Toate fricile lui Beau – Beau is afraid – American Independent Film Festival 2023

Toate fricile lui Beau – Beau is afraid este cel mai nebunesc film al acestui an. Este tipul de film la care te poti uita de 10 ori si tot nu intelegi tot ce era de inteles. Nici macar nu stii daca l-ai inteles sau nu, daca ai plecat de la premisa corecta.

Toate fricile lui Beau este un film despre moarte, pentru ca totul pleaca de aici: Beau vrea sa-si viziteze mama, ceva il impiedica sa o faca, apoi el afla ca mama lui a murit. Deci in loc sa-si viziteze mama in viata, va trebui sa se duca la inmormantarea ei.

Teoretic, dar doar teoretic, vedem drumul initiatic al lui Beau, cu toate obstacolele, reale si imaginare, pe care le intalneste, pe care le infrunta (cu succes?). Asta teoretic.

La final, insa, stai si te intrebi ce ai vazut? Oare primul tau gand, primul instinct, este cel corect? Sunt multe alte perspective, multe alte posibilitati, fiecare dintre ele insemnand, de fapt, un alt film.

De pilda, Nipemi are o perspectiva religioasa (ATENTIE! articolul link-uit contine ceva spoilere!),considerand ca Beau este mort, tot ce vedem noi fiind un mare purgatoriu. Referintele religioase sunt multe, nici nu cred ca le-am identificat (corect) pe toate, doar ca daca plecam de la premisa asta, ca totul este un purgatoriu, ajungem intr-un punct mort. Multe chestii devin greu daca nu imposibil de explicat.

Nu va voi spune care este perspectiva mea, care este sfatul meu, cum ar trebui sa-l priviti. Nici macar nu va pot indemna sa mergeti sa-l vedeti. Nu doar ca nu este un film pentru oricine, dar nici nu cred ca este un film de vazut #LaCinema.

Chiar cred ca astfel de filme, grele, complexe, profunde, trebuie vazute acasa (legal, nu voi milita niciodata pentru piraterie!), trebuie intrerupte des, trebuie cautat intre scene semnificatia fiecarui obiect, fiecarui gest. Este ACEL tip de film pe care il vei intelege greu, acel tip de film care iti solicita intreaga ta cultura generala, intreaga atentie, intregul bagaj cultural, deopotriva cultural, cinefil si filosofic.

Auzisem mai demult, acum peste 15 ani, o definitie simpatica a filmului psihologic: acel film din care nu ai inteles nimic. Eu mult timp am avut impresia ca oamenii lauda anumite filme doar ca sa se bata cu pumnu-n piept ca-s destepti, ca-s superiori intelectual altora. Ei de fapt nu au inteles multe filme, dar ascund asta prin multe artificii lexicale.

Daca as fi vazut Toate fricile lui Beau acum 15 ani, cu siguranta as fi spus ca face parte din aceasta categorie. Ca, de fapt, NIMENI nu a inteles nimic din el, dar putini au curajul sa recunoasca asta.

Eu nu ma gandisem la perspectiva purgatoriului, dar dupa ce am aflat-o mi-am dat seama ca as fi vazut cu totul alt film daca cineva mi-ar fi sugerat-o inainte sa intru in sala de cinema. Pur si simplu as fi cautat non-stop referinte biblice, religioase, si as fi interpretat totul in acest sens.

Am dubii daca as fi facut bine. Ma bucur ca n-am facut-o, ca sa zic asa.

Nu, nu am o perspectiva unitara, eu am vazut multe lucruri, multe referinte, biblice, filosofice, psihologice, chiar politice, am vazut cateva referinte la Joker (filmul in care a stralucit Joaquin Phoenix), plus evident alte cateva referinte cinefile. Fiecare scena, discutata separat, poate avea sens. Dar inca nu m-am prins care este sensul lor ca tot unitar. Daca nu m-am prins nu inseamna insa ca acel sens nu exista.

E drept, as evita sa recomand Toate fricile lui Beau publicului larg. E tipul de film care poate, la modul propriu, sa goneasca publicul din salile de cinema. Daca eu as recomanda unor prieteni asa ceva, 10 ani de zile nu s-ar mai lua dupa recomandarile mele. Si culmea e ca nu i-as condamna. Punandu-ma in locul lor, le-as da dreptate.

Si mai e ceva: Toate fricile lui Beau nu e film de mall. Eu l-am vazut la Elvira Popescu, in cadrul American Independent Film Festival 2023. Chiar si aici au fost spectatori care au parasit sala. Dupa vreo ora au plecat primii. Nu au plecat multi, insa la fiecare 10-15 minute mai pleca cineva. Stand in spate de tot, foarte aproape de iesire, treceau pe langa mine. Ii simteam. Nu am stat sa-i numar, dar sunt convins publicul de mall ar reactiona altfel. Mai ales ca la un astfel de film popcornul ar fi ceva absurd (desi cu siguranta il veti intalni!).

Nu zic, Toate fricile lui Beau vazut la calitate maxima este o EXPERIENTA. Cum te raportezi la ea tine de fiecare-n parte. Personal, nu voi merge sa-l revad pentru ca inca nu i-am descoperit miza. Nu l-am inteles nici 30%, insa nu vad ce as obtine atat de mult daca l-as intelege macar 60%. Dar, nu neg, este o EXPERIENTA pe care o recomand doritorilor.

Toate fricile lui Beau  va intra in circuitul normal al cinematografelor pe 12 mai 2023, fiind distrbuit de Bad Unicorn.

3 thoughts on “Toate fricile lui Beau – Beau is afraid – American Independent Film Festival 2023

  1. De prost gust ce ai facut. Am citit si cronica lui Nipemi si saracul s-a chinuit sa isi ascunda spoilerele si tu faci trimitere la cronica lui prezentand direct interpretarea lui? Il mai si ataci subtil. Rusinos, esti ditamai omul si nu ti-a trecut prin cap ca nu e OK ca spoilerele lui pe care le-a marcat asa tu le dai direct la tine? Adica am evitat spoilerele lui la el ca m-a avertizat si le citesc la tine.

    1. Imi pare rau nu ca am recomandat acel articol, este un articol util, care-mi place, pe care-l apreciez, ci pt ca nu l-am semnalat ca atare.

      Scuzele mele tuturor celor care l-au citit! Desi, ca o micuta paranteza, e discutabila faza cu spoilerele, e un film de 3 ore la care notiunea de spoiler este foare vaga. Chiar si daca l-as povesti pe tot n-as putea spune cu adevarat ca am facut spoiler.

      Dar da, vina mea e ca nu l-am semnalizat ca atare! Mea culpa!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.