The Secret Scripture – diferenta dintre o actrita si o lautareasa – BIFF 2017
The Secret Scripture – diferenta dintre o actrita si o lautareasa – BIFF 2017
Unul dintre festivalurile de film bucurestene (aici nu-mi dau seama dupa ce criteriu ar trebui sa spun care-mi mai bun si care nu) este B-IFF. Sau, ca sa fiu mai specific, B-IFF. Denumirea completa este Bucharest International Film Festival.
Invitata de anul acesta este reputata actrita Vanessa Redgrave. Filmul de debut al festivalului este unul dintre cele mai recente filme in care ea joaca, The Secret Scripture.
Aici, ea joaca rolul unei batrane internate intr-un azil de nebuni si o face absolut senzational. Incredibil. Sa va spun ca Vanessa Redgrave este nascuta in 1937 (adica are 80 de ani)? La aceasta varsta ea duce la capat un rol EXTREM de greu. Nu are rolul principal, dar este cu adevarat ACTRITA din acest film.
Povestea completa a filmului este urmatoarea: Roseanne McNulty este o femeie frumoasa, care ajunge intr-un sanatoriu de boli mintale in conditii destul de obscure. Este acuzata de pruncudiere, insa ea, timp de 50 de ani, nu doar ca neaga acest lucru, dar este convinsa chiar ca al sau copil traieste. Misterul vietii sale se afla intr-o Biblie a ei, unde si-a notat intreaga viata. Un reputat psihiatru este rugat s-o examineze inainte ca sanatoriul unde era ea internata sa fie inchis, iar ea sa fie mutata in alta parte.
Va ziceam de Vanessa Redgrave ca o interpreteaza pe Rose, insa nu v-am zis complet: ea o interpreteaza pe Rose batrana, la 80 de ani, insa Rose tanara este interpretata de Rooney Mara.
Si fix aceasta este marea problema a filmului. Personal, nu mi-a placut niciodata Rooney Mara ca actrita. Unii spun ca in acest film nu ar fi jucat prost, execrabil, ci doar slab spre decent. Adica, as completa eu, mediocru. Pot fi de acord cu acest lucru. Problema este, insa, alta: interpretarea acesteia se vede in contrast cu interpretarea Vanessei Redgrave. Iar diferenta dintre cele 2 este diferenta dintre un actor si un lautar (este permis termenul de LAUTAREASA?! oi fi gresit, oare, folosindu-l in titlu?). Sau chelner. Fara sa am nimic cu aceste meserii, doar ca nu au legatura cu actoria. Cand acelasi personaj este interpretat de 2 actrite, una super-actrita, iar cealalta foarte slaba o actrita medie, diferentele se vad mult mai accentuat.
Altfel, o poveste misto, deloc previzibila (pe bune, pana spre final nu-mi dadusem seama de deznodamant), bine construita. Filmul, cinematografic vorbind, este extrem de bine filmat. Filmul are multe calitati, merita vazut. Pacat, insa, ca unicul sau defect iese atat de mult in evidenta. Mare pacat.
Iar problema principala pusa in film este legata de bagajul genetic al unui bolnav psihic. O problema extrem de interesant pusa: daca ai avut ruda bolnava psihic, automat esti si tu susceptibil de a fi. Deci la cea mai mica abatere esti internat. Fara sa dau spoiler, spun doar ca, fix cum se spune in limbajul popular, unii dintre cei mai nebuni oameni de pe acest pamant sunt medicii psihiatri. Sau, ca sa ramanem pe taramul geneticii, atunci cand ai in familie persoane cu probleme psihice uneori ajungi in spitalele de psihiatrie … de cealalta parte a baricadei.
The Secret Scripture a deschis BIFF 2017, fiind, dupa mine, un debut cu dreptul pentru festival. Daca va rula prin alte festivaluri ori va fi difuzat la tv, este un film pe care trebuie sa-l vedeti. Este ecranizarea unei carti aparute in 2008 si, din ce mi-a zis cineva care a citit-o, respecta buchia cartii in proportie de 90%. Salutari CINEMILE tuturor!
Be the first to leave a reply