Marea pescuiala

Marea pescuiala este o comedioara autohtona care vorbeste despre una dintre pasiunile stereotipic masculine: pescuitul. E drept, povestea este un pic mai complicata, poate prea complicata pentru gusturile mele, prea complicata insa nu chiar atat de profunda, daca intelegeti problema mea.

Avem 4 prieteni, Ață (Pavel Bartos), Bebe (Adrian Titieni), Matelu (Serban Pavlu) si Vio (Bogdan Farcas) ce ajung la o pensiune in Delta. Lor li se alatura fostul senator Gigi (Vlad Zamfirescu). Pe drum o mai pescuiesc pe Natasa (Andreea Ibacka/Patrascu), dar se intalnesc si cu 2 politiste.

De ce ajung ei acolo? Pai pentru ca visul lor dintotdeauna a fost sa aiba o balta a lor, iar pentru asta unul dintre ei reuseste sa gaseasca un camatar (interpretat surprinzator de bine de Chef Scarlatescu) dornic sa-i imprumute. Doar ca acest camatar avea planurile sale, iar sejurul lor in delta, platit de el, avea alte scopuri.

Nu vreau sa scot in evidenta fracturile logice ori lipsurile povestii, sunt destule, insa deloc deranjante. Vreau insa sa vorbesc despre interpretari, caci filmul Marea pescuiala atrage intai si intai prin distributia sa. Una de top. Un afis de milioane, ca sa zic asa. Asadar:

  1. Pavel Bartos are o interpretare foarte buna. Pare un pescar amator stereotipic. Este un prieten foarte bun. Un barbat stereotipic, ca sa zic asa. I se potriveste perfect rolul. Singura mea problema este ca nu aflam de unde i se trage porecla asta, Ață. Porecla i s-a transformat in renume, de fapt in nume, asa cum zice poezia celebra. Pare cel mai pescar dintre toti.
  2. Serban Pavlu este Matelu, cel mai dubios dintre personaje. Este patronul unei firme de pompe funebre. Este cumva opusul lui Bartos: cel mai putin apropiat de stereotipul pescarului. El joaca extrem de bine, isi confirma renumele de actor bun, problema mea e cu personajul mult prea departat de ideea de pescar si pescuit. Vedeti filmul si va veti convinge.
  3. Bogdan Farcas este Vio, cel care se imprumuta la camatar. Este o interpretare excelenta, este fix omul care nu se regaseste, ca nu stie pe ce lume e, care crede tot ce i se spune. El nu pare a crede nimic, ceea ce e perfect. Intalnesc constant oameni precum Vio si sincer va spun: ma fascineaza de-a dreptul. Bogdan Farcas a dat viata unui personaj pe care in viata de zi cu zi il intalnesc tot mai des. Interpretarea este excelenta, asa ca jos palaria!
  4. Vlad Zamfirescu este Gigi, fostul senator, un personaj iarasi excelent interpretat. Stiti voi: senatorul ala fals, plin de bani, care tot timpul ascunde ceva, dar care nu a renuntat la fostul grup de prieteni. El merge cu ei in amintirea vremurilor de demult, desi din multe puncte de vedere nu mai face parte din peisaj. E din alta lume, dar nu zice nu unei reveniri in fosta lui viata. Excelent interpretat si el.
  5. Adrian Titieni este Bebe. Nu va zic ce ocupatie avea in viata reala, insa va spun ca, din punctul meu de vedere, Adrian Titieni a primit un rol mai greu decat putea duce. Ca sa ma intelegeti trebuie sa dau un exemplu: Bebe se imbata la un moment dat (il imbata rusoaica, evident), insa rolul de om beat nu i se potriveste deloc. Ok, fiecare se comporta diferit la betie, pot accepta asta, insa senzatia mea este ca omul nu s-a imbatat efectiv niciodata. Ok, chiar si unul care s-a imbatat ar duce greu acest rol, ar trebui sa se imbete actorul si sa joace intr-o stare evidenta de ebrietate. Habar n-am, doar presupun. Insa ideea este ca mi s-a parut singura interpretare fake in cateva momente. Altfel, un personaj excelent construit, foarte ofertant.
  6. Chef Scarlatescu are o interpretare surprinzator de buna in rolul mafiotului (camatarului) Camil, insa eu tot i-as fi dat cateva replici care sa aminteasca de ocupatia lui.
  7. Nicodim Ungureanu apare prea putin in film, insa rolul sau este promitator. Mi-as fi dorit sa-l vad mai mult. Si mai ales sa-l AUD mai mult.
  8. Nu am inteles personajul interpretat de Dana Rogoz, femeia-barbat ce este politist. Rolul ei este un mare mister pentru mine.

Nu spun nimic despre Valeriu Andriuta (un om cu un CV interesant, omul este in sine un personaj; zic doar atat: a absolvit Politehnica la Chisinau, actoria la Tbilisi si regia la Bucuresti, omul locuind in acest moment in … Irlanda). Despre regie zic sa scrie oameni mai priceputi ca mine. Eu scriu pe acest subiect doar cand vad greseli, cand vad ceva deranjant. Ceea ce nu este cazul aici.

Partea cea mai buna am lasat-o la final: Marea pescuiala este un film foarte relaxant, exact ca o partida de pescuit. Nu trebuie sa te gandesti prea mult la scenariu, insa nu trebuie nici sa te astepti la o comedie spumoasa, la replici memorabile. Este tipul de film pe care sa-l vezi dupa o zi stresanta la munca. Ca bonus, zic ca se potriveste mai bine proiectiilor in aer liber, intr-o sala de mall pare a fi o conventie fortata. La festivalul Anonimul din Delta pare perfect; se va simti … ca pestele in apa.

Mergeti si voi sa vedeti Marea pescuiala. Daca sunteti pasionati de pescuit, asa cum NU sunt eu, il veti savura de-a dreptul. 

Marea pescuiala este produs de Idea film, fiind distribuit in cinematografele patriei (din 9 mai 2025) de producatorii filmului in colaborare cu Ro Image 2000.

ps: Marea pescuiala, exact ca alte filme produse si regizate de Pavel Bartos (ori in care el e doar actor), nu contine injuraturi. Spre deosebire de Ramon, aici absenta lor nu mi s-a parut deloc absurda. Dimpotriva. Ar fi stricat atmosfera de relaxare. Ar fi daunat la propriu.

. Niciun comentariu la Marea pescuiala. Categories: 2025, Filme romanesti. Tags: , , , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.