Predatorul este un „reboot” mult prea comic

Relatia noului Predatorul cu restul seriei este una interesanta. Cei care l-au vazut au impresia ca nu are nicio legatura cu seria, ca ar fi un reboot. Ca seria o ia de la capat, pe un drum nou. Adevarul este undeva la mijloc, ideea de baza ramane, insa, aceeasi: filmul poate fi inteles si de sine statator. Drept urmare, eu nu am mai stat sa le revad pe celelalte, dar nici referiri explicite in film nu am gasit. Desi nu as putea nega pe de-a-ntregul faptul ca e un reboot. Pentru curiosi, aici gasiti un articol edificator.

E drept, fanii seriei sustin ca producatorii de fapt nu au vazut niciunul dintre filmele anterioare. Ori, zic eu, le-au vazut si si-au propus dinadins sa faca un film total diferit. Sa se rupa de trecut. Ceea ce tind sa cred ca e adevarat in acest caz, insa tot ramane intrebarea de ce ai vrea sa faci o serie noua, total diferita, ca atmosfera, ca ritm, ca gen cinematografic.

Caci Predatorul cel nou nu este, oricum ai lua-o, un horror. Si, desi mor o gramada de oameni, in modalitati destul de diverse, nu l-as putea numi nici thriller. Este o drama cu accente de thriller, care are multe, exagerat de multe momente comice. Atmosfera este una de film de razboi amestecata cu atmosfera de SF. Nimic infricosator, nimic inspaimantator. O bascalie cap-coada, o ironie adresata tuturor, parca adresata inclusiv francizei in sine.

Despre ce-i vorba in Predatorul cel nou? Un Predator ajunge pe Pamant, urmarit fiind de alt predator. Acesta din urma se dovedeste a avea capacitatea uimitoare de a prelua ADN de la toate speciile, de pe toate planetele. Acum, cine urmareste Predatorul si cu ce scop ramane sa descoperiti singuri. La fel cum veti descoperi cine sunt NEBUNII, la propriu si la figurat, care il vor infrunta efectiv.

In afara de atmosfera, deloc de horror, si a lipsei acute de logica, noul Predatorul (The Predator, articulat) nu pare a avea defecte majore. Entertainment pur, pleci relaxat din sala de cinema, chiar daca cu greu ai putea spune ce gen de film tocmai ai vazut. Interpretari decente, efecte vizuale decente, auditiv nu sta rau. Te uiti la un extraterestru cum omoara oameni, razi, plangi, incerci sa gasesti explicatii logice (si o lasi balta deseori)…. Film de popcorn, in cazul in care altceva chiar nu-ti vine-n minte.

In final, simt nevoia sa fac o observatie … gramaticala. Cei care au facut seria aceasta sunt cu adevarat nazisti gramaticali. Ei te obliga sa fii atent la fiecare cuvant, care trebuie corect articulat, corect pus la singular ori la plural. Caci am avut, in ordine: Predator (1987), Predator 2 (1990), Alien vs Predator (2004), Aliens vs Predator (2007), Predators (2010) si acum acest The Predator (Predatorul) in 2018. Nazisti gramaticali cinefili, fix asta sunt cei care au gandit intreaga serie!

Predatorul intra in cinematografele din 14 iunie, fiind distribuit in Romania de Odeon Film.

 

. Niciun comentariu la Predatorul este un „reboot” mult prea comic. Categories: 2018. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.