Kingsman: Cercul de Aur

Kingsman: Cercul de Aur

 

Introducere Kingsman: Cercul de Aur

Pentru mine aceasta stire a tinut loc de introducere. Nu stiam ce va insemna asta, cinematografic vorbind, probabil oricum efectele se vor vedea in timp, insa un lucru stiu sigur: vom mai auzi de seria Kingsman. Care, intr-un fel sau altul, va cuprinde, mai devreme sau mai tarziu, si pe Kick-Ass.

Rezumat Kingsman: Cercul de Aur

Daca-n primul film al seriei, Kingsman: Serviciul Secret, faceam cunostiinta cu aceasta agentie independenta, ultra secreta, in partea a doua, Kingsman: Cercul de Aur, facem cunostiinta cu Statesman, o agentie care pare c-ar avea multe lucruri in comun cu Kingsman. Si cu wiskey-ul.

Cele 2 agentii conlucreaza pentru a lupta impotriva unui inamic comun: o temuta traficanta de droguri. Aceasta pusese in drogurile pe care le distribuia un virus care ameninta viata a milioane de oameni.

Cum vor conlucra cele doua agentii, cine era aceasta temuta traficanta de droguri si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Puncte de interes Kingsman: Cercul de Aur

  • Acelasi cuplu de agenti, ucenicul si profesorul, adica Taron Egerton (Gary ‘Eggsy’ Unwin) si Colin Firth (Harry Hart). Pastrandu-se si acelasi regizor, Matthew Vaughn, putem spune ca atmosfera generala nu pare mult diferita fata de cea din prima parte. Apropo de noul univers ce se prefigureaza, acelasi regizor a semnat si regia primului Kick-Ass, la cel de-al doilea fiind doar producator.
  • Ca actori nou-intrati, ii amintesc pe Channing Tatum, Julianne Moore (personajul negativ, malefic) si pe Jeff Bridges. Fata de prima parte, insa, lipsesc Michael Caine si Samuel L. Jackson. Din punctul meu de vedere, doi actori pe care cu greu ii poti inlocui.
  • Durata a crescut si ea fata de filmul precedent: de la 129 la 141 de minute. Legat de durata, puteti pleca imediat dupa final, nu are nicio faza dupa credite.
  • Inca nu are note pe site-urile de specialitate, lucru care m-a facut sa ma duc la vizionare cu asteptarile setate strict pe baza filmului precedent. Ceea ce s-a dovedit a nu fi un lucru chiar bun intr-un final.
  • Va rula in formatele 2D, Dolby Atmos 2D, Imax 2D, 4DX.

Puncte tari Kingsman: Cercul de Aur

  • Umorul englezesc, parca intr-o proportie mai mica decat in prima parte, ramane punctul forte principal al filmului. Umorul englezesc, atmosfera englezeasca (pastrata chiar si cand actiunea se petrece in alta tara decat Anglia).
  • Cele doua personaje principale pozitive, pastrate din prima parte, sunt cel mai bine conturate si cel mai bine interpretate. Sunt sarea si piperul acestui film si, probabil, a acestei serii.
  • O foarte buna imagine asupra drogatilor. De fapt, zeci ori chiar sute de milioane de oameni din intreaga lume au incercat macar o data droguri. Nu toti sunt drogati. Filmul, indirect, fix asta ne arata: cum ar fi ca dupa o joint nevinovat fumat sa te imbolnavesti de o boala grava, incurabila, care-ti va aduce moartea? Cum ar fi sa stim cu exactitate care dintre noi se drogheaza? Caci drogatii erau si stampilati, pielea li se facea albastra. Foarte tare ideea, pacat ca este o idee secundara, peste care se trece mult prea repede.
  • Scenele de lupta m-au facut sa-mi doresc sa fi fost un film 3D. E drept, 3D-ul este mai obositor, per total e ok si 2D. Altfel, scenele sunt foarte bine realizate, unele sunt peste multe scene de lupta din SF-uri. E drept, urmatoarea parte din Kingsman, cu sau fara Kick-Ass, TREBUIE sa fie 3D. MERITA sa fie 3D!
  • Cea mai tare replica se aude la final si caracterizeaza perfect acest film: nu este sfarsitul, nu este nici macar inceputul sfarsitului; este doar sfarsitul inceputului. Imaginati-va acum aceasta replica spusa in engleza, cu un accent britanic pur.
  • Muzica este superba. Absolut superba. Multe dintre scenele de bataie sunt acompaniate de o muzica sugestiva. Fie si pentru asta merita vazut filmul la cinema.

