Traind printre demoni: E mana diavolului (Conjuring 3)

Traind printre demoni: E mana diavolului (cunoscut si sub numele de Conjuring 3) este parte a universului Conjuring, practic un nou caz rezolvat de celebrii Ed si Lorraine Warren. Chemati initial la exorcizarea unui copil, ei ajung fara sa vrea la un caz mult mai complicat si unic prin implicatiile sale juridice: pentru prima data in istorie justitiei din SUA, un inculpat s-a aparat in instanta sustinand posesia demonica.

Vazusem la un moment o mema extrem de interesanta vizavi de cum faci un horror sa fie infricosatoare: ingredientul 1, ingredientul 2 … si la final scrii BAZAT PE FAPTE REALE.

Fix asa stau lucrurile aici, caci pe mine nu m-a speriat filmul in sine, nici scenele luate separat, nici povestea in sine, insa m-au speriat implicatiile juridice.

Traind printre demoni E mana diavolului (Conjuring 3) proces
Poza luata dintr-un articol care face comparatia film vs realitate. Vi-l recomand.

Este o replica la inceputul filmului legata de credinta: Atat timp cat in procese se face juramant religios inseamna ca justitia admite existenta lui Dumnezeu. Acum este timpul sa admita si existenta diavolului. Si, obiectiv vorbind, teologic, admitand existenta lui Dumnezeu admiti automat si existenta diavolului.

Pe mine nu ma sperie ca as putea fi candva posedat de vreun demon, nu ma sperie nici ca as putea intalni un astfel de om, ci ma sperie posibilitatea ca cineva, in SUA, in Anglia, in Franta ori mai ales in Romania, s-ar putea apara pe baza eventualei posesii demonice.

Nu va zic cum se termina filmul, adica verdictul exact, ar fi un mare spoiler, acest verdict fiind, zic eu, unul dintre principalele motive pentru care voi mergeti la film, insa nu pot sa nu-mi imaginez cum ar arata o astfel de aparare in Romania. Cine ar trebui intrebat, pe baza caror probe ar trebui admisa posesia? In plus, neavand jurati, ci judecatori, ce ar trebui sa faca acestia? Pe baza carui articol din lege ar trebui ei sa admita existenta acelei posesii? Daca pe baza unei expertize psihiatrice s-ar dovedi lipsa discernamantului, inculpatul ar trebui internat intr-un spital de boli psihiatrice, loc in care s-ar putea vindeca nu pe baza unui tratament medicamentos, ci pe baza unei exorcizari. Una care, stim cu totii, la Tanacu a dat gres.

Traind printre demoni E mana diavolului (Conjuring 3) Ed Warren

Revenind la povestea filmului Traind printre demoni: E mana diavolului, am o mare problema legata de intriga. Intr-una dintre primele scene, vedem cum demonul accepta pur si simplu sa plece din sufletul copilului si sa intre in sufletul unei rude de-a sa (vedeti voi exact despre cine e vorba). Iar acea persoana, in loc sa se comporte instant ca un posedat, se potoleste, se calmeaza si incepe sa actioneze doar la ceva timp dupa. Totul, bineinteles, fara ca altcineva (in afara de Ed, care a putut spune asta decat dupa cateva zile) sa observe.

In mod normal n-as fi semnalat aceasta fractura logica, nu m-ar fi deranjat, filmele horror avand „o logica interna”, una diferita de logica noastra, de toate zilele, insa acest film se lauda a se baza pe fapte reale. Apai daca filmul se lauda a fi real atunci am pretentia sa fie si logic, sa fie cu sens.

Ajungand la partea infricosatoare, pot spune ca cea mai buna parte este cea finala, scena de final, de deznodamant, de rezolvare a conflictului, este singura scena autentica de horror din tot filmul. In rest, strict din acest punct de vedere, filmul este pregatirea acestea scene: pentru ca ea sa aiba sens trebuia sa aiba o poveste in spate, trebuia sa cunoastem personajele si trebuia sa fim speriati cu faptul ca totul s-a intamplat exact asa (sau aproape in acest fel) in realitate.

Ca poveste, exceptand partea de inceput, una lipsita de sens, pare filmul din serie cu cea mai solida poveste, cu personajele cele mai puternice. Mi-a placut si aparitia parintelui Gordon, un personaj cheie in poveste (nu va zic mai multe).

Traind printre demoni: E mana diavolului este un film cu o poveste solida, cu o singura scapare logica, dar care patimeste prin a avea prea putine scene horror. Compenseaza la final cu o scena de horror autentic care dureaza indeajuns de mult incat sa uiti ca pana atunci nu te speriasei deloc.

Traind printre demoni: E mana diavolului a intrat in cinematografe pe data de 4 iunie, fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment. Eu l-am vazut la Happy Cinema Bucuresti (din Liberty Mall).

. Niciun comentariu la Traind printre demoni: E mana diavolului (Conjuring 3). Categories: 2021. Tags: , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.