Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon
Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon este unul dintre cele mai bune filme despre publicitate pe care il poti vedea. Trebuie sa ai tot timpul in cap acest lucru: ceea ce vei vedea este o ironie REALA, AUTENTICA, asupra publicitatii, este ceea ce deopotriva urasc si iubesc publicitarii sa se spuna despre ei.
Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon ne spune povestea lui Kelly (interpretata excelent de Scarlett Johansson), o experta in publicitate si minciuni care este chemata de guvernul american pentru a promova … NASA si o eventuala aselenizare. Printre altele, inaintea trimiterii in spatiu a navetei Apollo 11, cea care il continea pe celebrul Neil Armstrong, ea este rugata sa inregistreze o aselenizare falsa, care sa fie transmisa la televiziune in cazul in care cea adevarata da gres. Nu va zic deznodamantul, desi nu este deloc greu de ghicit.
Trecand peste deznodamant, vreau sa mai zic alte 5 chestii importante, relevante, legate de acest nou Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon:
- Nu stiu cine a tradus titlul, insa consider ca a gresit. Inteleg aluzia: nu ma trimiti PE luna, ci CATRE luna, insa tot nu-mi suna bine romaneste. Ma cam zgarie pe creier. Si fiind vorba despre publicitate, spun clar: titlul e anticomercial. Nu da bine. Greu de pronuntat, greu de tinut minte. Cel original, american, imi suna NATURAL!
- Channing Tatum nu este un actor de top, nu este nici macar unul bun. Este un actor decent, pe care-l incomodeaza maxim rolurile prea complicate. Precum acesta. Rolurile din Step Up ori Magic Mike i se potrivesc. Acesta nu este pur si simplu pentru el. Diferenta dintre el si Scarlett Johansson este colosala. Ca de la cer la Pamant. Pardon: ca de la Luna la Pamant!
- Un personaj ESENTIAL, despre care nu se vorbeste pe nicaieri, este O PISICA NEAGRA. Din pacate, nu are nume in film. Nu stim nici macar daca este pisica sau motan. Ceea ce este deosebit de trist si nedrept. Nici macar poze cu ea nu am. Si mai trist.
- Acest Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon ne raspunde la intrebarea esentiala: De ce aselenizarea nu este crezuta nici acum. Uite fix din motivul aratat de film: pentru ca atunci cand minti de zeci de ori, atunci cand in sfarsit spui adevarul nu mai esti crezut. Sau, altfel spus, pentru ca diferenta dintre adevar si minciuna este doar ceea ce crezi tu. Nu, nu sunt conspirationist sa neg aselenizarea, insa sunt constient ca si daca misiunea ar fi fost un esec, noi am fi vazut fix acelasi lucru.
- Nu stiu cand a fost conceput acest film, cand a fost scris scenariul, cand a fost turnat, insa tare ma tem ca in perioada urmatoare vor aparea din ce in ce mai multe filme despre … Razboiul Rece. Americanilor (si nu numai!) trebuie sa li se reaminteasca cine este adevaratul dusman. URSS. Adica Rusia. Aici va dau hint: desi pe vremea aceea exista URSS, in cateva momente din film se aude clar si raspicat RUSIA. Caci nu URSS este dusmanul actual, ci Rusia. Deh, chestie de marketing.
Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon este per total un film decent, te tine in scaun in ciuda faptului ca ai impresia ca stii cum se termina, te face sa empatizezi cu o mincinoasa asumata, te face sa-ti pui cateva intrebari, te face sa razi in multe momente si, cel mai important, te face sa crezi ca nu l-ai vazut degeaba. E greu de spus daca este o reclama ori o antireclama la ideea de publicitate, insa dupa cum bine stim, nu exista publicitate pozitiva ori negativa, ci pur si simplu publicitate. Deci este publicitate despre publicitate, oricat de dubios va suna aceasta exprimare (oricum suna mai bine decat titlul romanesc!).
Trimite-ma la luna – Fly Me to the Moon intra in cinematografe din 12 iulie 2024, fiind distribuit in Romania de IntercomFilm!
ps: Trimite-ma la luna este traducerea Fly Me to the Moon, in loc sa fie „TrimitE-MI-L la luna”. Ori „CinEmil trimite la luna”. Nu-s traducator, nu intentionez sa devin, insa titlurile mele macar au umor. Zic.
Cred că pisica are, totuși, un nume. Parcă îi zice Mischief.