Mutatul in filme – cat de mult ne influenteaza decizia?
Mutatul in filme – cat de mult ne influenteaza decizia?
Nu stiu cat de relevante sunt studiile privitoare la filme si influenta lor. Niciodata nu poti calcula cu exactitate cat anume te-a influentat un film, ce ai fi facut daca acesta nu ar fi aparut si, mai ales, CATE filme pe tema in cauza au fost facute. Ce voi zice in continuare este o supozitie, o presupunere. Este, asa cum zic multe filme, bazat pe fapte reale. Nu e real 100%, deci.
Asadar, sa ne gandim la mutatul intr-o alta casa. Sa zicem ca vorbim de mutari internationale, adica la faptul ca o familie se muta dintr-o tara intr-alta, eventual si pe alt continent (filmele americane abunda de situatii in care ei, americanii, se muta in Europa sau Asia).
Fiind vorba de filme, mutatul aduce cu sine probleme: copilul nu se va adapta pe noul continent, colegii il vor bate si-l vor batjocori, el se va gandi in continuare la fostii sai prieteni, uneori, daca-i un film horror, casa unde s-au mutat e bantuita (pentru ca, bineinteles, nimeni nu s-a intrebat de ce e atat de ieftina), daca nu e casa bantuita atunci sigur e printre vecini vreun psihopat, criminal serie, ceva placut, iar daca nu e niciuna dintre atea, atunci sigur apar alte probleme, eventual de natura legala. Daca filmul are happy-end, ca majoritatea filmelor americane au asa ceva, are pentru ca personajele noastre sunt smechere si au putut infrunta toate primejdiile. E drept, cu unele pagube.
De fiecare data, insa, oamenii se gandesc: bai, nu s-ar fi intamplat nimic din toate astea daca ei nu se mutau. Mutatul, in sine, este declansatorul, elementul disturbator, intriga, asa cum o intalnim in teorie.
Avand in vedere toate acestea, multi oameni se gandesc de 3 ori inainte sa se mute. Economic e rentabil, din multe puncte de vedere e bine, dar ceva cuibarit acolo, in mintea lor, ii impiedica sa faca acest pas. Ca-n Inception: cineva a intrat in mintea lor, in timpul visului, si le-a bagat in cap o idee. Ei nu stiu efectiv cum a ajuns acea idee acolo, dar actioneaza conform acelei idei.
E drept, nu toti, sunt unii care pot face distinctia dintre film si realitate. Pot intelege ca filmele sunt despre maximum 1% din situatii (este celebra sintagma 99% dintre filme sunt despre 1% dintre situatii).
Firmele de mutari mobila tip MoveOut.Ro se lovesc SI de astfel de mentalitati. Ei trebuie nu doar sa convinga pe cei care vor sa se mute ca MoveOut.RO este firma cu care trebuie s-o faca si nu alta, ci trebuie sa convinga publicul, la modul general, ca e o idee buna sa te muti. Ceea ce, repet, e un pic mai complicat, din motive lesne de inteles.
Si partea cea mai tragica este ca problema observata de mine nu are solutie: nu putem cere filmelor sa se schimbe, sa nu mai prezinte astfel realitatea, putem doar cere oamenilor sa faca distinctia dintre film si realitate, sa constientizeze ce vrea cu adevarat sa spuna acel film. Spunem ca filmele sunt cultura, ca educa, dar educatia trebuie facuta si in sensul de a spune CE TREBUIE inteles dintr-un film si, mai ales, ce nu trebuie inteles din el.
Mutatul in filme ne influenteaza decizia de a muta si in viata reala. Nu vrem sa recunoastem asta, dar fix asa se intampla. Salutari CINEMILE tuturor!
2 thoughts on “Mutatul in filme – cat de mult ne influenteaza decizia?”