Pe cand un film cu Iisus din perspectiva ortodoxa?

Pe cand un film cu Iisus din perspectiva ortodoxa?

 

 

Nu-i inteleg pe ortodocsi, fie ei rusi, greci sau romani. Sau pe unde or mai fi ortodocsi. Serios: nu pot sa-i inteleg.

Se tot plang de filmele occidentale, neo-marxiste, care intineaza credinta. Care se iau de Sfanta Biserica…

Se tot plang de civilizatia si cultura imperialista, care ataca tot ce este Sfant, care vrea sa-l scoata pe Dumnezeu din sufletul oamenilor. Care se lupta cu Dumnezeu.

Ataca fiecare film cu tematica religioasa. Fiecare film are ceva defecte, fiecare este o rastalmacire a adevarului Biblic. Adevarului, zic ortodocsii, istoric.

Se tot plang ca, mai nou, vin neo-protestantii, pocaitii, peste ei. Peste noi adica. Uitati-va la Becali ce parere are chiar si despre protestanti. Despre neoprotestanti, sectanti, Iehovisti gen Sabau, nu trebuie sa mai amintesc …

Se tot plang de corectitudinea politica si de modul in care incearca ceilalti sa rescrie istoria. Sa rescrie credinta.

Se plang, se plang si iarasi se plang. Fara sa faca nimic.

De ce ditamai BOR-ul, indiferent cine a fost, este si va fi in fruntea ei, nu a finantat pana acum vreun film ROMANESC cu tematica religioasa? Sa vedem si noi perspectiva crestin-ortodoxa a rastignirii.

Caci ultimul Maria Magdalena mi s-a parut a avea multe idei neo-protestante. Ceea ce e firesc: e facut de americani, de acolo i-o fi venit finantarea.

Dar rusii ce au pazit? Grecii ce au pazit? Cultura greaca a produs o carte gen Ultima ispita a lui Iisus, ecranizata de americani, ce-i drept (de Scorseze), dar nu a putut produce un film grecesc despre rastignire. Repet, o viziune ortodoxa, AUTENTICA, asupra rastignirii.

Este gresit sa ARATI, printr-un film, acel eveniment tragic? Sa-l prezinti asa cum stii tu, din perspectiva ta, SINGURA autentica (ma rog, conform propriilor conceptii)?

La modul serios: cinematografia romaneasca se plange de lipsa de fonduri, se plange ca nu atrage spectatorii in salile de cinema, se plange ca nu se mai uita romanii la filmele romanesti, dar un astfel de film, care ar atrage deopotriva romanii si strainii, care ar atrage spectatorii atat in salile de cinema, cat si ulterior la tv, de ce nu este nici macar luat in calcul?

Un film cu Iisus, facut eventual in limba engleza, pentru publicul din intreaga lume, foarte corect religios si incorect politic, ar avea succes. Si, strict pentru televiziunile noastre, ar fi mai important decat Iisus din Nazaret, Patimile lui Cristos si Ultima Ispita a lui Hristos la un loc.

Doar ca, din prostie, ignoranta sau din alt motiv, ortodoxia refuza sa se foloseasca de cinematografie. Romanii refuza sa faca un film cu Iisus. Fie din teama, fie dintr-un motiv care-mi scapa.

Dac-ar fi dupa mine, as face atat un film cu Iisus ultra-religios, cat si ecranizari dupa carti tip Biblia Pierduta si Testamentul lui Abraham. Dar na, io-s special. Cica.

Serios, ce-mi scapa aici? De ce un film cu Iisus poate aparea doar venit de peste Ocean?

. 1 comentariu la Pe cand un film cu Iisus din perspectiva ortodoxa?. Categories: Cinemilii speciale. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Pe cand un film cu Iisus din perspectiva ortodoxa?

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.