Doua lozuri – Caragiale in ziua de azi – TIFF 2016

Doua lozuri – Caragiale in ziua de azi

Politie Doua Lozuri

 

UPDATE: Filmul este asumat drept INSPIRAT de Caragiale, nu este adaptare. Unii prefera termenul ADAPTARE LIBERA. Si inca o precizare: opera lui Caragiale are numele Doua loTuri, in timp ce filmul (de fapt filmele, si cel de acum, si cel din anii 50) se numesc Doua loZuri. Am facut aceste precizari dupa ce o actrita mi-a semnalat faptul ca s-ar putea intelege gresit articolul meu 🙂

Am studiat in liceu Nuvela Doua Loturi. De atunci mi-a placut subiectul. Noi, romanii, suntem foarte dornici de castiguri la loto. Bruste, mari si fara o munca temeinica in spate. Invidiem oamenii care castiga la loto, nu pe cei care muncesc 20 de ore pe zi. Apropo, prin generala si prin liceu jucam mult la bingo. La loto mai putin. Va dati seama ca atunci cand am citit nuvela m-am gandit ce as fi facut daca as fi fost eu in aceasta situatie. Da, din nou mi-am pus problema: cum ar fi daca actiunea operei in cauza s-ar petrecere in zilele noastre? Cum ar arata personajele? Lefter Popescu, personajul principal, ce ar? Tot functionar? Sau poate corporatist care lucreaza in Pipera si care-si pune pe facebook, lunea, poze din poptamas ca aceea este cea mai naspa zi a saptamanii?

Cand am auzit ca se face un film cu numele Doua Lozuri, am tresarit. Uite, in sfarsit cineva pune problema unui castig ratat la Loto. Ca-i loto, ca-s pariuri, ca-i altceva, n-are importanta. La teatru vazusem spectacolul 6/49, insa aceea era o adaptare a unei piese scrise de un maghiar. Nu ca ar fi asta o problema, dar noi avem pe Caragiale care abia asteapta sa fie pus in valoare. Eh, uite, ca a fost pus.

Paranteza: mai este un film romanesc cu numele Doua Lozuri, din 57. Distributie de exceptie, film bun. E pe youtube, il puteti vedea mai jos:

La acelasi festval, TIFF 2016, a fost a doua adaptare dupa o opera clasica. Prima, Orizont, fusese usor dezamagitoare cinematografic. Aceasta, a doua, mi-a placut foarte mult, avand TOATE incredientele unui film de succes. Va dau in continuare 3 motive, doar trei, pentru a vedea acest film:

Film Doua Lozuri tiff 2016

Este extrem de amuzant

Principala calitate a unei comedii fix asta ar trebui sa fie. Nu ca e moralizatoare, nu ca are peisaje misto ori muzica superba. Nu, la o comedie trebuie sa razi si cu cat razi mai mult si mai tare, cu atat comedia aia e mai buna. SI, nu stiu cum sa va zic, dar la Doua Lozuri am ras constant de la un capat la altul al filmului. Razi cu pofta, razi cu gura pana la urechi. Este FIX cum trebuie sa fie o comedie.

Dacia din Doua Lozuri

Este foarte bine jucat

Pe langa cei 3 actori mentionati, mai zic 2: Pavlu si Vasluianu, ambii foarte convingatori. Bine, prin distributie eu am mai gasit cateva nume cunoscute. De exemplu, simpaticele Elisa Calin si Nora Cupcencu, care-mi placusera in Love Building si carora le-am luat cate un interviu anul trecut, au si ele roluri mici, dar bune: prima are rol de prostituata, cea de-a doua fiind sotia unuia dintre castigatori. Roluri bune, chiar daca apar foarte putin si din cauza machiajului sunt greu de recunoscut.

Are accente de road movie

Nu este un road movie in adevaratul sens al cuvantului, insa are o parte care poate fi interpretata astfel. Si fiind vorba de un road movie romanesc, drumul este facut intr-o Dacie proaspat vopsita.

Doua Lozuri masina

Arata superb, merge bine, multi si-o doresc. Ideea e ca filmul e foarte antrenant, mai ales pe partea aia, cat merg ei (vedeti voi UNDE merg).

Concluzii Doua Lozuri

Tineti minte 3 lucruri: Doua Lozuri = Doua loturi (probabil au preferat sa schimbe litera pentru a nu se face confuzie cu loturile echipelor de fotbal), in cinematografe din 30 septembrie (distribuit de RoImage, o surpriza sa vad un distribuitor mare bagand filme ROMANESTI in cinematografe) si, cel mai important: COMEDIA ANULUI. A trecut jumatate de an, dar nu cred sa mai rad la vreun film atat cat am ras la Doua Lozuri. Este, ca sa zic asa, lozul castigator. Eu l-am vazut la TIFF 2016, dar il revad musai si-n toamna 🙂 Salutari CASTIGATOARE tuturor!

 

 

ps: Articolul despre Filmul Doua Lozuri este scris, in mare parte, dintr-o camera a Pensiunii La Villa Cluj. Despre pensiune, pe larg, am scris AICI!

. 8 comentarii la Doua lozuri – Caragiale in ziua de azi – TIFF 2016. Categories: 2016, Filme romanesti, TIFF 2016. Tags: , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

8 thoughts on “Doua lozuri – Caragiale in ziua de azi – TIFF 2016

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.