Ultima noapte - TIFF 2023 AFIS

Incep cu sfarsitul si spun ca filmul Ultima Noapte are 4 proiectii la TIFF 2023. Prima, cea la care am fost prezent, a fost duminica 11 iunie, in Piata Unirii. A mai fost una, in acelasi timp, la aceeasi ora, in Poligonul Floresti. Celelalte 2 vor fi, in ordine cronologica: Sambata 17 iunie ora 19:30 la Cinema Marasti, respectiv Duminica 18 iunie ora 15:30 la Cinema Florin Piersic. Totodata, filmul Ultima noapte va intra si in circuitul normal al cinematografelor din 23 iunie 2023 (adica saptamana de dupa TIFF), fiind distribuit in Romania de Bad Unicorn.

Am inceput cu sfarsitul pentru a va atrage atentia, caci altfel exista riscul ca multi neclujeni sa treaca peste articol. Si ar fi pacat. Mare pacat.

Filmul Ultima noapte este din categoria „Mafia movies”, un film extrem de violent, plin de suspans, tipul de poveste la care nu te uiti deloc, dar deloc la ceas pentru ca te-a tinut in priza de la un capat la altul.

Personajul principal este Franco Amore, un politist care urmeaza sa se pensioneze fara sa fi tras nici macar o data cu pistolul. Teoretic, era de bine, avea constinta curata. Pe de alta parte, multi ar putea vedea asta ca pe o slabiciune.

Problema lui Franco este ca fix in seara in care se pensioneaza are loc necazul, unul dintre colegii sai, prieten foarte bun, este ucis intr-un schimb de focuri. In afara lui Dino mai sunt ucisi 2 politisti. Cine este vinovat de aceste crime, cum il afecteaza asta pe Franco si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Ca de obicei cand este vorba de italieni, familia este foarte importanta, aici fiind mai implicata ca oricand.

Ca montaj, mi-a placut mult cum vedem ceva, apoi ne intoarcem in timp si revedem scenele initiale, insa acum au cu totul alt sens. Mi-a placut ideea, mi-a placut cum regizorul s-a jucat cu mintea spectatorilor.

Desi nu cunosc foarte bine cinematografia italiana, mi-a atras atentia numele actorului principal, cel care-l interpreteaza pe Franco: Pierfrancesco Favino. Instinctul initial, luminitele care mi se aprinsesera, s-au dovedit a fi corecte: el l-a interpretat pe Tommaso Buscetta in filmul Tradatorul din 2020. Totodata, constat ca a jucat si in ecranizarea cartii Ingeri si demoni de Dan Brown. Un actor excelent, care si aici, in Ultima noapte, are o interpretare solida, convingatoare.

Pentru ca am inceput cu sfarsitul, trebuie sa va spun acum faptul ca am vazut Ultima noapte intr-o noapte de TIFF 2023, in Piata Unirii. Si, legat de acest film, si nu numai, vreau sa laud decizia organizatorilor de a-l proiecta in aer liber. Nu stiu cine alege locatiile in care se proiecteaza filmele si, mai ales, cine le alege pe cele din Piata Unirii, dar ca spectator de filme pot spune ca filmele care se petrec mult in exterior se potrivesc bine sa fie vazute in aer liber. In sens invers, un film precum Viza de intrare, unde 99% din actiune se petrece inauntru, in aeroport, nu ar fi avut ce cauta in aer liber. E film de interior, care-ti da ceva senzatie de claustrofobie, senzatie care ar fi partial anulata de proiectia exterioara.

Evident, a mai fost util si faptul ca actiunea se petrece noaptea. Nu zic, el va fi proiectat si ziua, v-am zis deja de proiectiile TIFF, vor urma si proiectii normale, insa noaptea parca-l simti altfel. Mai intens. Te simti acolo, in poveste.

In incheiere, semnalez problemele morale pe care Ultima noapte le ofera spectatorilor. Teme de reflectie, caci filmul nu da verdicte. Nu pot intra in detalii, de teama spoilerelor, insa va spun ca in poveste nu prea exista personaje pozitive. Mai multe chiar nu va pot spune.

Nu in ultimul rand, trebuie sa laud distribuitorul roman pentru titlu. In original, titlul este L’ultima notte di Amore. Distribuitorul autohton l-a tradus mult mai simplu si mai eficient: Ultima noapte. Daca ar fi mers pe o traducere ad litteram ar fi fost 2 probleme: prima legata de asocierea cu celebra carte clasica Ultima noapte de dragoste, intai noapte de razboi, iar a doua ar fi fost inducerea in eroare a spectatorilor. Poate daca as fi vazut Ultima noapte de dragoste, de teama unui film siropos, l-as fi evitat. Si mare greseala as fi facut.

Vedeti neaparat Ultima noapte. Daca sunteti fani ai filmelor cu mafie, fie ea italiana, chinezeasca, mexicana, columbiana sau de unde o mai fi ea, sigur o sa va placa. Nu veti regreta alegerea.

Articolul despre filmul Ultima noapte a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

Etichete: , , ,