Vampir umanist cauta sinucigas – TIFF 2024

Vampir umanist cauta sinucigas este PRIMUL film care mi-a atras atentia din programul TIFF 2024. Pana sa va vorbesc efectiv despre film, trebuie sa contextualizez un pic mai mult.

Primul lucru pe care trebuie sa-l spun este unul de la un prieten care le are cu arta. El m-a invatat urmatorul lucru: daca este o expozitie de arta mai micuta, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa parcurgi rapid intreaga expozitie. Unul sau doua tablouri (ori sculpturi) iti vor atrage atentia. Cele care-s diferite. Cele care au ceva ce-ti sare in ochi. Vei parcurge apoi lent expozitia si vei afla DE CE ti-au sarit in ochi acele tablouri. Vei constata ca dupa 1-2-3 zile, poate o saptamana, doar pe acelea le vei fi tinut minte. 

In cazul meu, expozitia cinematografica TIFF 2024 a venit cu o tona de filme, insa mie mi-a atras atentia TITLUL acesta: Vampir umanist cauta sinucigas. Probabil peste o luna acesta va fi printre putinele filme pe care-l voi mai fi tinut minte de la acest festival.

Un alt aspect important, pe care tin sa-l spun, este legat de relatia mea cu filmele cu vampiri. O relatie complicata, de love-hate, pe care cu greu ar putea-o intelege cineva.

Pe scurt de tot, nu sunt fan al acestor filme, fara sa le dispretuiesc. Ele sunt puerile, adolescentine, insa nu sunt neaparat proaste. E drept, nu am putut sa ma uit la seria Twilight pana la capat. Am rezistat un film si jumatate. Acum mi se pare deja prea mult.

Acum, dupa ce au trecut ceva ani si am vazut cateva astfel de filme, pot spune exact ce filme cu vampiri imi place si ce filme cu vampiri imi displac: le urasc pe cele ce se iau in serios, insa apreciez din ce in ce mai mult COMEDIILE cu vampiri.

Filmele cu vampiri sunt deseori foarte siropoase. Evident, nu ma refer la cele ce se inspira din Dracula, la cele horror ori cu tenta horror. Alea-mi plac, Dracula este o carte de referinta in literatura mondiala.

Vampir umanist cauta sinucigas este un film pe placul meu din aproape toate motivele: este o comedie cu vampiri, nu are multe referinte cinematografice (ceea ce inseamna ca se poate bucura de glume si unul nu tocmai familiarizat cu filmele de gen), nu se ia in serios si, cel mai important, nu e deloc siropos.

Sper ca n-am uitat nimic. Ah, ba da: este in limba franceza, o limba care in capul meu suna extrem de melodios. O limba care se potriveste comediilor. Daca ar fi fost in engleza, creierul meu ar fi inceput sa faca diverse asocieri si cu siguranta nu l-as fi savurat la fel de mult.

Despre ce-i vorba in Vampir umanist cauta sinucigas? Pai despre o tanara vampiroaica, sper ca acesta-i termenul corect, care refuza sa omoare oameni. Ii era mila de ei. Asa ca tot sangele pe care-l consuma era la punga, era din rezervele familiei. Familia, exasperata fiind de refuzul ei de a deveni vampir adult, pune piciorul in prag. O sileste sa faca prima … crima. Sau cum s-o numi la ei. Lucrurile nu decurg asa cum se astepta familia pentru ca in peisaj apare Paul. Nu va dezvalui mai multe, va trebui sa descoperiti singuri totul.

Nu, nu va spun nimic nici despre titlu. Tot singuri va trebui sa descoperiti.

Vampir umanist cauta sinucigas este o comedie excelenta, deloc siropoasa, care are marele merit de a nu se lua in serios. Spune lucruri serioase pe un ton neserios. Este o comedie conceputa cu unicul scop de a face spectatorul sa rada. Ceea ce, de la Seinfeld stim, nu prea se mai intampla in zilele noastre.

Vampir umanist cauta sinucigas a fost vazut la TIFF 2024, loc unde, zic unii, nu prea se potriveste in peisaj. Un film prea putin serios. Eu spun ca TIFF 2024 trebuie sa ofere o gama variata de filme, asa ca o comedie de genul nu ar trebui ocolita. Nu stiu daca va intra si-n circuitul normal al cinematografelor, nu stiu daca va intra pe vreun streaming, poate pe TIFF Unlimited, insa oriunde o veti gasi, zic sa-i dati o sansa.

. Niciun comentariu la Vampir umanist cauta sinucigas – TIFF 2024. Categories: TIFF 2024.

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.