Memento 1918

Memento 1918 este un film inspirat din viata celebrului fotograf al Unirii de la 1918, Samoila Marza. Fotografiile sale sunt SINGURELE facute la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia.

Povestea din filmul Memento 1918 este una fictionata, insa este una credibila, care reuseste sa te tin captiv in scaunul de cinema (ori de acasa).

Am multe lucruri bune de spus despre acest film, o poveste buna, o regie decenta (pentru bugetul filmului as spune ca a scos maximum ce se putea scoate) si interpretari foarte bune ale actorilor (aici filmul are norocul unei distributii excelente: Alexandru Potocean, Iulia Verdes si Stefan Velniciuc fiind cele mai importante nume). Filmul are si meritul de a readuce in prim-plan cateva momente cheie din istoria Romaniei: Primul Razboi Mondial (unde romanii din Imperiul Austro-Ungar, cei de peste Carpati, au fost nevoiti sa lupte impotriva fratilor lor „regateni” si a fratilor aflati in celalalt imperiu, cel Tarist), Marea Unire, dar si perioada comunista.

Pentru cine este curios de povestea reala a fotografului, gasiti pe internet mai multe articole in acest sens. Recomand articolul de pe site-ul CulturaLaDuba: succint si la obiect. Era sa zic obiectiv. Si n-as fi gresit foarte mult.

Din pacate, filmul are si 2 mari defecte. Primul tine de promovare si de distributie: eu am prins o proiectie speciala la Cinemateca Eforie, in prezenta echipei. Intrarea era libera si chiar si asa sala nu s-a umplut. Din pacate, in afara acestei proiectii, nu este clar cand si unde vor mai fi altele, caci filmul Memento 1918 NU ARE DISTRIBUITOR! Cel mai probabil nu va rula deloc in circuitul normal al cinematografelor.

Problema nu este doar a acestui film, a producatorilor lui, ci este una mai ampla. Statul roman, prin CNC, a finantat acest film (nu stiu suma exacta, nu stiu nimic despre costurile acestui film), insa banii statului, ai nostri, ai tuturor, se duc in neant, caci filmul nu poate fi vazut nicaieri. Cel putin momentan.

Poate avem, totusi, noroc si va fi difuzat pe TVR. Cel mai mare noroc ar fi sa aterizeze pe vreo platforma de streaming. M-as bucura, este un film necesar, un film bun, insa cei care produc filme nu ar trebui doar sa se planga. Un producator bun de film reuseste sa obtina si o distributie corespunzatoare. Zic.

Strict cinematografic, caci si aici am gasit un defect, m-au deranjat dialogurile in multe momente. Povestea in sine parea credibila, veridica, scenele erau filmate bine, mai ales cele din razboi, luptele, exploziile, insa dialogurile pareau deseori din alt film. Deloc credibile, fake, gandite si spuse gresit.

Per total, Memento 1918 mi-a placut, este un film bun, necesar, unul dintre putinele filme istorice facute in ultimii ani. O raritate, ca sa spun asa. Nu mai spun ca subiectul filmului, Primul Razboi Mondial, este o pasare si mai rara in peisajul cinematografic autohton. In afara de 2018, anul centenarului, cand oamenii si-au amintit de Marele Razboi doar pentru ca se implinisera 100 de ani de la Marea Unire, in rest subiectul se evidentiaza prin absenta. Filme despre comunism avem cu duiumul, inca se mai fac, nu zic ca nu ar trebui, sunt si ele necesare, insa perioada dinainte mi se pare pe nedrept ignorata.

Si da, se pare ca in perioada aceea chiar putem intalni PERSONAJE (cu majuscule) despre care merita sa se faca filme. Samoila Marza este cu siguranta unul dintre acestea.

Se pare ca romanii au ajuns sa evite filmele istorice, desi candva, nu demult, erau considerati specialisti, cinematografia romaneasca era recunoscuta pentru acestea.

Din toate aceste motive, dar si din multe altele, va recomand filmul Memento 1918. Evident ca putea fi mai bun, ca nu este deloc perfect. Dar tocmai imperfectiunea lui il face mai autentic. Daca dialogurile ar fi fost scrise altfel, as fi putut spune despre film ca este excelent. Chiar ar fi fost, fara nicio exagerare.

 

. Niciun comentariu la Memento 1918. Categories: 2023, Filme romanesti. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.