorghe. Am primit propunerea asta cu cea mai mare bucurie, în toamna lui 2019. A fost prima dată când am lucrat la un serial.
Acum vorbește-ne un pic de RUXX. Spune-ne ce vedem în RUXX, DE CE să vedem RUXX și, mai ales, ce aduce acest serial NOU în peisaj.
Ruxx e o dramă actuală, cu accente de comedie, ce are în prim plan un personaj feminin, înconjurat de alte personaje ancorate în realitatea unei Românii moderne, occidentale, dar prinse cumva în mrejele trecutului nostru comun. Asta cred că e nou, lupa pusă pe generația asta care acum are în jur de 30 de ani, plus minus, care a călătorit, dar a revenit în țară, care se gândește dacă să abandoneze corabia sau să rămână aici și să pună umărul la schimbări. RUXX explorează multe laturi ale societății noastre, dar mi se pare că pune un accent pe rolul femeii în societatea asta. Are personaje feminine foarte puternice, toate laturi ale ideii de femeie în România actuală. Explorează relația cu familia, cu prietenii, iubire, relații, sexualitate, carieră. Cred că RUXX vorbește despre multe și mulți dintre noi și e ușor să te apropii de el și de toate personajele care îl populează.
Ruxx are 2 regizori. Ințeleg că tu ai avut 6 episoade, iar celălalt regizor, Octav Gheorghe, are 2. Vorbește-ne un pic despre munca aceasta de co-regizorat (daca o pot numi așa). Spune-ne si care sunt exact episoadele tale și care ale lui Octav Gheorghe (va apărea la finalul fiecarui episod numele tău sau numele lui)? Și, mai ales, spune-ne dacă spectatorii (mai experimentați) iși vor da seama de diferențe, dacă un episod regizat de Iulia Rugină este cu mult diferit de un episod regizat de Octav Gheorghe?
Eu am regizat episoadele 1, 2, 4, 5, 7 și 8, iar Octav episodul 3 și episodul 6. Nu mai știu exact, dar bănuiesc că da, suntem creditați fiecare pentru episoadele noastre. Și nu, nu cred că îți dai seama de diferențe și nu cred că sunt diferențe. Și eu și Octav și toată echipa ne-am raportat la RUXX ca la un întreg, am avut din start aceeași bază, aceeași direcție stilistică. Oricum toată echipa e identică, doar eu și el ne-am rotit și oricum uneori ne-am intersectat în episoadele noastre. A fost totul foarte lin, am înțeles cred la fel serialul ăsta și ne-am înțeles foarte bine unul pe altul.
Vorbește-ne de casting. Întâi si întâi CINE a ales actorii (tu împreună cu co-regizorul sau producătorii). Pe mine mă interesează în special “surorile” din film, Raluca Aprodu si Mădălina Craiu. Personal consider că au o chimie bună în serial, deci zic că a fost o alegere fericită. Dar sunt curios cum s-a derulat castingul.
Am lucrat cu un super casting director, Domnica Cîrciumaru. Deciziile asupra distribuției au fost luate la comun, în urma unui casting complex și multe sfătuiri. E greu când ai foarte mulți actori foarte buni dintre care trebuie să alegi, dar eu cred că am făcut cu toții niște alegeri foarte bune. Și eu cred că Raluca și Mădălina sunt niște super surori! Și mai cred că există chimie și între celelalte personaje – Rux și Andrei, Denisa și Dragoș, Liliana și Moscu, Cristina și Alex. Și alte combinații pe care le veți descoperi. Mi se pare foarte organic grupul ăsta de super actori. A fost un dream cast pentru mine, fără îndoială, și am învățat foarte multe de la ei pentru că sunt toți actori cu foarte multă experiență și extraordinar de pasionați de meseria lor.
Spune-ne care este personajul tău preferat din serial și de ce?
Hmmm…. Mi-e foarte greu, pentru că îmi place de toți și îi înțeleg pe toți. Asta ziceam mai devreme, e foarte ușor să te identifici cu oamenii din Ruxx. N-am un personaj preferat, dar m-aș vedea interacționând extrem de frumos și uman și mișto cu mai toți.
