Servitorii – Servants
In toamna (octombrie 2020), ultimul film vazut la cinema inaintea reinchiderii salilor a fost Corpus Christi. Din aceeasi arie culturala, ca sa zic asa, vine si Servitorii, un film care se petrece, de aceasta data, in Cehoslovacia comunista.
Avem un seminar teologic amenintat cu inchiderea. Alternativa era mai rea: colaborarea cu regimul totalitar si cu politia politica. Vlad Ivanov este securistul santajist, care incearca sa-i faca pe toti, profesori si elevi, sa colaboreze. Ce alegere face decanul, ce alegeri fac elevii si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
La finalul filmului, vazut la Happy Cinema imediat dupa horrorul Casa Bantuita, ma tot gandeam ce as fi facut (ce ar fi de facut) intr-o astfel de situatie. Fara sa iau in considerare latura spirituala, sunt totusi ateu, incerc sa ma gandesc strict la cea umana. Pe de-o parte, decanul are responsabilitatea vietii si a constiintei mai multor oameni (colegi profesori si elevi), dar pe de alta parte are pe constiinta si sufletele oamenilor de rand, pentru care un preot slujeste. Colaborarea cu un regim criminal inseamna legitimarea indirecta a acestuia. Sa nu mai vorbesc despre oamenii care ar putea patimi de pe urma acestei colaborari.
Pentru ca in acest film joaca Vlad Ivavov, actor obisnuit cu rolurile ecumenice din Ana mon amour (cand este preotul la care se spovedesc personajele) si mai ales din filmul Un pas in urma serafimilor (unde este vorba tot despre un seminar teologic), m-am gandit un pic cum ar fi aratat acest film daca s-ar fi desfasurat in Romania comunista. Despre securitatea noastra se spune ca era mai lipsita de scrupule, mai dura, dar totodata mai eficienta (conform standardelor proprii) decat echivalentul ei cehoslovac. Cu toate astea, diferenta fundamentala ar fi data de Biserica Catolica si relatia seminarului teologic cu Papalitatea, cu Vaticanul. Politic vorbind, seminariile teologice catolice erau deopotriva mai periculoase si mai importante. Cele ortodoxe erau cumva izolate, singura miza, deloc de neglijat ca importanta, era colaboraea ulterioara a preotilor. Cea mai sincera marturisire este cea facuta preotului.
Legat de Vlad Ivanov, pot spune ca are din nou un rol excelent, ce m-a surprins placut fiind faptul ca nu se cunostea absolut deloc faptul ca el a invatat limba special pentru acest film. Pare un nativ, pare de acolo, din film.
Revenind la intrebarea de mai sus, pe care mi-am pus-o la sfarsitul proiectiei, nu pot spune ca am un raspuns cert. Unul cu adevarat sincer evident nu am. Nu ca nu mi-as dori, ci pentru ca pur si simplu mi-ar fi foarte simplu sa spun dupa mai bine de 30 de ani de la caderea Cortinei de Fier ce viteaz as fi fost eu in vremurile alea, ce moral, ce drept, ce alegeri corecte si bune as fi facut. Nu pot face asta si, in plus, exact cum ziceam, nu prea existau alegeri 100% corecte. Fiecare alegere era in sine gresita, fiecare era insotita de victime, de oameni care sufereau, intr-un sens sau intr-altul, din cauza ei. In plus, in acei ani nu se intrevedea nicio scapare, nicio iesire, nicio luminita la capatul tunelului. Da, daca oamenii ar fi stiut ca va cadea comunismul in 1989 ar fi actionat altfel. Dar cine putea prevedea asa ceva?
Nu va semnalez mai multe, nu va vorbesc nici despre alegerile regizorale (va dezvalui doar faptul ca e un film alb-negru, lucru pe care oricum l-ati fi vazut in trailerul de la finalul articolului), nici despre inceputul specific filmelor NOIR, ci va invit doar sa vedeti Servitorii, un film excelent despre o perioada intunecata din istoria Europei de Est.
Va invit, de asemenea, sa vedeti acest film in salile de cinema, acolo unde este posibil acest lucru. Servitorii vazut intr-un intuneric specific salilor de cinema, intr-o liniste pe care doar acolo o puteti intalni (nu e film care sa atraga public negativ, deci va veti putea bucura de acea liniste) se savureaza si intelege altfel.
Servitorii este, per total, un film excelent, unde Vlad Ivanov face iarasi un rol excelent. Merita vazut pentru mixul de genuri cinematografice, mix pe care va invit sa-l descoperiti singuri 🙂
Servitorii – Servants a avut premiera-n Romania pe 26 februarie, fiind distribuit in tara noastra de Transilvania Film.
Be the first to leave a reply