NU sunt critic de film, dar multi ma considera astfel!

NU sunt critic de film, am tot spus asta, o tot spun. Nu o sa ma auziti niciodata spunand acest lucru. Nu imi plac criticii de film, avem in 90% din cazuri pareri diferite. De fapt, avem VIZIUNI diferite, unghiuri diferite de a privi filmele.

Doar ca, vedeti voi, fiecare intelege diferit notiunea de critic de film. La fel cum fiecare intelege DIFERIT notiunea de blogger. Ori cine stie ce alt termen.

De pilda, eu nu consider ca orice om care are un blog este blogger. Pentru a fi BLOGGER, in intelesul meu, trebuie sa te ocupi doar cu asta si sa scrii CONSTANT. Ma rog, sa zicem ca bloggingul poate fi jobul tau secundar.

Acum, un om care detine un blogspot sau un wordpress este blogger? Dupa mine, blogul pe domeniu este un indicator important vizavi de profesionalismul sau. Cam ca diferenta dintre un jucator amator si unul profesionist.

Discutia trebuie sa ajunga acum la alt aspect, la fel de interesant: CINE trebuie sa spuna ce este cineva.

Imi amintesc, de cand eram student la sociologie, despre discutiile legate de etnie. Pentru ca un om sa fie rrom, ce ar trebui sa se intample? In cazul unui referendum ori al unui sondaj, trebuie pur si simplu ca el sa se declare astfel. Chiar daca SE VEDE ca este rrom, operatorul nu are voie sa bifeze aceasta etnie ATAT TIMP CAT RESPONDENTUL NU SE IDENTIFICA ASTFEL.

Trec in domeniul politicii si intreb: ce il face pe un om sa fie de dreapta? Este de ajuns sa se AUTODECLARE DE DREAPTA? Ori de stanga, evident, discutia fiind identica. Imi amintesc de o discutie pe care am avut-o cu cineva, om destept, citit, cu o functie buna in mediul privat. La un moment dat, omul imi spune: „Asa sunt eu, de stanga, si nu mi-e rusine. Sunt familist, merg la biserica. Sunt de stanga, deci votez PSD.”

Evident ca nu a fost chip sa-l conving ca cele 2 chestii il faceau pe el de dreapta, nu de stanga. Omul se autodeclara drept om de stanga, chiar daca recunostea ca are 2 caracteristici ale celor de dreapta.

Revin la studiile mele, ajungand la cea de-a doua facultate a mea. Si repet ceva ce am tot spus pe bloguri. Asadar, la una dintre materiile de anul 1, Teoria generala a dreptului, invatam despre notiunea de LEGE. Ce este aceea lege, cum o definim. Si aveam o chestie interesanta acolo: ce inseamna legea in sens RESTRANS, respectiv ce inseamna lege in SENS LARG.

In cel mai restrans sens, legea este doar actul dat de Parlament, caci acesta este SINGURUL organ legiuitor al statului. In sens larg, legea este orice reglementare. „Regulamentul scolar are litera de lege.”.

Evident ca exista si sensuri intermediare, de pilda unii considera lege tot ce vine de la stat, indiferent ca vorbim de autoritatile centrale ori cele locale. Regulamentul scolar NU ar fi lege.

Poza luata din articolul NU sunt o persoana matinala. Din nou la TV!

Drept urmare, fineturile de care vorbesc eu se refera la sensul RESTRANS al acelor cuvinte: blogger, respectiv critic de film.

Pentru mine, un critic de film este un om care are STUDII IN DOMENIU, care traieste din asta (eventual care e membru al mai multor jurii ori selectioner al vreunui festival), care poate este PROFESOR la o facultate de profil, care scrie dupa anumite sabloane, se straduieste sa fie obiectiv si care musai isi ignora experientele de viata, preferand sa scrie exclusiv pe baza expertizei sale. Scrie mai mult despre film si mai putin despre el.

Pentru multi, as zice chiar pentru majoritatea oamenilor, un critic de film este un om care vorbeste si/sau scrie despre filme, care recomanda filme, care face topuri si care este invitat la vizionari speciale ori festivaluri de film.

Altfel spus, EU nu ma consider critic de film, nu-mi place sa fiu catalogat astfel, nu imi place sa fiu asociat cu ei, insa altii ma vad astfel. Nu am cum sa ma lupt, sa-i contrazic de fiecare data. Eu sunt blogger de film, am explicat candva care e diferenta, dar mai mult de atat nu am ce face.

Si, dupa cum stiti, o fotografie (fie ea si captura de ecran) face cat o mie de cuvinte, drept urmare cativa ani de zile de explicatii au fost stersi cu buretele de imaginea cover a acestui articol.

Pe cei de la Fresh Acces (de la A7tv) ii inteleg, nu-i pot acuza. Pentru publicul larg eu sunt critic de film. Iar televiziunea a invitat un critic de film. Nu un blogger, nu un spectator experimentat de filme.

Asa ca uneori esti nu doar ceea ce iti doresti sa fii, ceea ce te declari, ci esti ori devii si ceea ce zic ori cred altii ca esti. Eu NU MA CONSIDER critic de film, dar altii ma vad astfel, asa ca nu am ce sa le fac. Ii contrazic, nu veti auzi din gura mea acest termen, insa nu pot de fiecare data sa explic de ce nu ma consider astfel. Uneori e mai bine sa merg cu valul, sa ignor ceea ce zic altii despre mine si spun ce am de spus.

Culmea este ca multi se strofoca sa fie considerati astfel, in timp ce eu ma declar deranjat cand mi se spune critic de film. Sunt defect?

. Niciun comentariu la NU sunt critic de film, dar multi ma considera astfel!. Categories: Diverse opinii CINEMILE.

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.