Inca doua lozuri COVER TIFF 2023

Inca doua lozuri este continuarea filmului din 2017, intitulat simplu Doua lozuri. Daca primul mi-a placut mult, l-am recomandat tuturor si am mers sa-l revad cand a aparut in cinematografe, acest al doilea film este mai mult dezamagitor. Se rade la el, sunt unele faze amuzante, insa cam atat. Voi explica in continuare de ce, cu argumentele de rigoare.

Intai si intai, Inca doua lozuri are un titlu gresit avand in vedere ceea ce se intampla in film. Altfel spus, daca-n primul film chiar avem lozuri, castig la loto, in acest al doilea film vorbim despre o combinatie legata de … cryptomonede. Ce legatura au cryptomonedele cu lozurile numai producatorii acestui film stiu.

Da, inteleg, titlul trebuia legat de precedentul, dar tot fortat pare.

Un al doilea defect al filmului este ca totul pare artificial. Trei oameni de scoala veche se ocupa cu cryptomonede, afland de pont de la un prieten care era dator unuia dintre ei. Acel prieten ii pune in legatura cu  un altul, un tocilar usor de pacalit, de manipulat. Ei se duc intr-o sala unde erau calculatoare primite ca ajutoare, care calculatoare se dovedesc a fi de ajuns, desi initial fusese vorba de „calculatoare foarte puternice”.

Inclusiv cand merg cu celebra Dacie neagra care de fapt e alba, sau invers, totul pare fake. Ii prinde politia, care politie nu-i amendeaza, ci … face misto de ei. Serios…

Al treilea defect al filmului, strans legat de al doilea, este ca pare in aproape toate momentele o ciorba reincalzita. Sunt personaje noi, gen Ionut specialistul in calculatoare (interpretat excelent de Eduard Cirlan), dar sunt multe personaje vechi (in frunte cu vrajitorele), prafuite. Inclusiv Papadopol cel conspirationist devine obositor, ultra-repetitiv. Face niste referiri la big-pharma, dar de teama sa nu supere pe cineva, filmul evita subiectul covid (puteau fi gasite niste conspiratii misto legate de pandemie). Personajul in sine pare obosit, lipsit de vlaga, de verva. Asta desi in primul Doua lozuri era un personaj viu, spumos, dornic sa isi expuna teoriile conspirationiste oricui este dispus sa il asculte.

Al patrulea defect este finalul, care este efectiv in pom. In coada de peste. Primul film avea un final excelent, delicios. Suculent. Acest al doilea film nu are, de fapt, final.

Al V-lea defect al filmului, care le inglobeaza cumva pe toate, este lipsa de coerenta, de sens, a firului narativ. In primul film aveam un drum pana la Bucuresti, drum plin de peripetii, dar toate actiunile lor erau cu sens. Aici parca se invart in cerc, intr-un oras mic, actiunile lor fiind haotice. Absurde. Lipsite de orice minima logica.

Pentru ca numa’ sase-s norocoase, si defectele subliniate de mine vor fi tot sase, deci problema numarul 6 a filmului este ca nu are nicio faza ori gluma memorabile. Din prima parte am retinut faza cu masina, inca radem la ea. Mai sunt 2-3 glume hai sa le zic semi-memorabile. Aici, desi am ras in multe momente, nu am intalnit ceva demn de retinut. Nimic. Nada. Ceea ce face filmul perfect uitabil.

Da, am avut cateva faze amuzante, cateva glume bune, dar ele puteau fi puse in alt context. Altfel spus, de ce a fost nevoie de Inca doua lozuri? Doar pentru pariul castigat cu incasarile primului? Serios intreb. Da, daca ar fi fost film de sine statator, Inca doua lozuri ar fi fost un film decent. Tot uitabil, dar macar n-ar fi stricat ceea ce aceiasi oameni construisera cu greu in prima parte.

Inca doua lozuri va intra in circuitul normal al cinematografelor din 15 septembrie 2023, fiind distribuit in Romania de RO Image.

Articolul despre filmul INCA DOUA LOZURI a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

 

Etichete: , , , ,