Lansarea RUXX are loc pe 8 martie, cand se lansează HBO Max în Romania. Practic, triplu motiv de sarbatoare: Ziua Femeii, Lansarea HBO Max și lansarea RUXX. Te simți cumva mandră de această coincidență? Crezi că va fi de folos serialului? Sau ai fi preferat să se lanseze în altă zi, ori mai devreme, ori mai tarziu?
M-aș fi bucurat la fel de mult în orice zi s-ar fi lansat, fără discuție.
Acum te voi ruga să ne spui cât de adevarate sunt următoarele 3 adjective legate de serialul RUXX. Cu sau fără legătură cu data lansării, poate fi RUXX caracterizat drept un serial FEMINIST?
Te-aș întreba ce înțelegi tu prin feminism după întrebarea asta. E foarte adesea folosit greșit termenul ăsta și a ajuns să fie folosit și peiorativ și mă enervează. Feminismul, drepturile egale între femei și bărbați, egalitatea de șanse mi se par o normalitate. Deci da, din punctul ăsta de vedere probabil că e feminist sau nu știu. Oricum ce e clar e că pune pe masă o discuție despre rolul femeii în societatea de azi cu teme pe care eu le consider foarte importante: felul în care e privită o femeie, objectificare, misoginism, relații toxice, sexualitate și toate prejudecățile sociale care însoțesc în cazul ăsta niște alegeri personale.
Poate fi el considerat un serial POLITIC?
Nu cred.
Nu în ultimul rând, poate fi considerat un serial… bucureștean, unul pe care (doar) bucureștenii îl vor savura si vor înțelege pe de-a-ntregul?
Eu așa cred și așa mi-aș dori. E foarte prezent Bucureștiul în Ruxx și e un București în care, de cele mai multe ori, îți place să fii, cu bunele și cu relele lui. Dacă trăiești aici, recunoști atât de multe. Dacă nu și îți place serialul, sunt convinsă că ai vrea să vii să-l vezi.
Anul trecut, la TIFF 2021, primul episod s-a văzut într-o sală de cinema (la Florin Piersic). Spune-ne cum te-ai simtit când ți-ai văzut serialul, fie și doar un episod din el, proiectat într-o sală de cinema? Atunci când ai făcut serialul te gândeai că va fi văzut și la cinema?
Nu mi-a trecut prin cap că vom vedea primul episod la TIFF. Și a fost o surpriză foarte frumoasă. Relația mea cu TIFF-ul e una foarte strânsă și foarte veche. Majoritatea filmelor mele au fost proiectate acolo, sunt cel mai mare fan al publicului din Cluj, deci a fost foarte emoționant vara trecută. Cumva simt că TIFF-ul mi-a dat atât de multe (și ca cineast și ca spectator), încât nici nu avea cum să fie un loc mai minunat pentru prima vizionare cu RUXX.
Legat de acest lucru, spune-ne cum ți se pare, la modul general, ideea proiectării serialelor în sălile de cinema? La TIFF 2021 a fost o secțiune specială de seriale. Tie, ca spectator, ți-ar plăcea să vezi un serial la cinema (fie un episod pe zi, fie în sistem binging, 4-5-6 ore în aceeasi zi)? Crezi că ar exista public pentru așa ceva? Nu vorbesc DOAR despre serialul tau, ci la modul general, despre seriale la cinema.
Cred că e o idee bună. Nu știu, însă, dacă eu personal aș sta 6 ore în sală să văd un serial. E posibil să asociez subiectiv sala de cinema cu filmul și serialele cu o canapea și o pisică gri în brațe.
Revenind la TIFF, ai venit la acest festival, ani la randul, cu scurtmetraje, apoi ai venit cu lungmetraje (al treilea dintre ele fiind complet diferit de primele 2). In 2021 ai surprins publicul clujean venind cu un serial. Cu ce urmează să-l mai surprinzi? Cu un documentar? Cu un film SF? Cu un thriller/film polițist?
