Un tata de cosmar – About my father
Cand vedeti titlul Un tata de cosmar, la ce va ganditi? Mai ales atunci cand il vedeti pe Robert de Niro pe afis? Asa-i ca va ganditi la celebra seria cu familia Fockers, tradusa la noi „Doi cuscri de cosmar”, respectiv „O familie de cosmar”? Sper ca nu-s singurul care s-a gandit la acea serie.
Problema este, insa, alta: Un tata de cosmar nu are nicio legatura cu acea serie. Aduce aminte vag, poate si prin glume, de acea serie, nu e nimic gresit in asta, insa titlul sugereaza faptul ca filmul ar fi un sequel ori un prequel al acelei serii. In plus, daca-n cazul filmelor despre familia Fockers se putea invoca in mod corect imposibilitatea traducerii exacte, aici nu inteleg ce scuze se mai gasesc. About my father putea fi tradus „Despre tatal meu”. Stiu ca suna sec, nespectaculos, dar fix asa suna si titlul original. Nu exista cuvantul „nightmare” in titlul original, deci nu ar fi trebuit sa existe nici in titlul autohton.
Trecand peste titlu, un aspect important pentru mine, dar irelevant pentru multi, Un tata de cosmar este un film surprinzator de bun. Nu este doar o comedie, iar Robert de Niro pare perfect potrivit rolului pe care-l interpreteaza.
Personajul principal al povestii este Sebastian (interpretat de comediantul american de origine italiana Sebastian Maniscalco), un tanar angajat al unui lant hotelier important ce vrea sa se casatoreasca cu o tanara super-bogata. Viitoarea sa sotie insista sa mearga sa-i cunoasca familia. In aceasta vacanta il ia si pe tatal sau, frizerul Salvo Maniscalco. Acolo vedem un „cultural clash” extrem de interesant: o disputa fascinanta intre 2 clase sociale cu viziuni radical diferite. O lupta de clase extrem de interesanta pentru sociologul din mine. Indiferent de tabara politica si ideologica din care faceti parte, aceasta lupta sigur o sa vi se para interesanta. Sigur aveti ce invata din ea.
UPDATE: Filmul Un tata de cosmar chiar pare inspirat din povestea de viata a actorului Sebastian Maniscalco!
In afara titlului, comentat pe larg la inceputul articolului, mai sunt 3 lucruri care mi-au atras atentia.
Primul dintre ele este faptul ca Sebastian Maniscalco interpreteaza un personaj care poarta acelasi nume. Recunosc, am mai intalnit actori care interpreteaza personaje cu acelasi PRENUME, dar pana acum nu am intalnit un personaj cu numele complet identic. Atentie: nu vorbesc despre cei care-si interpreteaza propriul rol. Lucru care ma face sa ma intreb: oare personajul a fost construit special pentru actorul in cauza? Da, el este unul dintre scenaristi, deci ipoteza mea este extrem de plauzibila. N-as putea sa va raspund SIGUR, dar va pot spune ca interpretarea este una excelenta. Naturala. Omul chiar pare ca-si joaca propriul rol. Si-a scris un rol in care se simte excelent.
Un al doilea aspect demn de remarcat este PERSONAJUL interpretat de Robert de Niro. Este un fanatic al muncii si al cumpatarii, un om care atunci cand pleaca undeva se gandeste cati bani ar fi putut produce in timpul acela. Un om mandru, cu principii solide, care nu vrea sa abdice de la ele. Un personaj fabulos, pe care-l descoperim in toata splendoarea sa atunci cand ajunge in casa unora care-s radical diferiti de el.
Evident, majoritatea conationalilor mei vor empatiza cu el, cu frizerul Salvo. Cred ca la noi in tara este apreciata foarte mult, prea mult, munca. Apreciem oamenii care muncesc, indiferent de munca pe care o practica, indiferent de calitatea muncii lor. Asupra acestui aspect voi reveni intr-un articol distinct. (UPDATE: articolul in cauza a aparut pe EmilCalinescu.eu)
Un ultim aspect care mi-a atras atentia este numele regizorului: Laura Terruso. Mi-a atras atentia, intai si intai, prin faptul ca nu o cunosteam, chiar daca nu este nicidecum o debutanta. Insa nu filmele REGIZATE de ea mi-au atras atentia (ea s-a afirmat regizand serialul Apple TV Dickinson, despre poeta secolului 19 Emily Dickinson), ci un film la care ea a figurat drept producator: Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same. Nu am vazut filmul, drept urmare nu voi zice nimic despre el. Dar titlul este, nu stiu cum sa spun, special.
Per total, Un tata de cosmar este un film surprinzator de bun. Si, desi are cosmar in titlu, nu este horror. Si nici nu-si propune sa fie.
Un tata de cosmar a intrat in cinematografe in data de 26 mai 2023, fiind distribuit in tara noastra de Ro Image 2000 si Prorom.
ps: Un tata de cosmar – About my father se promoveaza prin urmatoarea sintagma: Uneori, si tatii mai au de invatat ceva. Fara sa intru in detalii, vreau sa spun ca la finalul filmului nu am plecat cu impresia asta. As zice ca, de fapt, copiii si-au reconsiderat parerea fata de parintii lor. Nu detaliez, trebuie sa vedeti filmul ca sa intelegeti.
Sebastian e italian, nicidecum columbian. Chiar intregul film este construit in jurul originii sale italiene.
Mea culpa. Imi asum greseala.
Filmul intr-adevar este inspirat din povestea reala a actorului.