Pana in zori – Until Dawn
Pana in zori – Until Dawn este un nou movie game, adica ecranizarea unui joc de succes. De aceasta data nu mai vorbim despre o serie de jocuri, ci despre un singur joc, aparut acum 10 ani pe PlayStation 4 (este produs de Sony). Inteleg ca intre timp a aparut si o varianta de PC a acestui joc. Evident, exista si o varianta remasterizata (grafica noua) pentru PlayStation 5.
Nu am jucat jocul in cauza, inteleg ca finalul, twist-ul, este un pic diferit in film, asa ca voi vorbi in continuare strict despre film, despre ce am vazut pe marele ecran de cinema.
Povestea din film este urmatoarea: la fix 1 an de la disparitia lui Melanie, sora ei Clover merge s-o caute impreuna cu cativa prieteni. Ei isi propun sa refaca traseul pe care l-a urmat Melanie. Ajung la un moment dat intr-un loc dubios, misterios, unde constata ca … pot muri de mai multe ori. Long story short: era un criminal mascat care ii tot omora, insa dupa un timp cu totii inviau si reveneau in acel loc, acea casa misterioasa. Doar ca … tineau minte ce patisera si, cel mai important, erau omorati de fiecare data in alt mod.
Afla cum pot iesi din acea bucla, dar constientizeaza si ca au un numar limitat de vieti. Vor reusi ei sa scape de acolo? Cati dintre ei vor supravietui? O vor gasi pe Melanie? Cine este criminalul care ii tot omoara si de ce face el acest lucru? Toate acestea le veti descoperi mergand #lacinema pentru a vedea Pana in zori – Until Dawn.
Nu vreau sa va vorbesc despre final, ar fi #spoiler, insa din punctul meu de vedere va urma un al doilea film care va explica totul. Practic, finalul nu e chiar final. Ma rog, sequel-ul nu a fost in mod oficial anuntat, dar finalul asta sugereaza.
Ca o scurta paranteza, inteleg ca jocul nu este unul de actiune, ci este un 3rd person unde trebuie sa iei niste decizii. Controlezi alternativ un tanar de acolo, insa actiunile tale ii influenteaza pe toti. Nu am jucat jocul, stiu ca am mai spus asta, insa mi se par relevante aceste precizari dintr-un alt motiv: eu nu am simtit atmosfera de gaming pe parcursul filmului. Asta din cauza tipului de joc. Paranteza inchisa.
Vorbeam cu cineva dupa film, amandoi constientizand faptul ca acum ceva ani ne-ar fi placut mult mai mult. Cand esti adolescent ori abia iesit din adolescenta, filmele cu adolescenti sunt preferatele tale. Le traiesti altfel. Cu cat te indepartezi mai mult de acea perioada a vietii, cu atat le traiesti mai putin. Nu mai este vorba de prezent, ci de trecut. Un trecut din ce in ce mai indepartat.
In cazul meu, daca as fi fost mai tanar cu 10 ani probabil as fi stiut si jocul, l-as fi jucat, asa ca as fi trait filmul de 2 ori mai intens.
Pe partea de horror sunt usor dezamagit din 3 motive:
- Este mult prea cliseic, parca-si propune dinadins sa bifeze absolut toate cliseele filmelor horror. In multe momente am avut impresia chiar ca este o parodie a genului horror. Ca sa rezum in limba engleza intregul film: a game-based scary movie. In sala lumea s-a distrat mai mult decat ar fi trebuit sa o faca la un film horror.
- Este un horror scarbos, fix ce nu imi place la acest gen. Ok, trebuie sa ma sperii, dar de ce trebuie sa ma si ingretosezi? Noroc ca nu a apasat prea mult acceleratia scarboseniilor.
- Desi filmul este foarte intunecat (apropo de asta, luminitele telefoanelor si, mai nou, ale ceasurilor inteligente sunt deosebit de enervante la filme de genul), atmosfera nu a parut chiar de horror. Atunci cand stii ca personajele au mai multe vieti (nu va spun cate!), parca nu mai mai esti atat de speriat de ideea ca unul sau altul dintre personaje vor muri. Dimpotriva: parca astepti cu bucurie o noua moarte a lor. Ceea ce, pe de-o parte, strica partea importanta a unui horror, dar pe de alta parte este fix ideea de baza a filmului.
Nu v-am zis nimic de regie si de actorie pentru ca vreau sa le descoperiti singuri. Zic doar atat: regizor este
David F. Sandberg. Daca numele nu va spune nimic inseamna ca nu le prea aveti cu filmele horror. E drept, a regizat si 2 prostioare cu super-eroi (cele 2 Shazam!, primul slab si al doilea bun doar pentru ca asteptarile de la el era foarte slabe), dar zicem ca poate fi iertat. Nu de alta, dar a regizat si niscaiva filme serioase la viata lui (in frunte cu superbul Lights out!).
Pe actori ii veti descoperi singuri. Aici am insa un mic „avertisment”: in joc aveti cativa actori celebri, in frunte cu Rami Malek, actori pe care NU ii regasim si film. De ce anume lipsesc ei nu as putea sa spun. Poate avem mai mult noroc in partea a doua…
Voi mergeti sa vedeti in sala de cinema Pana in zori – Until Dawn, film care mie mi s-a parut decent. Mi s-a parut ca nu si-a atins potentialul pe care-l avea. Insa trebuie sa admit ca potentialul sequel ar putea explica multe lucruri si, deci, ar putea face ca mini-seria sa devina una excelenta. De top. De referinta pentru genul horror si pentru genul movie game.
Pana in zori – Until Dawn intra in cinematografe de maine, 25 aprilie 2025, fiind distribuit in Romania de InterComFilm.
Be the first to leave a reply