Trei povesti din Mumbai – TIFF 2016

Trei povesti din Mumbai

 

 

Introducere Trei povesti din Mumbai

Am ignorat la ultimele articole schema mea clasica. Pur si simplu am considerat ca nu se preteaza. Filmele de festival mi se par mult diferite, nu pot fi analizate precum un film comercial.

In acest caz, insa, filmul este construit intr-un mod comercial, insa in sensul bun. E drept, pentru a evita orice fel de spoiler, NU voi face rezumatul filmului. Voi spune doar ca sunt 3 povesti diferite, care se petrec in acelasi timp, in acelasi loc. Ele se intretaie extrem de putin, indeajuns de mult incat un eveniment dintr-un sa le influenteze pe celelalte 2.

Trei povesti din Mumbai

Puncte de interes Trei povesti din Mumbai

 • Este un film indian de festival, fara dansurile specifice Bollywood. Personal, mie mi-au lipsit dansurile, dar altii apreciaza absenta lor. Dupa gusturi.
 • Durata este iarasi atipica: sub 2 ore. Acum cat timp ati vazut un film indian care sa dureze sub 2 ore? 🙂

Tot aici, trebuie sa va spun 3 probleme puse, in mod foarte misto, de catre acest film (nu va zic fiecare in care dintre povesti este, asta descoperiti singuri):

 • Distractie la comanda. Exista printre noi persoane care efectiv nu se pot distra. Persoane pe care nu le poti obliga sa se distreze. Persoane care se simt mai bine la birou decat la o petrecere. Ati cunoscut asemenea persoane? Daca da, cum va comportati cu ele?
 • Spalarea pe creier dintr-o corporatie. Ma rog, poate fi o corporatie mare sau o firma mica, chiar nu conteaza. Mediul Business corporate, ca sa vorbesc in termeni de genul, inseamna
 • Ideea de singurate. Sa va zic sincer: tocmai am vorbit despre singuratate pe vlog. Nu mult, cateva cuvinte. Clipul e filmat in Timisoara, insa abia acum l-am incarcat pe youtube. Filmul pune problema altfel, ceva complet negativ, ceva de evitat. Eu nu vad lucrurile chiar asa, e drept, adevarul e, probabil la mijloc. Oricum, se pune foarte bine problema.
 • Cat de mult empatizezi cu personajul unui serial. Poti plange sau te poti bucura alaturi de personajul preferat. Poti dori sa mergi unde merge si el, poti dori sa folosesti chestiile pe care le foloseste si el. Il consideri ca facand parte din familie. Ori, mai rau, il poti considera mai important decat un membru al familiei. Cunoasteti persoane care se raporteaza astfel la seriale?
 • Inteligenta artificiala. Cumva, anticipez un punct slab, insa problema este pusa aici extrem de prost. O problema atat de complexa este aruncata cumva in derizoriu, se invoca fara sa se discute. Mi se pare ca o astfel de problema fie o discuti serios, fie o eviti. Calea de mijloc aleasa de scenaristi mi se pare deloc recomandabila.
 • Renunti la o relatie pentru ca ai gasit pe altcineva sau pentru ca esti nemultumit de relatie? Bine, raspunsul nu e atat de greu de dat. Cumva, e intuitiv, dar imi place cum a raspuns filmul la aceasta intrebare.

Puncte tari Trei povesti din Mumbai

 • Modul in care e construit: trei povesti complet diferite, cu personaje complet diferite, care, totusi, se influenteaza. Adica daca explodeaza o bomba intr-un cartier, nu este afectat si un locuitor din celalalt colt al orasului?
 • Interpretarea foarte buna, in special personajul principal din primul film. Foarte bune interpretari.
 • Umor foarte bun: situatiile prezentate sunt ironizate extrem de finut si de bine. Sincere felicitari scenaristilor.

Puncte slabe Trei Povesti din Mumbai

Unicul punct slab, pe de-a intregul, este al treilea film. Pare a exemplifica perfect hashtagul #ScosDinContext. El a fost pus ca sa fie, este clar mult sub celelalte. Nu are logica, nu se leaga, finalul pare sa-l salveze, desi e greu de spus ca reuseste s-o faca. Pacat, celelalte 2 sunt EXTREM de bune.

Opinii Trei povesti din Mumbai

Trei povesti din Mumbai merita vazut. UNDE poate fi vazut nu stiu. Eu l-am vazut la TIFF 2016, unde este in competitia principala, dar pe bune daca stiu unde va mai putea fi vazut.

Articolul despre filmul Trei povesti din Mumbai a fost scris dintr-o camera a Pensiunii La Villa Cluj. Despre pensiune, pe larg, am scris AICI!

. Niciun comentariu la Trei povesti din Mumbai – TIFF 2016. Categories: Filme Indiene, TIFF 2016. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.