Puncte slabe Kingsman: Cercul de Aur

  • Incep cu personajul negativ principal, traficanta de droguri Poppy (interpretata de Julianne Moore). Personajul ei este gresit creionat din aproape toate punctele de vedere. Intai si intai, nu este deloc infricosatoare, are o privire absolut neutra pe tot parcursul filmului. In al doilea rand, nu ni se explica de ce ajunsese ea sefa drogurilor din intreaga lume: nu ni se spune nici daca este geniu informatic (daca robotii sunt inventia ei), nici daca are o inteligenta sclipitoare, nimic. In al treilea rand, nici alegerea actritei nu este clara: nici tanara, dar nici foarte batrana; nici frumoasa, dar nici (foarte) urata … Totul pare gresit la acest personaj. Absolut totul.
  • Prea SF. Mult prea SF. Mainile artificiale si cainii-roboti te duceau cu gandul la filme tip Robocop ori Terminator. Ca sa reformulez: mult mai SF fata de prima parte. Si se pare ca printre genurile oficiale ale filmului nu se pomeneste nimic de SF. Desi eu l-as incadra clar la SF de actiune cu multe elemente de umor (britanic).
  • Elton John arata patetic. Macar daca nu-i dadeau numele, sa nu dea mura-n gura … Nu stiu daca si-a dat acordul, posibil sa da. Oricum, un personaj care starneste orice altceva in afara de rasete. Consternare pentru unii, as zice.
  • Niste scene de-o violenta extrema si inutila. Ca un mic spoiler: niste persoane, nu va zic cate, ajung in tocatorul de carne. La propriu. Care tocator, pentru ca deja stabiliram ca suntem intr-un sef, scoate omul gata tocat, chiar daca el acolo a intrat cu haine si incaltari cu tot. La noi a primit de la CNC N15, probabil primea 12 ori chiar mai putin fara acele faze. Nu sunt pudic, dar fazele alea sunt absolut inutile. Sunt fan al violentei, dar sunt un dusman declarat al violentei inutile. Fara sens in dinamica filmului.
  • Revenind la personaje, un al treilea personaj creionat prost este presedintele. Teoretic, el trebuia sa fie un al doilea (ori chiar un al treilea) personaj negativ. Mi se pare ca din orice perspectiva l-ai privi, a iesit cam prost. Slab creionat, slab interpretat, incoerent. Nu-mi dau seama daca dorea a ironiza un presedinte real, fost ori actual, ori pur si simplu ideea de presedinte, ca acolo poate ajunge oricine, cu orice fel de idei.

Opinie Kingsman: Cercul de Aur

Sunt indecis daca mi-a placut sau nu Kingsman: Cercul de Aur. Cantitativ vorbind, scorul este cu 1 in favoarea punctelor tari. Ar trebui sa-mi placa pentru atmosfera britanica, cu umorul inclus, pentru cele 2 personaje principale, pentru muzica, pentru umor, pentru modul foarte inteligent in care a fost pusa problema drogatilor. Pacat, insa, ca nu avem personaj negativ puternic. Este un personaj negativ ce nu ar speria pe nimeni.

Per total, hai sa zicem ca-s neutru: Kingsman: Cercul de Aur este un film decent, bunicel, mult sub primul. Insa, asa cum se spune in finalul filmului: s-a terminat inceputul. Asadar, ar trebui sa ne asteptam la filme (din ce in ce) mai bune de la aceasta serie. Desi neutralitatea, in acest caz, este relativa: Kingsman: Cercul de Aur este tipul de film pe care-ti doresti musai sa-l vezi. Si a carui vizionare chiar o recomand, indiferent daca-mi veti da sau nu dreptate.

Kingsman: Cercul de Aur intra de vineri, 22 septembrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon Film.

 

. Niciun comentariu la Kingsman: Cercul de Aur. Categories: 2017. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.