Miracolul din Tekir
Miracolul din Tekir
Introducere Miracolul din Tekir
Sinospsisul acestui film m-a indus in eroare. Luat ca atare, filmul pare extrem de ciudat si deloc credibil. Vrajitorie, nastere din namol, potenta… ce e asta? Nu ca ar fi imposibil de crezut in Romania, insa, cumva, ceva oricum dadea eroare.
Asta pentru ca nu ma interesasem absolut deloc despre ce vrea cu adevarat sa transmita filmul. Filmul este cu totul o metafora, luat ca atare el parand absurd si poate pueril.
Sa o luam, deci, cu inceputul …
Rezumat Miracolul din Tekir
Pentru a nu cadea in capcana in care am picat eu, spun din start: filmul povesteste, intr-o alta maniera, legenda namolului din localitatea constanteana Techirghiol. In legenda originala, Tekir asista la vindecarea sa si a magarusului sau cu ajutorul apei saline si a namolului din lacul Techirghiol.
In film, povestea suna cam asa: Mara, vindecatoarea satului, este alungata din sat pe motiv de vrajitorie. Aceasta sustinea ca poarta in pantec un copil conceput fara ajutorul vreunui barbat. Singurul copil din lume fara tata, conceput doar datorita namolului. Este acuzata ca din cauza ei apele nu mai au peste si acel sat de pescari risca sa moara de foame.. Izgonita din sat (unde, intr-o pura traditie medievala, ii este incendiata casa pentru a alunga spiritele rele), ajunge, cu ajutorul preotului din fostul sat, la Hotel Tekir. Acolo o intalneste pe Lili, o femeie bogata ce venise acolo pentru a putea face copii. Relatia dintre cele 2 se complica, insa va las pe voi sa descoperiti cum se termina totul 🙂
Puncte de interes Miracolul din Tekir
- Un detaliu din culise, dezvaluit de echipa filmului la conferinta de presa de dupa vizionare: noroiul prezentat in film este, de fapt, filmat la Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau. Da, filmarile NU au avut loc in Techirghiol, ceea ce nu inseamna ca legendele locului nu ar fi adevarate.
- O distributie extrem de ofertanta, cu Dorotheea Petre in rolul Marei, Bogdan Dumitrache in rolul parintelui Andrei, George Pistereanu (Julio), Mirela Oprisor (Victoria in film), Mara Nicolescu si Daniela Nane. Capul de afis este, insa, actrita de origine romana Elina Löwensohn, cu roluri in filme extrem de cunoscute, cum ar fi Lista lui Schindler ori The Wisdon of Crocodiles. Regia este semnata de Ruxandra Zenide.
- Filmul a costat, conform spuselor echipei, 1,5 milioane de euro, finantarea venind exclusiv din afara (din Elvetia, dar si din fondul Eurimages).
- Un film de arta, facut pentru a creste un brand important din Romania (produsele cosmetice si terapeutice de Techir). Sloganul brandului este, de fapt, motto-ul filmului: Miracolul vine la tine!
Puncte tari Miracolul din Tekir
- Doua intrerpretari foarte bune: Dorotheea Petre si Elina Löwensohn.
- Foarte bine reliefata relatia credinta in Dumnezeu – superstitii pagane. Preotul este respectat, lumea vine la Biserica, asculta ce spune, dar credintele oamenilor nu sunt intotdeauna ca-n Scripturi. Am retinut ce credeau oamenii despre Mara: DUMNEZEU (nu altcineva) ne-a pedepsit pentru ca tinem o vrajitoare in sat. Orice explicatie aparent rationala a preotului s-a dovedit a fi inutila.
- Are un trailer foarte bun, printre cele mai bune trailere de filme romanesti vazute in ultimii ani. Nu-mi dau seama, insa, cata lume va fi atrasa de acest film care, asa cum recunosc chiar producatorii, este un film de arta, nu unul pentru publicul larg.
- Niste cadre extrem de bune, filmul putand fi folosit nu doar pentru brandul comercial Techir, ci si pentru brandul turistic al Romaniei.
Puncte slabe Miracolul din Tekir
Departe de a fi un film perfect, Miracolul din Tekir pacatuieste, in principal, din urmatoarele motive:
- Finalul este ciudat. As folosi un cuvant mai dur, dar prefer sa ma abtin. Este o boala cronica a filmelor romanesti, pe care, insa, cineastii romani nu o trateaza. As zice chiar ca se lauda cu ea (final deschis, spectatorul nu trebuie sa primeasca tot, asa sunt filmele de arta…).
- Este un personaj extrem de ciudat construit: preotul Andrei. Nu e rau jucat, insa el, per total, e rau construit. Se dovedeste a fi, cap-coada, un personaj inutil: ii ia apararea Marei in fata satenilor, insa degeaba; o recomanda pe Mara hotelului Tekir, insa recomandarea sa se dovedeste a fi inutila; la final o cauta pe Mara, insa, surpriza, n-o gaseste. Nu inteleg morala din spatele personajului: se insinueaza ca preotul este, de fapt, inutil, predicile sale fiind, cumva, goale de continut, peste cuvantul si vorbele sale trecandu-se cat ai zice … peste.
- Multe fracturi logice fac filmul deloc credibil. Ok, este o metafora cap-coada, dar aceasta metafora trebuie sa fie, cumva, credibila. Per total, filmul acesta tocmai prin asta pacatuieste: la final ai impresia ca ai vazut o gogomanie care CHIAR n-are cum sa se intample in realitate. Am dubii ca acesta a fost scopul.
Opinie Miracolul din Tekir
Miracolul din Tekir este un film decent, avand la baza o idee buna si un scop laudabil. Punerea in aplicare nu este chiar cea mai fericita, chiar daca interpretarile a doua actrite sunt de top. Iese in evidenta si trailerul, unul dintre cele mai bune trailere de film romanesc din ultima vreme. Ca de obicei in cazul majoritatii filmelor romanesti, finalul scade mult filmul.
Miracolul din Tekir intra ca prin magie (neagra sau alba, ramane de vazut) in cinematografele patriei din 4 martie, fiind distribuit in Romania de Ultraviolet Media. Salutari MIRACULOASE tuturor!
1 thought on “Miracolul din Tekir”