Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse

Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse este continuarea filmului Omul-Paianjen: In lumea paianjenului – Spider-Man: Into the Spider-Verse. Pana sa va vorbesc despre filmul in sine, va invit sa cititi cu atentie cele 2 titluri. Ganditi-va la diferenta dintre „prin” si „in”; ganditi-va totodata la diferenta dintre cuvintele englezesti „across” si „into”. Sunt convins ca din 100 de oameni, maximum 5 vor putea explica in mod coerent diferentele.

Nu o sa vi le spun, dupa cum stiti nu-mi place sa dau totul „mura-n gura”, insa am simtit nevoia sa semnalez acest lucru. Sa-l scot in evidenta.

Pentru ca tot sunt aici, trebuie sa va spun un lucru „dubios” legat de acel Spider-Man din 2018: desi l-am vazut, nu mai tin minte ABSOLUT NIMIC din el. Un film perfect uitabil. E drept, nu sunt fan infocat al filmelor cu super-eroi, al universurilor Marvel ori DC, deci nu-s neaparat un reper.

Chiar daca ulterior am cautat, m-am informat din diverse surse, in momentul intrarii in sala de cinema nu stiam nimic despre precedentul. Am aflat ulterior si parerea mea este ca puteti intelege 80% din acest nou Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse fara sa fi vazut precedentul. Care precedent film se gaseste pe 3 platforme de streaming: Disney+, Netflix si HBOmax. Deci nu va puteti plange ca n-aveti unde sa il vedeti.

Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse este o animatie conceputa ca o banda desenata in miscare. Fix asa pare totul, stii in fiecare secunda ca asta urmaresti, o banda desenata cinematografica. Daca ma intrebati pe mine, asa ar trebui sa arate toate filmele cu super-eroi. Nu doar ca ar fi mai spectaculos, mai original, dar ar fi si mai cinstit: sa nu cumva sa le mai confundam cu celelalte filme. Asa cum japonezii au „anime-uri”, la fel ar putea avea si americanii filme de genul. Ar fi scenariul ideal, ca sa zic asa.

Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse are, totusi, un mare defect: lungimea prea mare. Este oficial cel mai lung film de animatie, lucru care nu se justifica absolut deloc. Cu aceasta ocazie, revin asupra discutiei si repet ceea ce am zis de multe ori: acum vreo 7-8-9 ani, filmele comerciale si ultra-comerciale erau scurte, maximum 1h40, in timp ce filmele de arta, de festival, erau cele de peste 2 ore, uneori chiar de 3-4 ore. Doar ca, vedeti voi, e mult mai usor sa urmaresti un film de festival de 3 ore decat un film cu efecte. Mental, te concentrezi foarte mult la filmele de arta, iti pun mintea la contributie, insa ritmul lor lent te invita la meditatie, la gandire, la procesarea informatiilor. Cand, insa, vezi un film de 2h20 plin de efecte, oboseala este inerenta. Am iesit din sala de cinema „cu capul mare”, aveam impresia ca mai are un pic si-mi explodeaza. Am vazut filme mult mai lungi care m-au obosit mai putin.

Si nu, nu-mi dati exemplul filmelor indiene, caci acolo din 3 ore (adica 180 de minute), vreo 30, daca nu mai mult, se canta. Deloc obositoare. Chiar relaxante. Nu discut calitatea lor, nu discut cat de mult plac sau nu.

Revenind la Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse, mai trebuie sa spun 2 lucruri, pe care le voi spune impreuna, cumulat: desi povestea este buna, surprinzator de solida si de profunda (da, nu radeti: tema multiversurilor, universurilor multiple, paralele, nu este o tema usoara; chiar daca nu e deloc noua in Universul Marvel), ea este stricata de dialogurile mai mult decat puerile. Imaginati-va un copil precoce, genial pentru varsta lui, care rezolva ecuatii complicate, dar care cand deschide gura pare a avea o varsta mult inferioara celei din buletin. Un copil genial la stiinte exacte, care are un vocabular de maximum 100 de cuvinte, chiar si acelea formulate prost, fortat.

Nu arunc vinovatii, nu stiu cine a scris scenariul per ansamblu si cine s-a ocupat strict de dialoguri, eu vorbesc doar de rezultatul final. Unul surprinzator in ambele sensuri, depinde din care unghi privesti lucrurile.

Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse fix asta este: un film excelent vizual, surprinzator de bun ca poveste, cu niste dialoguri socant de … subtiri. 

Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse intra in circuitul normal al cinematografelor din 2 iunie 2023, fiind distribuit in Romania de InterComFilm. Eu l-am vazut in sala IMAX, insa sincer sa fiu, nu cred sa fie mari diferente intr-o sala normala. Vizual este superb, dar IMAX-ul nu pare a accentua prea mult.

. 3 comentarii la Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse. Categories: 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului – Spider-Man: Across the Spider-Verse

  1. Nu stiu de unde va luați informațiile sau doar sunteti superficial in anumite momente, asa cum l-ati facut pe Maniscalco columbian, desi el e italian, nici acest film nu este cel mai lung film de animatie.
    Va recomand mai multa atentie si mai multa informare prealabila pentru ca asemenea erori sunt destul de grosolane pentru cineva care activeaza in acest domeniu.
    Scrieti frumos, doar ca astfel de erori stirbesc din profesionalism.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.