Un etaj mai jos
Un etaj mai jos
Introducere Un etaj mai jos
Dintre filmele lui Radu Munteanu am vazut doar 3. Cele 3 filme m-au trecut prin toate starile posibile: Furia mi-a placut enorm, Marti Dupa Craciun m-a lasat indiferent, iar Boogie mi-a displacut.
Despre Un etaj mai jos aflasem lucruri interesante, si de bine si de rau, insa avand in vedere pasiunea mea pentru filmele romanesti era tipul de film pe care nu trebuia sa-l ratez. Cum la TIFF nu am fost anul acesta, a trebuit sa astept pana in septembrie sa-l vad.
Rezumat Un etaj mai jos
Sandu Patrascu este capul unei familii normale. Viata lui linistita este data peste cap, intr-o zi, de un eveniment cu totul neobisnuit petrecut in blocul sau: o crima ce a avut loc fix Un etaj mai jos. Din acel apartament, in dimineata crimei, il vazuse iesind pe Vali Dima, un alt vecin.
O drama psihologica ce nu se vrea thriller – asta ne ofera Radu Munteanu in acest film.
Puncte de interes Un etaj mai jos
- Radu Munteanu regizor, Teodor Corban (care vine dupa un film foarte-apreciat, Aferim!) si Iulian Postelnicu (cu roluri secundare ori episodice in mai multe filme celebre: Funeralii Fericite, Francesca, Minte-ma frumos) in rolurile principale – principalele puncte de atractie de pe afis.
- Viata de la bloc este vazuta dintr-o perspectiva extrem de interesanta. Cuvantul de baza este INERTIA: desi blocul presupune o colectivitate, actionezi in asa fel incat sa nu iti fie afectata viata. Se poate intampla orice in blocul tau atat timp cat nu te implica pe tine.
- Un duel psihologic intre 2 personaje MASCULINE, crima fiind doar un pretext – iata reteta acestui film.
- Un detaliu nesemnificativ, pe care doar un cunoscator il observa: la TV rula un meci Chelsea – PSG (deci era in Champions League), insa la un moment dat nevasta unuia dintre cei care se uitau spune: Ce faceti aici? Va uitati la meci sau ce faceti? Ca daca nu il dau pe Romanii au talent. Partea nasoala e ca acea emisiune e vinerea, iar meciurile de Champions League is martea si miercurea :))
Puncte tari Un etaj mai jos
- Duelul psihologic al unor personaje extrem de bine conturate: Sandu Patrascu si Vali Dima. Foarte bune personaje, foarte bine interpretate.
- Un suspans pe care nu l-am mai vazut demult in filmele romanesti. De laudat zic.
Puncte slabe Un etaj mai jos
- Incep cu finalul, care mai bine nu era. Ce bine era daca filmul se termina cu 5 minute inainte.
- Tot la final ma voi referi, dar in alt mod. Asadar, cand ai o poveste ai, in mare, 3 optiuni: sa faci un scurtmetraj, sa faci un lungmetraj ori sa faci un serial. Ar mai exista optiunea unui lungmetraj pe care sa-l continui, dar la noi optiunea asta este aproape inexistenta. Uneori poti opta pentru niste variante combinate, gen faci un scurtmetraj pe care apoi il transformi in lungmetraj (cum a fost Domestic) sau de la un lungmetraj ajungi la un serial. Filmul Un etaj mai jos a ales, cumva, cea mai proasta optiune. Daca era scurtmetraj ar fi fost extrem de alert, bine-tintit si ar fi rezultat un film foarte misto. Ca serial, asa cum l-am vazut, ar fi avut succes pentru ca ar fi avut un final. Cumva. Ce a iesit? Un lungmetraj care pare, pe de-o parte, lungit excesiv (cu ENORM de multe momente moarte), dar care se termina prost (multe chestii ramanand … neterminate). Daca dupa el ar urma altceva (ori un sequel, ori un mini-serial) ar fi ceva. Lasat asa, fix asa, mi se pare un act sexual neterminat (ca-n filmele americane, cand in mijlocul actului sexual politistul este sunat sa se prezinte urgent la sectie pentru o crima extrem de importanta).
- La fel de multa ambiguitate este si-n privinta genului: e cu crima, dar regizorul nu-l vrea thriller. Crima e doar pretextul, regizorul ne arata tot ce vrea el (si ce am mai vazut deja in zeci de filme): viata plicticoasa de la bloc.
Opinii Un etaj mai jos
Un etaj mai jos este unul dintre filmele bune ale anului 2015. Este, pe de-o parte, o surpriza placuta, pe de alta parte o dezamagire daca ma gandesc la ce ar fi putut sa fie. Un eventual sequel ar putea salva intreg filmul ori l-ar putea ingropa definitiv.
Despre Un etaj mai jos au mai scris Marculescu si Marin Apostol.
Un etaj mai jos este deja in cinematografe (de vineri, 18 septembrie), fiind adus in Romania de Transilvania Film. Salutari CINEMILE tuturor!
Daca aveau UPC, puteau sa aiba Romanii au talent inregistrat. Doar zic si io. Sau invers. 2016:-);-)