Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes

Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes este teoretic al IV-lea film al seriei. Practic, vorbim de reboot-ul seriei, de ceea ce a inceput in 2011 cu Rise of the Planet of the Apes (tradus la noi Planeta maimutelor: Invazia).

Toata aceasta serie, toate seriile mai precis, au ca punct de plecare o carte, Planeta maimutelor, scrisa de un romancier francez in anii 60 (Pierre Boulle in 1963). Cartea la noi se gaseste doar prin anticariate. Editura Humanitas, unde inteleg ca a aparut in 2001 (desi par a se gasi si editii mai vechi, aparute probabil in perioada comunista). Puteti incerca, daca doriti neaparat, sa comandati editia in limba engleza. Cea mai buna editie pare a fi cea cu coperta de piele ecologica, aparuta in 2010 la Editura Adevarul.

Pentru cine nu stie, premisa este ca un virus a dat peste cap intregul glob pamantesc: pe maimute le-a facut mai inteligente, le-a facut vorbitoare, iar pe oameni i-a facut mai putin inteligenti, majoritatea dintre ei, dar nu toti, nemaiputand vorbi. Asa ca planeta ar trebui condusa de cei mai destepti, nu? Cum s-a ajuns aici si ce este cu acel virus (de fapt, un experiment medical esuat testat initial pe maimute, care la oameni a avut efectul contrar) stim din filmele anterioare. Insa acestea sunt irelevante acum, ele sunt istorie la propriu.

Sa revin totusi la oile noastre (de fapt, la maimutele noastre). Desi actiunea oricum se petrece intr-un viitor indepartat (in carte se vorbea despre anul 2500), in acest nou Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes actiunea se petrece la generatii bune dupa moartea lui Caesar. Iar factiunile care se confrunta nu sunt 2, ci sunt … 3: avem oamenii, reprezentati de brava Mae (interpretata excelent de Freya Allan) si 2 tipuri de maimute, cele mascate si cele nemascate. Da, ati citit bine: exista un tip nou de maimute, un clan bine organizat, care vrea sa conduca lumea si sa se razbune pe mileniile de asuprire omeneasca asupra speciei lor. Pentru ca-si doreau cu orice pret sa conduca (de fapt, conducatorul lor, vedeti voi cine este acesta), ele sunt dispuse sa calce la propriu pe cadavre, sa omoare chiar si alte maimute, daca acestea se opun planului. Cine sunt „maimutele libere” si cum se termina acest nou razboi va las pe voi sa descoperiti.

Eu va voi povesti despre latura politica a filmului, una esentiala in anul de gratie 2024. Incep prin a-mi face mea culpa, prin a spune ca nu pricep in ruptul capului cum de nu am apreciat pana acum la adevarata sa valoare aceasta serie. Are referinte politice foarte concrete, are mesaje politice foarte bine tintite, are atatea lucruri din care putem invata.

Chiar daca este gresit sa asemanam populatia de culoare cu maimutele, rasistii au facut asta dintotdeauna, asemanarile dintre ce fac maimutele in acest film si ce vor sa faca unii oameni de culoare sunt izbitoare. Mai tineti minte meciurile de fotbal care incepeau cu jucatorii celor 2 echipe care ingenuncheau? De ce faceau asta? Pai simplu: pentru ca populatia alba sa-si ceara scuze pentru secolele de asuprire asupra populatiei de culoare. Cam ce voiau maimutele mascate: RAZBUNARE!

Nu vreau sa intru in detalii, chiar urasc spoilerele, insa chiar simt nevoia sa revad seria, inclusiv filmele vechi, din anii 60. Da, eu le voi judeca cu ochii si mintea din 2024, dar fix acesta este farmecul filmelor SF: ele deseori anticipeaza LA VIRGULA viitorul. Pare ca-l scriu pentru ca il cunosc amanuntit.

Un alt lucru important este cel legat de „revenirea la situatia de dinainte”. Am auzit povestea asta foarte des in pandemie. Erau oameni care chiar isi doreau sa se revina la ce era inainte. Din pacate insa, NICIODATA nu se revine la ce era inainte. Telemunca (munca de acasa) este o realitate, unii oameni lucreaza si acum de acasa, chiar daca pe partea de evenimente, de spectacole, lucrurile PAR a fi revenit la ce era inainte. PAR, dar nu sunt LA FEL!

Despre durata filmului (145 de minute) nu spun decat atat: este excesiv de mare, putea fi lesne scurtat cu macar 20 de minute. Un film de 120 de minute ar fi fost de ajuns, chiar daca momentele moarte nu sunt atat de deranjante. Nu este un mare defect, insa un film mai scurt ar fi fost unul mult mai intens, mai dinamic.

Un ultim lucru demn de mentionat despre noul Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes: regizor este Wes Ball, care pana acum a mai regizat doar seria Maze Runner. As zice ca in sfarsit a facut si el un film serios. Aici reuseste o treaba buna, desi sunt convins ca un regizor de top ar fi putut scoate mai multe din poveste. Cu toate astea, marele Tim Burton a dat-o rau de tot in bara in 2001 cu Planeta Maimutelor, asa ca uneori un regizor decent se poate dovedi omul potrivit la locul potrivit.

Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes este per total un film excelent. Poate fi vazut si separat de restul seriei, dar eu am de gand sa ma reapuc de precedentele filme. In momentul scrierii acestui articol, filmele se gasesc pe platforma Disney+.

Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes intra in cinematografe din 10 mai, fiind distribuit in Romania de Forum Film.

 

. Niciun comentariu la Planeta maimutelor: Noul regat – Kingdom of the Planet of the Apes. Categories: 2024. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.