Proiectul Colibri – The Hummingbird Project

Proiectul Colibri – The Hummingbird Project este un film aparut in 2018, care aterizeaza in cinematografele patriei cu 3 ani intarziere.

Cu o distributie interesanta, unde Salma Hayek acapareaza toata atentia (atat pe afis, cat si in film), Proiectul Colibri ne spune o altfel de poveste despre lumea banilor. Plecand de la dictonul celebru „Informatia inseamna putere”, filmul ne arata cum mai multe enitati/firme concureaza pentru a produce o conexiune de internet cat mai rapida. Daca informatia inseamna putere, atunci cine o primeste primul este cel care detine puterea. Vorbind, deci, despre secolul 21, vorbim despre rapiditatea conexiunii la internet, rapiditate care se traduce in milisecunde: trebuie sa ai o conexiune cu cel putin 1 milisecunda mai rapida decat concurenta, decat restul.

Verisorii Anton si Vincent Zaleski lucreaza initial pentru Eva Torres, insa parasesc compania acesteia, urmand a face pe cont propriu o conexiune mai rapida decat a firmei pe care fosta lor sefa o conducea. Ei urmau sa instaleze o fibra optica directa intre Kansas si New Jersey.

Cele 3 personaje principale mi se par extrem de misto luate in parte si fabuloase vazute ca un triunghi: initial, Eva Torres era sefa celor 2 verisori, pentru ca apoi ei sa devina concurenti. Anton era geniul, tocilarul, cel care trebuia sa gandeasca algoritmul, omul care se ducea intr-o camera de hotel cu tot echipamentul necesar pentru a coda si pentru a gasi algoritmul potrivit, in timp ce Vincent era omul de vanzari, descurcaretul, ambitiosul, omul care facea, la propriu si la figurat, munca murdara.

Si mai interesanta este relatia dintre ei: desi in mod cert Anton era cel mai destept, geniul, Vincent era cel care-l dirija, cel care l-a facut sa paraseasca firma Evei, cel care l-a adus in proiectul acela nebunesc, cel care-l batea la cap sa scoata cu o milisecunda mai mult. Altfel, din punct de vedere personal Vincent era singur, iar Anton era casatorit cu copii (fie vorba-ntre noi, chiar si-n relatie era „vioara a doua”).

Eva Torres era o persoana lipsita de scrupule, ambitioasa pana peste limita, dar corecta in felul ei. Va las pe voi sa descoperiti cum se comporta cu angajatii, ce reactie are cand vede demisiile celor 2 veri Zaleski si ce face atunci cand aude de planul lor.

Mi-a placut Proiectul Colibri – The Hummingbird Project, intens, plin de suspans (pe bune, desi din trailer pare previzibil, nu e nimic previzibil in el), insa finalul m-a pus pe ganduri din toate punctele de vedere. Adica, intr-un fel, dintr-un anumit unghi, este un final bun, te pune pe ganduri, usor filosofic, interogativ. Pe de alta parte, fiind fan al finalurilor certe, m-a cam dezamagit. Nu a fost chiar finalul meu preferat.

In final, fac o marturisire: nu am tinut cu niciunul dintre cele 3 personaje. Fiecare era, in felul sau, personaj negativ, asa ca eram pregatit sa ma bucur de infrangerea oricaruia dintre ei. De fapt, una dintre morale fix asta este: in lumea aceea a afacerilor nu exista personaje pozitive. Si, ca bonus, oamenii aia viseaza algoritmi si cum sa castige bani, ignorand esentialul: cei pe seama carora castiga bani. Cel care produce lamai in Zimbabwe, de pilda, este cantitate neglijabila, este ceva ce nu intra in algoritmul complicat al programatorului.

Proiectul Colibri – The Hummingbird Project intra in circuitul normal al cinematografelor din 28 mai, fiind distribuit in Romania de Prorom & HappyCinema. Eu l-am vazut la Happy Cinema Bucuresti, din Liberty Mall.

ps: Proiectul Colibri – The Hummingbird Project are un trailer excelent. Pe mine m-a atras trailerul, altfel poate nu vedeam acest film.

 

. 1 comentariu la Proiectul Colibri – The Hummingbird Project. Categories: 2018, 2021. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Proiectul Colibri – The Hummingbird Project

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.