Un scurt film despre omor – TIFF 2022

Un scurt film despre omor a fost PRIMUL film vazut la TIFF 2022. A facut parte din sectiunea „Close-up Krzysztof Kieslowski”. Excelent filmul, spun din start. Si tot din start spun ca nu sunt atat de familiarizat, atat de in tema, cu opera celebrului cineast polonez, asa ca ce scriu in acest articol nu va fi despre asta.

Povestea, pe scurt, suna in felul urmator: destinele a trei oameni complet diferiti se intersecteaza intr-un mod extrem de dubios in Varsovia comunista (1987 anul). Un taximetrist, un student la drept si tanar taran sunt cele 3 personaje. Destinele lor se intrepatrund atunci cand taximetristul il duce pe tanarul taran intr-un loc departat, ascuns, si este omorat de acesta cu un bolovan. Tanarul avocat, proaspat admis in barou, preia cazul, fiind primul caz al acestuia. Nu va dezvalui cum se termina totul, insa va spun ca pentru infractiunile de care era acuzat tanarul pedeapsa in Polonia comunista era … cea capitala.

Si despre asta vreau sa va vorbesc, despre pedeapsa cu moartea, subiect pe care foarte putini cineasti si scriitori romani il abordeaza. Romanii, atunci cand vorbesc despre justitia din perioada comunista, se refera cu precadere la procesele politice, la oamenii aruncati in inchisoare (si torturati) pentru opiniile lor politice. Poate chiar pentru un „banc nevinovat”. Insa justitia nu insemna doar asta.

Au existat oameni condamnati la moarte pe bune, pentru fapte abominabile pe care chiar le-au comis. Oameni care ar fi fost condamnati la moarte, pentru aceleasi fapte, si-n SUA. Nimic comunist in asta.

In 1990 Romania pur si simplu a abandonat pedeapsa cu moartea, a abrogat-o, considerand acest lucru ca o evolutie fireasca. S-a comportat de parca aceasta pedeapsa cu moartea ar fi fost specifica EXCLUSIV dictaturilor comuniste.

Ce vreau eu sa spun este ca, de fapt, am ratat o dezbatere importanta. Evident ca rezultatul ar fi fost acelasi, ca tanti UE nu ne permite sa avem pedeapsa cu moartea in legislatie, insa o discutie artistica, prezentarea unor stari de fapt, nu ar trebui din start exclusa.

Uite ca in Polonia se facea un film obiect, deloc propagandistic, care aduce in discutie acest lucru, in anul de gratie 1988. Comunismul nu cazuse, pedeapsa cu moartea inca era in vigoare cand a aparut acest film.

Noi, romanii, nu avem discutia asta, macar la nivel artistic, nici in 2022: majoritatea filmelor care se petrec in perioada comunista sunt anticomuniste, sunt despre problemele politice, despre securitate, despre lipsurile materiale. E pacat, discutia despre pedeapsa cu moartea o vedem facuta doar la altii, la americani in principal. Oare argumentele lor, ale americanilor, ar fi aceleasi si la noi?

Un scurt film despre omor este o bijuterie din cam orice punct de vedere l-ai privi. Mie mi-a atras atentia partea cu pedeapsa cu moartea, fiind un subiect pe care acum multi ani l-am studiat si profesional, student fiind. Chiar eram intrigat, inca de pe atunci, de ce problema nu a fost pusa in vreun fel de cinematografie ori beletristica.

Din pacate, am incalcat regula nescrisa si am postat un articol despre un alt film vazut la TIFF 2022. Deci primul articol postat nu este chiar despre PRIMUL film vazut, insa Oul surpriza, chiar daca obiectiv, cinematografic, nu a fost mai bun, m-a impresionat, socat, mult mai mult. M-a surprins si nu datorita titlului. Am zis ca merita onoarea de a avea pe Cinemil.RO primul articol de la acest festival. (UPDATE: Articolul despre Oul Surpriza s-a pierdut, definitiv, nefiind memorat de Google Cache, iar restul articolelor despre TIFF vor fi repostate, insa ordinea va fi aleatoarie).

Va invit sa vedeti Un scurt film despre omor, oriunde si oricand veti avea ocazie, fie la o alta proiectie de la acest TIFF 2022, daca sunteti #PrinCluj (luni, 20 iunie, ora 12:30 la Cinema Victoria mai ruleaza), fie la vreun alt festival, fie pe vreun stream (oare va fi disponibil pe TIFF UNLIMITED dupa incheierea festivalului?). Un scurt film despre omor este un film excelent din absolut toate punctele de vedere. Iar dezbaterea despre pedeapsa cu moartea mi se pare importanta chiar si in tarile UE unde cica nu va fi reintrodusa niciodata.

. Niciun comentariu la Un scurt film despre omor – TIFF 2022. Categories: TIFF 2022. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.