L’amant double – Amant dublu

L’amant double – Amant dublu

 

 

Cei care sunt singuri la parinti nu-i pot intelege pe cei care au frati. Nu pot intelege problemele, dar si partile bune. Nu pot empatiza cu problemele pe care le au ceilalti.

In cazul fratilor ori surorilor gemene, situatia este si mai accentuata. Nu poti intelege ce simte cineva pentru fratele sau geaman. Nu poti empatiza cu suferinta lor. Este ceva ce tu nu ai trait si nu vei trai vreodata. Ceva ce doar din auzite nu vei putea pricepe.

Geaman canibal este un termen absolut sinistru. Oribil. Dezgustator. Dar real. Iar acest act de canibalism nu poate fi pedepsit, legal vorbind. Ce presupune? Pai initial, in uter, erau 2 embrioni, practic urmau sa se nasca doi gemeni, insa dintr-un motiv sau altul, unul dintre embrioni il inghite pe celalalt. Il mananc. Il canibalizeaza.

Medical se intampla chestii dubioase, am inteles ca uneori seamana ca cu o sarcina, alteori doctorii il confunda cu un cancer. Uneori genereaza dureri inexplicabile de stomac. Alteori nu se manifesta nicicum.

Psihic, insa, copilul nascut, in cazul in care afla, va trebui sa traiasca toata viata cu aceasta povara. Unii se vor considera toata viata vinovati de ceea ce au facut. Vor avea aceleasi mustrari de constinta precum un criminal. Precum unul care si-ar fi ucis FRATELE! Oribil, nu?

Multi ii invidiaza pe psihologi si pe psihiatri. Considera ca, spre deosebire de medici, au o libertate mai mare in a aplica diverse tratamente. Considera ca rezultatul oricum nu poate fi garantat, deci responsabilitatea psihologului ori a medicului psihiatru este minima. In plus, faptul ca in cabinetul sau ajung in general persoane dezamagite, tradate-n dragoste, cu probleme de cuplu, este un lucru de care terapeutul poate profita. Nu e deontologic, dar se intampla.

 

Toate astea se intampla in filmul Amant Dublu. Pe scurt, cu scuzele de rigoare pentru spoilere, o tipa cu o astfel de problema de sanatate, o geamana canibala, se duce la un medic psihiatru celebru. Acesta se indragosteste de ea, asa ca opresc brusc relatia profesionala, aceasta transformandu-se intr-una personala. Ea se duce ulterior la fratele geaman al actualului partener, rezultand un triunghi amoros extrem de dubios. Unul atipic. De-a dreptul bolnav.

Finalul il veti descoperi singuri, la un moment dat diferentele dintre vis si realitate fiind minime. Ca spectator, nu mai stii unde te afli si ce se intampla de fapt.

Este un film bun, insa pare a avea multe goluri. Multe lucruri nu au fost explicate, lasate la latitudinea imaginatiei fiecaruia. Ceea ce nu e chiar ok.

L’amant double – Amant dublu a rulat in cadrul festivalului Filmelor de Cannes la Bucuresti, insa va intra si-n circuitul normal al cinematografelor incepand de vineri, 10 noiembrie, fiind adus in Romania de Independenta Film. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la L’amant double – Amant dublu. Categories: 2017, Les Films de Cannes a Bucharest 2017. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.