Un documentar ar fi, cel mai probabil, următorul pe listă. Pentru că mă tem că nu există deocamdată planuri pentru niciun film polițist.
Într-unul dintre interviuri, ai spus: “A fost prima dată când am filmat un serial și fix atunci s-a nimerit o pandemie mondială”. Spune-ne cum crezi că va fi RUXX influențat de pandemie. Datele oficiale spun că platformele de streaming online au explodat în România din martie 2020. Oare pandemia, în mod indirect, va ajuta serialul? Se vor uita mai mulți oameni la el din acest motiv?
Tot ce îmi doresc despre această pandemie e să nu mai existe niciodată. Până la urmă și disperarea asta cu care am consumat cu toții conținut online în ultimii doi ani a venit tot dintr-o formă de suferință, gol, alienare, izolare. Ori eu sper ca oamenii să se uite la Ruxx cu bucurie, pentru că vor, nu pentru că stau închiși în casă. Pentru că le place povestea, actorii, imaginea, despre ce vorbește el. Deci ce sper să ajute serialul Ruxx e chiar serialul Ruxx.
RUXX va avea ori AR PUTEA avea un sezon 2?
Nu știu dacă va avea, dar dacă mă gândesc la ultimul episod, nu doar că ar putea exista o continuare, dar sunt super curioasă care ar fi ea.
Trei intrebări, curiozităti, “din public”, de la cititorii Cinemil.ro. Prima dintre ele: te-ai gândit vreodată să și joci intr-un film, fie unul de-al tău, fie unul al unui alt coleg regizor? Poate din curiozitate profesională, să vezi cum este și de cealaltă parte a baricadei? Crezi că te-ai descurca?
M-am gândit, da, și am și jucat de curând în scurtmetrajul de licență al unui prieten bun, Mihai Dobre, cu care în ultimii mulți ani am colaborat eu ca regizor, el ca muzician, compozitor al muzicilor din filmele mele. Iar acum el ca regizor, eu ca actriță. Mi-a plăcut foarte mult și filmul și experiența. Și da, cred că e interesant să vezi lucrurile și din partea cealaltă. Eu am foarte mare respect pentru actori, întotdeauna am avut, la pachet cu o admirație pentru meseria lor. Care e dificilă, complexă și tare frumoasă. Dar nu, nu cred că aș fi o actriță bună, poate pentru chestii basic, da, pe instinct, dar actoria e mult mai mult decât atât, deci nu, sub nicio formă nu aș putea vreodată să fac vreun mare rol. Și nici n-aș chiar vrea, sincer. Îmi place mai mult locul în care sunt acum.
Cum este să fii regizoare in 2022? Crezi că regizoarele-femei sunt dezavantajate, pleacă cu un handicap în această meserie? Consideri că la Oscar ar trebui o categorie distinctă, asa cum este cel mai bun actor/cea mai bună actrită, să fie distinct “cea mai bună regizoare de sex feminin”?
Să fii regizoare în 2022 e la fel cum e să fii regizor în 2022. Nu, nu cred că am plecat vreodată cu un handicap datorat genului meu. Nu cred neapărat în genuri, eu nu lucrezi cu genuri, lucrez cu oameni, cu emoții, cu povești. Nu cred că ar trebui să fie o categorie distinctă la Oscar pentru femei regizor, nu.
Dupa debutul tău in lungmetraj, Love Building, ai regizat un scurtmetraj. Apoi ai avut 2 lungmetraje și acest serial, RUXX. Spune-ne dacă te vezi revenind la scurtmetraje? Ai vedea acest lucru ca pe un pas inapoi? Crezi că mai esti îndeajuns de motivată să mai regizezi un scurtmetraj?
Absolut. Nu am privit niciodată scurtmetrajul ca o formă de bastonașe pe care le faci înainte să înveți să scrii. Cumva este, pentru că n-ai putea să scrii sau să regizezi un lungmetraj din prima, dar ce definește scurtmetrajul e tipul de poveste și durata ei, deci nicio secundă nu l-aș privi ca un pas înapoi. Așa că da, aș face oricând din nou un scurt-metraj.
