Morometii 3 – TIFF 2024

Morometii 3 este SINGURUL film vazut in aer liber la acest TIFF 2024. Nu spun ca imi displace senzatia, insa in cazul majoritatii filmelor vazute acolo am simtit nevoia sa le revad si-ntr-o sala normala de cinema. Aici senzatia a fost accentuata de faptul ca filmul nu era gata: probleme de imagine si de sunet pe care un ochi neavizat nu le observa. Personal nu le-am cautat, insa cateva mi-au sarit in ochi. E drept, unele probleme pot fi cauzate de locatie, cu siguranta ACELASI FILM, vazut intr-o sala de cinema, s-ar fi vazut si s-ar fi auzit altfel. Sunt convins ca dupa ce-l voi revedea la toamna intr-o sala de cinema, eventual de mall, mi se va parea ca am vazut alt film. Chiar daca, sa ne intelegem, Morometii 3 este tot alb-negru, ca si precedesoarele.

Morometii 3 este despre conceperea romanului omonim. Asta a spus producatorul Tudor Giurgiu inainte de proiectie, asta va spun si eu. Ceea ce este complet adevarat. E drept, unii au considerat acest anunt drept spoiler, ar fi vrut sa descopere singuri acest lucru. Nu-i condamn, chiar daca discutia despre spoilere este ampla. N-o fac aici.

Niculae Moromete este un tanar tovaras scriitor, cu sau fara ghilimele, autor al volumului de nuvele Intalnirea din pamanturi (1948) si al romanului de debut Desfasurarea (1952), ambele foarte apreciate de catre organele de partid. Niculae era vazut un scriitor de viitor.

Insa certitudinile sale ideologice se rup candva in 1954, atunci cand merge in satul sau natal impreuna cu cativa scriitori. Scopul scriitorilor era sa-i convinga pe sateni sa se alature de buna-voie cooperativei. Cateva replici ale tatalui sau, ajuns acum la o varsta venerabila, dar si lucrurile vazute in satul vecin, incep sa-i schimbe treptat viziunea. Scena in cauza, ceea ce se petrece in satul vecin, este una foarte bine realizata, de efect, una memorabila.

Nu vreau sa mai intru in detalii, vreau doar sa spun ca 2 personaje foarte importante in poveste sunt cele 2 ibovnice, amante, ale lui Niculae. A doua este cea care descopera manuscrisul romanului Morometii, cea careia ii datoram aparitia acestuia. Insa prima dintre ele, poeta Vera Solomon, interpretata excelent de Olimpia Melinte, este personajul pe care va sfatuiesc sa-l urmariti cu atentie. Mie mi-a placut enorm, Olimpia este oricum una dintre actritele mele favorite, aici are un rol care cu adevarat o pune in valoare.

Alex Calin il interpreteaza foarte bine pe Niculae, chiar daca senzatia mea in cateva momente a fost ca putea mai mult. A parut in unele momente ca joaca cu frana de mana trasa. Nu stiu, parea ca poate mai mult, dar ceva, nu e clar ce, il impiedica. Ramane sa va convingeti si voi daca am sau nu dreptate.

Horatiu Malaele in rolul batranului Ilie Moromete mi s-a parut bun, dar nu a impresionat nicicum. Oricum, Malaele joaca cu umbra marelui Rebengiuc deasupra capului, caci toti cinefilii autohtoni se intreaba cum ar fi aratat acest Morometii 3 cu Rebengiuc in rolul batranului Ilie. Si nu, nu ar fi fost absurda inlocuirea lui Malaele dupa Morometii 2, ci dimpotriva: acum Rebengiuc ar fi interpretat un personaj foarte apropiat de varsta sa biologica. I s-ar fi potrivit perfect rolul. S-ar fi justificat pe deplin inlocuirea. De fapt, ar fi fost o revenire pentru maestrul Rebengiuc, caci el a fost interpretul lui Ilie Moromete in bijuteria cinematografica din 1988 (regizata de acelasi Stere Gulea).

In plus, regizorul Stere Gulea deja a operat o schimbare importanta: Niculae Moromete este interpretat in partea a doua a filmului de Iosif Pastina, iar acum, in Morometii 3, rolul i-a fost incredintat lui Alex Calin. Deci o a doua schimbare de garnitura nu ar fi fost nicidecum absurda.

Niculae Moromete se presupune a fi Marin Preda, asa ca multa lume cauta asemanarile si deosebirile dintre actiunea din Morometii 3 si viata adevarata a scriitorului. Din pacate, eu cred ca aceste cautari sunt un drum infundat. Eu cred ca Stere Gulea a studiat autobiografia scriitorului, i-a citit toate cartile si ce s-a scris pe langa, insa a tinut cont si de aspectul fundamental al acestor scrieri: contextul social-politic. Altfel spus, eu vad Morometii 3 ca fiind povestea pe care ar fi spus-o Marin Preda daca ar fi avut voie s-o spuna. O poveste BAZATA pe fapte reale, fara ca asta sa insemne ca este una reala. Prefer sa iau povestea ca atare, sa spuna ca este logica, credibila, ca are sens, urmand a-i lasa pe altii, istorici cu precadere, sa sape prin arhive pentru a afla cat de reala este. Este realista si asta este de ajuns pentru mine.

Per total, Morometii 3 este un film excelent, mult peste al doilea film (cel din 2018), la nivelul primului film al seriei (cel din 1988). Un film bine interpretat, cu sens, cu finalitate, cu intrigi secundare, cu interpretari foarte bune. Un film memorabil, care zic (sper) eu ca va ajunge un reper exact ca pelicula din 1988.

Morometii 3 va aparea la toamna, in luna noiembrie, in cinematografe, fiind distribuit in tara noastra de Transilvania Film.

. Niciun comentariu la Morometii 3 – TIFF 2024. Categories: 2024, Filme romanesti, TIFF 2024. Tags: , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.