Oamenii astia (You people) – Netflix

Oamenii astia (You people) este al doilea (si ultimul film) vazut in vacanta mea de 10 zile petrecuta prin Spania si Franta. De aceasta data nu am mai fost influentat de ce am vizitat, nu am mai fost influentat de context. Poate doar faptul ca eram in toane bune, ca ma simteam bine, deci filmul completa starea de bine pe care o simteam.

Povestea filmului Oamenii astia (You people)  este aparent banala: un cuplu total diferit, ea musulmana de culoare, el evreu alb (caucazian), incearca sa ramana impreuna in ciuda obstacolelor. Intalnirea lor este absolut intamplatoare: el a intrat val-vartej in masina ei, confundand-o cu un sofer UBER. Desi initial ea s-a simtit jignita, ei au continuat sa se intalneasca, sfarsind prin a deveni un cuplu. Evident, in ecutie intra si familiile lor, familii nu atat de deschise, descuiate la minte, precum si-ar dori cei 2 tineri.

In continuare, despre filmul Oamenii astia (You people) as putea sa vorbesc in 3 feluri, din 3 perspective, toate fiind corecte, valabile, adevarate.

Prima perspectiva este legata de ceea ce transmite filmul, de morala lui. Avem suprapuse 2 „conflicte”: unul etnic, #BlackLivesMatter, unde cumva antistereotipic, barbatul alb se indragosteste de femeia de culoare (stereotipul spune ca „negrii ne fura femeile albe”, unde fura poate fi lesne inlocuit de un alt cuvant din 4 litere), si unul religios, unde evreii si musulmanii trebuie sa convietuiasca pasnic si sa se tolereze reciproc pe teritoriul SUA. Pentru ca regizor este Kenya Barris, adica o persoana de culoare, s-a insistat mult mai mult pe diferentele etnice decat pe cele religioase. De altfel, discutia religioasa a lipsit cu desavarsire, deci duelul era unul exclusiv politic si istoric. Ceea ce este pacat, eu unul simteam nevoia unei discutii in contradictoriu care cumva sa includa ambele teme.

As putea vorbi mult si bine despre aceste teme, despre propaganda „BLM”, insa nu am s-o fac. Caci filmul reuseste sa fie FINUT din acest punct de vedere. Este o propaganda foarte fina, in doze mici, mai mult subinteleasa decat spusa concret. Ma asteptam la mult mai mult, ca sa zic asa.

Din acest motiv, voi trece la a doua perspectiva, peste care iarasi voi trece foarte repede. Aceasta perspectiva este una strict cinematografica. Aici voi spune doar ce actor iese in evidenta: Eddie Murphy. El este cu aproape 2 clase peste toti ceilalti actori. Ceilalti nu joaca rau, cu totii se straduiesc, insa din pacate pentru ei nici macar unul nu dovedeste ca se apropie de nivelul lui Eddie Murphy.

Care Eddie Murphy, apropo, a depasit 60 de ani! Atat de batran sunt incat sa ma mire acest lucru! Pentru cei carora le este lene sa caute, el este nascut pe data de 3 aprilie 1961!

Si, atentie, fara sa va dezvalui rolul, trebuie sa tineti cont de faptul ca in acest film joaca si celebrul David Duchovny. Oare va mai amintiti Dosarele X?

Nu insist, cum ziceam, asupra celorlalti, va trebui sa vedeti singuri filmul sa va convingeti cum joaca fiecare. Si cat de potrivit este in rolul sau.

A treia perspectiva, unii ar zice cea mai importanta, este legata de umor. Desi am ras in cateva momente si mi-a dat o stare de bine, filmul Oamenii astia (You people) nu este chiar o comedie. Adica este din punctul de vedere al criticilor, al oamenilor din industria cinematografica. Are happy-end, te face sa razi, macar un pic, deci e comedie.

Nu este una spumoasa, nu razi la aproape fiecare scena, nu are nici macar replici memorabile, dar este la limita comedie. Una culta, una inteligenta, una pe placul criticilor.

Recunosc, Oamenii astia (You people) este si un film pe placul meu. Mi-a placut, nu i-am gasit defecte majore. Insa nu trebuie vazut cu asteptari de comedie spumoasa, nu trebuie vazut atunci cand vrei un film sa te scoata dintr-o stare naspa. Nu-si propune aceste lucruri, asa ca nici (tele)spectatorii nu ar trebui sa aiba astfel de pretentii.

Nu intru in disputele legate de acest film, cine vrea sa aprofundeze poate citi acest articol din The Guardian si, evident, poate cauta pe Google alte asemenea opinii.

Va recomand sa vedeti Oamenii astia (You people), un film pe care nu regret ca l-am vazut. L-am vazut dupa o zi de vacanta, l-am vazut fiind intr-o tara straina, l-am vazut cu o halba de bere langa mine. Deci el completa o stare de bine pe care oricum o aveam. Pe care a completat-o perfect. La mine a functionat. Ramane sa descoperiti singuri daca la voi va functiona sau nu ori in ce alte contexte se potriveste acest film.

. Niciun comentariu la Oamenii astia (You people) – Netflix. Categories: 2023, Filme NETFLIX. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.