Desi sunt pe un blog de film, trebuie să ne vorbesti un pic și despre proiectul teatral (corectează-mă dacă greșesc): Neverland. Spune-ne cum ți-a venit ideea, cum a fost să lucrezi în teatru și dacă te vezi revenind acolo? Teatrul a fost doar o experiență diferită, o ieșire din zona de confort, sau ți-a placut atât de mult incât “mai vrei”?
Nu te corectez pentru că nu greșești. Neverland e un spectacol de teatru într-un singur personaj, un one woman show cu Ioana Flora, după un text pe care l-am dezvoltat cu ea și pe care l-am scris eu. Voiam să lucrez cu Ioana pe ceva mai complex decât rolul mic din Breaking News, mi se părea și mi se pare în continuare că Ioana e o actriță extraordinară și am vrut să facem asta împreună. Neverland s-a născut ca un proiect de teatru independent și a fost pus pe picioare cu sprijinul AFCN. E produs de Control N, asociația pe care o împart cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Și după finalizarea proiectului și a celor 6 reprezentații propuse, a fost inclus în stagiunea Teatrului Apollo 111, unde a rămas până a venit peste noi pandemia. Nu l-am chiar numit un spectacol de teatru pentru că ce am făcut acolo a fost un hibrid de teatru cu film. Cum frumos a zis cineva, Neverland e mai degrabă un film jucat pe o scenă de teatru. Mi-a plăcut enorm. E unul dintre proiectele în care am investit cea mai mare emoție și în care am pus cele mai personale lucruri. Cred că de-asta am și pus multe, că era o zonă nouă, un limbaj relativ nou și o siguranță care venea din lipsa de pretenții de mare autor. E diferit. Dar cred că mai vreau, da. Poate nu chiar acum, dar la un moment dat, da.
Interviul se apropie de final, așa că acum te voi ruga să ne spui ce planuri de viitor ai. La ce lucrezi acum sau la ce urmează să lucrezi?
Finalizez un film documentar care se numește Playback și la care țin foarte mult. A început de mult timp povestea cu el, să vedem cum se termină. Și vreau să scriu un lungmetraj vara asta, fie cu Ana și Oana, fie singură, nu știu cum, o sa vedem. Asta mi-aș dori. Asta și o vacanță lungă.
Dată trecută, la ultimele 2 întrebări te-am rugat să evaluezi interviul și să-ți adresezi singură o întrebare. De această dată voi încheia altfel, punându-te să caracterizezi viitoarea mea intervievată, care va vorbi, PRINTRE ALTELE, despre același serial RUXX: Mădălina Craiu. Aș dori să o caracterizezi atât că actrița, cât și că om. Menționez faptul că atunci când va răspunde la întrebările mele ea nu va fi aflat ce ai spus tu despre ea. Va afla împreună cu ceilalți cititori, de pe blog 😊
Păi n-am niciun stres, îi spun oricând oricum toate lucrurile astea și cred că i le-am și spus, de fapt. E minunată Mădălina Craiu. Ca om, ca actriță, ca prezență, ca prietenă, ca ce vrei tu. Mă bucur foarte foarte mult că ne-am cunoscut mai bine acum, când am și lucrat pentru prima oară împreună și foarte tare sper să repetăm.
Cam atât despre Iulia Rugină, co-regizoarea serialului RUXX. Eu nu mai am nimic de spus. O las pe ea să aibă ultimul cuvânt, un îndemn, un gând, pentru cititorii Cinemil.RO.
Mulțumesc! Sper ca cititorii tăi să se uite la Ruxx cu măcar jumătate din bucuria cu care l-am făcut noi. Și musai până la final, pentru că – no spoilers – e o călătorie cu surprize.
1 thought on “Interviu Iulia Rugină: Cred că RUXX vorbește despre multe și mulți dintre noi și e ușor să te apropii de el și de toate personajele care îl populează.”